Da bi vam sva osjetila bila pripremljena za putovanje, u knjižnici posudite knjigu Tihi zov Australije, Marlo Morgan, a kod kuće izradite svoj didgeridoo koji će vam živo dočarati atmosferu rituala kojima je prisustvovala glavna akterica knjige. Tihi zov Australije izmišljena je priča Amerikanke koja na poziv plemena nomadskih Aboridžina zvanih Pravi ljudi odluči pridružiti im se na pohodu kroz australsku divljinu i provesti četiri mjeseca putujući s njima. U tom razdoblju uči kako žive i kako se razvijaju u prirodnom skladu s biljkama i životinjama u surovom pustinjskom predjelu.

Smatra se da je didgeridoo jedno od najstarijih puhaćih glazbala i glazbala općenito (neke procjene su i do 40 000 godina). Aboridžini razlikuju oko 40 različitih naziva za ovo glazbalo.

U pauzi od čitanja, zasvirajte didgeridoo! Bon Voyage!

Korak 1.

Didgeridoo se danas izrađuje od eukaliptusa, no postoje i razne varijante od plastičnih cijevi ili npr. stakla. Za ovaj tutorijal kao osnovni materijal koristit ćemo papirnatu tubu. Uz papirnatu tubu potrebni su vam balon, manji komad plastične cijevi, ljepljiva traka, olovka, indigo-papir, škare, markeri i/ili akrilne boje.

001

Korak 2.

Na vrh papirnate tube navučemo balon kojem smo odrezali dno i dobro ga pričvrstimo ljepljivom trakom. Bitno je da je balon napet, ali da dio kroz koji pušemo u balon bude slobodan kako bismo u njega nataknuli plastičnu cjevčicu i također ju fiksirali ljepljivom trakom.

002

Korak 3.

Nakon što smo nataknuli balon i plastičnu cjevčicu koja služi kao pisak, preostaje nam da ukrasimo instrument. Ideja za ukrašavanje bezbroj je, mi smo se odlučili za guštera i točkanje koje je specifično za aboridžinsku umjetnost. Motiv guštera prenijeli smo na tubu uz pomoć indigo-papira i tako si lakše odredili kompoziciju i raspored motiva.

003

Korak 4.

Kada ste odredili raspored motiva, preostaje vam samo prepustiti se meditativnom učinku točkanja! Nemojte žuriti i obavezno primijenite barem jednu žarku boju!

004

Korak 5.

Sigurni smo da ste već tamo negdje na koraku 2 isprobali kako zvuči vaš didgeridoo tako da ćemo vam u ovom koraku samo napomenuti da dišete kružno i napnete pisak prema dolje kako biste dobili specifičan zvuk brujanja.

005

Za detaljnije upute, pogledajte (i uživajte) u galeriji slika: