Proljeće je uzelo maha! Sve se nešto zeleni i pupa. Vjesnici proljeća odavno su procvjetali i najavili prekrasne dane pred nama. Ovaj opis nešto je primjereniji za ruralne dijelove gdje beton nije zalio pupoljke i travu, no nemojmo očajavati! Imamo i mi svoj cvijet za trku, štoviše cijeli vrt za koji ćete naći mjesta i u najmanjoj garsonijeri s najmanjim francuskim balkonom.

U ovom tutorijalu predstavit ćemo vam njegovo veličanstvo, vilinski vrt!

Iako malen, ima sve odlike velikog vrta i cijeli naramak prednosti spram velikog brata. Neke su od pogodnosti ljupkost kojom zrači, jednostavna izrada i još jednostavnije održavanje, potiče maštu i smiruje um; treba li dalje nabrajati? Idealan je za manje prostore koji vape za zelenim kutkom i CO2. I bez obzira vjerujete li u vile i vilenjačka bića, obavezno u vrt postavite kućicu u koju mitska bića mogu navratiti na svojim proputovanjima.

O prisustvu vila i vilenjaka na području Hrvatske osim bogate mitologije svjedoče i imena mjesta kao što su Vilić selo, Vilinde doline i Vilinska pećina.

Korak 1.

Pri izradi vilinskog vrta pustite mašti na volju i iskoristite sitnice koje ćete pronaći doma, a spadaju u kategoriju ''šteta je baciti iako ne znam što ću s tim''. Alati koji će vam sigurno trebati jesu škare, pištolj za toplo ljepilo, akrilne boje, kistovi i špaga. Za ukrašavanje, iskoristite npr. oblo kamenje, teglice, češere i gotove ogradice koje možete nabaviti u vrtnom centru.

01

Korak 2.

Prije nego što krenete s izradom vilinskog vrta, razmislite koliko će veliki biti, kojeg oblika, gdje ćete ga držati (u zatvorenom ili otvorenom prostoru) i tome prilagodite bilje koje ćete zasaditi. Za ovaj tutorijal, korištene su biljke za vanjske uvjete. Odlučili smo se za bršljan (Hedera helix), jastučac (Aubrieta gracilis), čuvarkuću (Sempervivum tectorum) i maćuhhice (Viola tricolor). Uz biljke osigurajte i dovoljno zemlje za presađivanje.

02

Korak 3.

Vilinski vrt nezamisliv je bez kućice. Dok ne skakuće s cvijeta na cvijet, vila se mora negdje naspavati i odmoriti. Napravite joj udobno i skrovito mjesto. Mi smo kućicu napravili od trbušaste teglice, kartona za jaja i listića češera.

03

Korak 4.

Staklenka je obojana akrilnom bojom te je na nju toplim ljepilom zalijepljen piramidalni dio izrezan iz kutije za jaja, što je poslužilo za krov kućice. Krov kućice ukrašen je listićima češera.

04

Korak 5.

Na teglici smo iscrtali prozor i ukrasili ga zastorima. Kućica za vilu je gotova.

05

Korak 6.

U ovom koraku pripremite zemlju i sadnice za koje ste se odlučili. Biljke izvadite iz njihovih teglica i odložite na najlon dok teglu koju ste namijenili za vilinski vrt punite zemljom

06

Korak 7.

Teglu je najbolje napuniti do pola zemljom, a ostatak zemlje dodati nakon što rasporedite sadnice unutar tegle.

07

Korak 8.

Neke sadnice možete razdijeliti na manje dijelove i rasporediti po vrtu tako da oblikujete npr. stazu. Bitno je da sadnice dobro pritisnete u zemlju kako biste istisnuli zrak i zaštitili korijen od svjetlosti. Korijen biljke mora se razvijati u zatamnjenom.

08

Korak 9.

Nakon što ste zasadili biljke, ukrasite vrt sa svime što ste pripremili za vilu. Postavite kućicu i ogradicu, dodajte kamenje za stazu.

09

Korak 10.

Vilinski je vrt gotov! Osigurajte mu dovoljno svjetlosti i vode i uživajte u njegovoj čaroliji.

10

Za detaljnije upute, pogledajte (i uživajte) u galeriji slika.

P. S. Svakako nam pošaljite fotografije vlastitih uradaka. :)