Susjed je već lampicama okitio i poštanski sandučić te ponosno stišće ''on/off'' kako bi se uvjerio da rade sve i jedna. Vi niste toliko organizirani. Između ludnice na poslu i obiteljskih obaveza nemate volje još boriti se još i s božićnim nakitom.  

Predlažemo da lampice koje ste uredno složili prošle sezone, ali su se tijekom godine zapetljale i prvo ih morate dva do tri sata otpetljavati, ostavite po strani.  Za početak skuhajte si šalicu, dvije kuhanog vina i pustite da vam se izoštri motorika. Lampice ćete otpetljati u tren oka, a i susjeda možda pozovete na šalicu razgovora za bolje međususjedske odnose.  

Recept za kuhano vino u nastavku, ako ga nemate ili želite proširiti postojeći.

IMG_7871

Slika 1.

Za šest osoba (dakle vi i još pet susjeda) potrebno vam je sljedeće;

- 4 velike žlice šećera

- 3 dl vode

- 1 litra kvalitetnog  crnog vina (ne mora biti kvalitetno, šećer čini čuda)

- 1 vrećica burbon vanili šećer

- 2 žlice mljevenog cimeta

- 2 žlice klinčića

- 1 jabuka, 1 naranča

IMG_7902

Slika 2.

Prvi korak je staviti vino u širu posudu i dodati vode. Kuhajte vino polagano pazeći da vam ne zavrije.

IMG_7906

Slika 3.

Dok vino kuha, dodajte šećer i burbon vanili šećer. Po receptu idu 4 velike žlice šećera, ali ako ste sladokusac, možete dodati i više samo oprezno da ne bude previše. 

IMG_7948

Slika 4.

Kada se šećer otopi i vino se već dobrano zagrijalo, dodajte voće i cimet da oplemenite okus. Pokažite svoj istančan ukus za začine. Ubacite cimet u prahu i štapiće cimeta. Dodajte sok pola naranče i jabuku narezanu na kocke. Voće neka se lagano prokuha. Nemojte napraviti kompot od njega.  

IMG_7959

Slika 5.

Dok se voće lagano krčka, vrijeme je da pripremite dekoraciju. Narežite naranču na ploške, tu negdje vam je ostao i koji štapić cimeta pa iskoristite i njega. A ako baš želite zadiviti, nabavite zvjezdasti anis.  

IMG_7968(1)

Slika 6.

Prije nego poslužite, probajte vino, da li je sve po vašem guštu. Ulijte vino u čaše, ubacite koji štapić cimeta i okačite pola kriške naranče. Ako nemate svjećice za ugođaj, poslužit će i lampice s početka priče koje još niste krenuli ni otpetljavati.

Svi koraci kroz fotografije:

Sretne blagdane, uspješnu i ispunjenu novu 2018. godinu te dobre međususjedske odnose, želi vam ArtMašina! Živili!