8+8+8 glasila je famozna utopistička formula o savršenom izgledu dana sastavljenog od 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati knjižnici posebno zanimljive dokolice. Nije to bilo jedino obećanje, pa su npr. čitatelji magazina i dnevnih novina pedesetih godina s uvjerenjem čitali o robotima koji će zamijeniti ljudsku radnu snagu, transformirati kućanstvo, a rad svesti na 4 sata ne preteške aktivnosti.

Tko je gledao Jetsonse, razumjet će. Vrlo se brzo taj san grubo razbio, a klizanje u svijet neoliberalnog kapitalizma u stalnoj potrazi za inovacijama, brzinom, profitom, pohlepom (...) zabilo mu je posljednji čavao. Paralelno, došlo je do doista sjajnog razvoja tehnologije s uređajima poput tablet računala i veličanstvenim internetskim prostranstvima. Preko noći smo započeli život s četiri ekrana kroz koje dobivamo nikad viđenu količinu sadržaja, no kada su se svi faktori zbrojili, u formuli je polako ali sigurno počela visjeti knjiga.

Bez obzira na medij i makar svi u torbama imali čitač elektroničkih knjiga, čitanje, posebno ono sofisticiranije, postaje gotovo luksuzna aktivnost. Jednostavno nemamo vremena. S radnim vremenom koje samo formalno stoji u okvirima 8 sati, a svakome koji iole nešto stvara doista se kreće između 12-14 sati na dan, knjiga postaje strani proizvod.

Situacija postaje posebno opaka završetkom srednje škole i fakulteta kada ulaskom u svijet rada radije razmišljamo o ružnom tipfeleru u službenom mailu, produžetku ugovora o radu, prvom stanu, ulasku u bračne vode... U tom brzom ritmu, u kojem je stres čest gost, kao prava stvar za opuštanje lakše se nameću Sulejman Veličanstveni, kakva polusatna humoristična serija ili videoigra.

Doista šteta. Upravo je vrijeme rada najpogodnije razdoblje za učenje, formiranje duha, prikupljanje iskustva (...) jer nema smislenijeg trenutka da se spoje mentalne sposobnosti, nadarenost, informiranost, kreativnost i svijet stvaranja. Izazovan zadatak kuhanja tog spoja bit će tema ovoga bloga. Moći ćete stoga ovdje naći inspirativne priče o uspjesima u zanimljivim poslovima, individualna iskustva o tome koliko čitanje ujedno može biti korisno za posao, savjete o cjeloživotnom učenju, socijalnom kapitalu, preporuke i osvrte na djela koja mogu pomoći u raznim zanimanjima... Naposljetku recimo da "zaraditi učenjem" ne znači samo u novčanik spremati kune već i iskustva, doživljaje, emocije... Volontiranje je pri tome možda najljepši primjer. 

Kotizacije slušanja Jacka Welcha i Setha Godina plaćaju se u stotinama dolara. Nas ćete čitati besplatno.