Ideja ovog ''tutorijala'' bila je interpretirati neki segment poznate priče ili popularni lik nekog popularnog književnog djela na način da se izradi funkcionalna i korisna stvar. Pod stvar misli se na predmet, pojavu ili nešto treće što bi bilo rezultat likovnog djelovanja tj. izražavanja. 

Kako je odabir pao baš na Petar Pana i njegovu veselu družinu, nije poznato, ali odlučeno je da će biti tako i da će biti u formi skulpture u pokretu ilitiga mobilu. Trodimenzionalno gibanje, kao glavna karakteristika mobila, djeluje smirujuće i zadržava nas u sadašnjem trenutku te se često mogu naći iznad dječjih krevetića.

Iako bi se svojom formom, djelovanjem i temom mobil iz ovih uputa najbolje uklopio u dječju sobu, iznad dječjeg krevetića, prijedlog je da ga ''veliki'' izrade za sebe i tako pobude svoju kreativnost koja je negdje ostala ispod slojeva svakodnevnih obaveza i očekivanja.

Dakle, iskopajte negdje škare, kolaž i dobar stari Karbofix i prionite na posao prema dolje navedenim uputama. Vodite se mišlju američke spisateljice Ursule K. Le Guin: “The creative adult is the child who has survived.”

Upute

001

Korak 1.

Za izradu mobila potrebni su vam karton, vata, bijeli ili prozirni konac tzv. flaks, crni hamer papir, toplo ljepilo, selotejp, škare i šablone u obliku likova iz priče o Petru Panu.

Mobil – vrsta skulpture za koju je karakteristično da je u pokretu ili stvara iluziju pokreta. Najčešće je dovoljno minimalno strujanje zraka da bi se potaknuo pokret i poremetila ravnoteža mobila te se tako stvorila nova forma (nove forme).

02

Korak 2.

Karton izrežite u obliku oblaka, a iz hamera izrežite Petra Pana, Wendy, Johna, Michaela i Zvončicu. 

03

Korak 3.

S obje strane kartona zalijepite vatu uz pomoć toplog ljepila i ne štedite na vati, neka bude bogato!

04

Korak 4.

Prije nego što s druge strane zalijepite vatu, napravite rupice za konac na koji ćete objesiti izrezane likove iz hamer papira.

05

Korak 5.

Vaš je oblak gotov, preostaje vam da mu nađete prikladno mjesto i prepustite se sanjarenju! 

Za detaljnije upute, pogledajte (i uživajte) u galeriji slika.