...o ženama vrijedi pročitati. 

Filozofija, sociologija, kultura:

Nadežda Čačinovič (ur.): Žene i filozofija

"Početkom dvadesetog stoljeća, odnosno gotovo svagdje u dvadesetim godinama toga stoljeća, studij filozofije postaje dostupan ženama. Od tada se aspekti teme o ženama i filozofiji pojavljuju u punom opsegu: žene ulaze u institucionaliziranu filozofiju, žene se kritički suočavaju s poviješću filozofije, žene progovaraju vlastitim, svjesno drukčijim glasom. Izbor tekstova što slijedi pokriva, u granicama mogućeg, sve navedene aspekte...(iz uvodnog poglavlja Nadežde Čačinovič)

Renata Jambrešić Kirin: Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja

Tema knjige je povijesna. Autorica analizira ženski stav spram kulture pamćenja što se očituje u primjerima iz ratnih iskustava i dr. Kulturna pamćenja, zasnovana na odnosu društva prema događajima i ključnim dionicama društvenih i ideoloških promjena, odražava ženstvo u bilježenju vremena. Žene su bile političke žrtve i društveno podčinjene, te su krenule u iskorak od uobičajenih normi društvenih konvencija. Radovi i u ovoj knjizi tumače rodne stavove iz više aspekata, posebice u kontekstu u kojemu se žena društveno sagledava ili štoviše društveno angažira. Već će predgovor obrazložiti namjeru autorice, uz referencije iz teorijskih postavki problema o glavnim preokupacijama knjige, kao što su Drugi svjetski rat, Domovinski rat, shvaćanja društvenih promjena i ispita savjesti, umjetničke prakse što izlažu o društvenoj zbilji i istini. Okvir za ova i slična razlaganja o ženstvu i pamćenju je svakako memorijska kultura, pa se i ova knjiga drži dokumenata i činjenica o rodnom elementu u kreiranju suvremene povijesti.

Nadežda Čačinović: U ženskom ključu: ogledi o teoriji kulture

Zbirka tekstova nastalih u rasponu od četvrt stoljeća od kojih su neki prvi put objavljeni u časopisima "Žena", "Treća", "Gordogan", "Kolo", "Kruh i ruže", "Frakcija"... Tekstovi o J. S. Millu i Luce Irigary popratne su bilješke uz izdanje prijevoda ("Ja, ti, mi", Zagreb 1999., te "Ženska podređenost", Zagreb 1999.). Napomena o pornografiji objavljena je u zborniku Trećeg programa HR 1997., a tekstovi o klasicima objavljivani su kao kolumna u hrvatskom izdanju "Cosmopolitana" 1999. i 2000. godine. Riječ je o tekstovima koji polaze od rodne određenosti neke pojave, teorije i djela te su sakupljeni kao primjeri tema koje se moraju čitati "u ženskom ključu".

Anne Wilson Schaef: Biti žena: patrijarhalni obrasci u ženskoj svakodnevnici

Autorica knjige je psihoterapeutkinja međunarodnog ugleda koja radi na području teorije feminizma, psihologije i samoiscjeljenja. Kroz svoj rad je postavila temelje za suvremenu literaturu o problemima s kojima se žena susreće u svom življenju. Ovu knjigu, objavljenu još 1981., namijenila je široj javnosti da bi doprla do što većeg broja žena i ukazala im na obrasce reaktivnog muškog sustava u kojem živimo. Njemu suprostavlja oslobađajući utjecaj sustava u nastajanju u kojem žene slobodno izražavaju svoje vrijednosti i opažanja.

Chu Chin-Ning: Umijeće ratovanja za žene

Ova je knjiga nastala na osnovi priručnika o umijeću ratovanja, filozofa Sun Tzua koji je živio prije 2500 godina. U tom su priručniku predstavljena glavna načela za pobjedu neprijatelja i to sa što manje gubitka, to jest u središtu pozornosti je umijeće, a ne ratovanje. Glavno oružje za pobjedu neprijatelja jest lukavost te razumijevanje sebe i svijeta u kojem živimo. Dakle, uz poznavanje vlastitih snaga i slabosti koristeći se lukavošću, pobjeda je neizbježna. Autorica ove knjige je u tu drevnu spoznaju pokušala iskoristiti za pobjedu na poslu, to jest primijeniti na život i rad suvremene žene koja, osobito u zapadnoj civilizaciji, iz dana u dan sve više preuzima vodeća mjesta u biznisu i državnim poslovima.

Naomi Wolf: Mit o ljepoti: kako se prikazi ljepote koriste protiv žena

Bestseler i klasik koji je promijenio naš pogled na odnos ljepote i identiteta žene

Žene današnjice imaju više moći, prava te priznanja i profesionalnih postignuća nego ikada u povijesti. Napredak ženskih pokreta je očit, no Naomi Wolf brinu oblici socijalne kontrole koji se, kako obrazlaže, pokazuju podjednako restriktivnima kao i tradicionalne slike kućanice i supruge. Riječ je o mitu o ljepoti, opsjednutosti fizičkim savršenstvom, koji moderne žene zarobljava u beskonačnoj spirali nadanja, preispitivanja i samoprezira.

Vjeran Katunarić: Ženski eros i civilizacija smrti

Četvrt stoljeća nakon prvog objavljivanja, pojavljuje se ponovljeno i izmijenjeno izdanje knjige koja je već postala klasično djelo feminističke i sociološke misli u nas. Novo iščitavanje ženskog pitanja podrazumijeva i novo znanstveno-analitičko preispitivanje odnosa spolova, što je sažeto u autorovu dodatku u obliku post scriptuma, odnosno završnog poglavlja knjige.

Tijelo, psihologija, zdravlje:

Christiane Northrup: Žensko tijelo, ženska mudrost: stvaranje tjelesnog i emocionalnog zdravlja

Autorica je ginekologinja, porodničarka i kirurginja, međunarodno priznata pobornica zažensko zdravlje i iscjeljenje. U ovoj cjelovitoj, intuitivnoj i logičnoj knjizi ukazuje na dublje razumijevanje ženskog zdravlja i vjeruje da je moguće živjeti u potpunosti bez obzira na sadašnje ili prošle okolnosti. Žensko tijelo, ženska mudrost plod je suvremene medicine u najboljem mogućem obliku jer povezuje nove tehnologije s prirodnim načinima liječenja te veličanstvenom moći samoiscjeljenja koja se nalazi u svakom čovjeku.

Christiane Northrup: Mudrost menopauze: stvaranje tjelesnog i emocionalnog zdravlja tijekom razdoblja promjene

Autorica je ginekologinja, porodničarka i kirurginja, međunarodno priznata pobornica za žensko zdravlje. Osobitost njezina pristupa sastoji se u uvjerenju da je potrebno partnerstvo između najboljih metoda konvencionalne i komplementarne medicine. Na jednostavan ijasan način, temeljen na vlastitom iskustvu, autorica piše o promjenama koje žene mogu očekivati u vremenu menopauze. Kako se tijelo prirodno prilagođava hormonskim promjenama, kako odlučiti u slučaju hormonskog nadomjesnog liječenja, kako se nositi s promjenama fizičkog izgleda i stvarnošću seksualnih promjena, kako spriječiti zdravstvene tegobe povezane s hormonskom neravnotežom glavne su teme ovog holističkog teksta.

Christiane Northrup: Mudrost majčinstva: stvaranje tjelesnog i emocionalnog zdravlja

Christiane Northrup u ovoj knjizi zastupa tezu da je veza između majke i kćeri temelj zdravlja svake žene. Majka puna ljubavi koja brižno skrbi o svojoj obitelji postaje njezino središte zdravlja i radosti. Ona je poput pupčane vrpce obitelji na koju se svi spajaju kako bi dobivali životnu hranu na svim razinama: fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj. Majčinska ljubav i energija bezuvjetnog davanja i skrbi prema drugima, koja tako snažno potiče život, mora se redovito obnavljati. Kada žena zanemari vlastite potrebe i emocije - ljutnja, tuga, žudnja, želja za kontaktom i čisti umor neizbježno će narušiti majčinu energiju i poljuljati odnose u obitelji. U ovom priručniku autorica istražuje: kako razviti samostalnost i zdravu obiteljsku povezanost, kako popraviti kvalitetu življenja kroz stvaranje zdravih prehrambenih navika, kako promijeniti genetski predisponirane sklonosti i otkriti pravo značenje imuniteta, kako iscijeliti odnos s majkom.

Christiane Northrup: Tajni užici zrelosti

Svjetski popularna autorica, slavljena kao guru ženskoga holističkog pristupa zdravlju, uvjerava žene da s menopauzom ne slabi libido nego da se tek tada otvara život pun užitaka i senzualnosti. Srednje godine prilika su za oživljavanje entuzijazma prema aktivnostima koje su prije odgađale, pa se mnoge žene tek sada mogu baviti onim što ih veseli i uzbuđuje. Treba samo dopustiti da sreća i užitak uđu u život i biti u dodiru sa svojom pravom prirodom...

Penelope Shuttle: Mudra krv: menstruacija i žena: mitovi, stvarnosti i značenja menstruacije

Zasnovana na temeljitom istraživanju, ova knjiga kombinira psihologiju, antropologiju i pjesništvo, ilustrirajući teorije mnogim primjerima koji sežu od Biblije, sve do kultnog filma "Egzorcist". Knjiga sadrži i praktične savjete ženama - kako doći u dodir sa skrivenim energijama vlastitoga mjesečnog ciklusa. Nakon prvog objavljivanja 1978. doživjela je brojna izdanja i postala antropološko-psihološki klasični bestseller. Premda su uslijedile druge knjige na istu temu, Mudra krv je zadržala primat, između ostalog i zbog privlačnosti najširem krugu čitatelja. Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja. U prvom poglavlju pod nazivom "Znanost krvarenja" iznesene su postojeće medicinske činjenice, kao i neka ozbiljna ograničenja ovog "medicinskog modela". U drugom poglavlju pokazuje se kako je moguće uspostaviti pozitivan stav prema menstruaciji. U trećem poglavlju "Animus, animalno, Anima" analizira se mjesečni ciklus kao psihološko iskustvo koje vodi integraciji. U četvrtom poglavlju "Menstruira li Mjesec" razmatra se postavka da je menstrualni ciklus značio evolucijski napredak koji je inicirao ljudsko društvo. U petom i šestom poglavlju razmatra se postavka da je srednjovjekovni veliki progon vještica bio zapravo golemi progon menstruacije. Sedmo poglavlje "Ogledalo Drakule" pokazuje kako se menstrualne energije otvoreno izražavaju u popularnoj kulturi.

Zita West: Prirodna trudnoća

Sve više parova planira začeće, trudnoću i porođaj. Najbolje je pripreme početi četiri mjeseca prije začeća. Zita West, babica i nutricionistica, u ovom praktičnom priručniku nudi pregršt informacija za prirodno začeće, trudnoću i porođaj. Buduću majku vodi od tromjesečja do tromjesečja kroz uzbuđenje i tjeskobu trudnoće te predlaže kako se sigurno i na prirodne načine može poboljšati taj doživljaj. Od pripravaka za ublažavanje jutarnje mučnine preko planova djelovanja iz tromjesečja u tromjesečje koji pružaju najvažnije savjete o tjelesnim aktivnostima i prehrani u svakom pojedinom stadiju trudnoće do prirodnih načina ublažavanja boli koju izazivaju trudovi. Informacije su nadopunjene temeljitim objašnjenjima o razvoju djeteta u svakom pojedinom stadiju, prikazima i dijagramima.

Natalie Angier: Žena: intimna geografija

Natalie Angier, znanstveni pisac za New York Times i dobitnica Pulitzerove nagrade, svojim osebujnim, lucidnim i raskošnim stilom otkriva nam najveću enigmu evolucije - žensko tijelo - opisujući ekplicitno, duhovito i nadahnuto sve ono što čini ženu.
Ovu „fantaziju o ženskom tijelu i umu" napisala je kako bi ženama omogućila da izliječe psihičke rane, shvate svoje strahove i izvuku najviše iz onog što imaju - i one i oni koji ih vole.

Rajneesh Osho: Knjiga o ženi: povezivanje s duhovnom snagom ženskoga

Slavni indijski guru tvrdi u ovoj knjizi, govoreći ne kao muškarac nego kao "svjesnost", da žena treba potražiti svoj potencijal u vlastitoj duši i razviti ga te da će onda imati prekrasnu budućnost. Muškarac i žena nisu ni jednaki ni nejednaki, nego su jedinstveni. A susret dvaju jedinstvenih bića donosi postojanju nešto čudesno.

Seksualnost i užitak

Barbara Carrellas: Urbana tantra 

Autorica je renomirana stručnjakinja na području interdisciplinarnog pristupa edukaciji ljudske spolnosti. Povezujući drevno iskustvo indijske tantre sa suvremenim životnim vrijednostima urbanog Zapada, Barbara Carrellas razbija predrasude i mitove vezane uz to duhovno naslijeđe. Knjiga je pisana jednostavno i razumljivo i donosi obilje praktičnih iskustava i savjeta koji mogu pomoći onima koji su na putu poboljšanja kvalitete vlastitog spolnog života i produhovljenja svoje seksualnosti.

Melinda Gallagher: Vaš kolačić: recepti za ženske spolne užitke

Spremna za preinake u seksu? Kako će dobra djevojka dobiti u krevetu ono što žele a da se pritom ne osjeća poput loše djevojke? Autorice tvrde da samo trebate zatražiti. Ako vam vaš partner ne želi ugađati, onda je on loš momak! Zakopajte dvostruke standarde - budite neustrašiva. Društvene se norme mijenjaju u našu korist ako im ne ostavimo drugog izbora.

Nancy Friday: Moj tajni vrt: ženske seksualne maštarije

Knjiga je nastala od pismenih i usmenih izjava žena različite dobi u kojima one iznose svoja najintimnija razmišljanja o seksu i svojoj seksualnosti.

Kad govorim o erotici, govorim o njoj kao o izrazu životne snage žena; izrazu osnažene kreativne energije koju ponovno
otkrivamo i počinjemo koristiti u našem jeziku, našoj povijesti, plesu, ljubavi, poslu i životima.
(Audre Lorde)

Poezija

Darija Žilić: Pisati mlijekom: ogledi o poeziji suvremenih autorica

Izbor autoričinih književnih kritika i ogleda o knjigama poezije suvremenih hrvatskih pjesnikinja mlađe i srednje generacije (Dorta Jagić, Lana Derkač, Vesna Biga, Andrea Zlatar, Olja Svaičević-Ivančević, Snježana Pejović...). Autorica predstavlja svaku pjesnikinju stavljajući naglasak na njezine intimne svjetove te na tematske preokupacije njezinih pjesama. Sadrži pogovor Nikole Petkovića te kazalo imena.

Povijest

Rosalind Miles: Ženska povijest svijeta: tko je skuhao Posljednju večeru?

Autorica u središte pozornosti stavlja žene u povijesti s naglaskom na činjenici da ih je ta povijest u većini slučajeva nepravedno ignorirala i zaobišla. Kroz historiografske, antropološke, biološke, političke, genetičke i mitološke studije obuhvaća sva razdoblja povijesti i sva područja življenja u kojima su djelovale i čovječanstvu pridonosile žene.

Andrea Dworkin: Pisma iz ratnog područja

Zbirka autoričinih eseja, govora, intervjua i književnih ogleda napisanih od 1976. do 1987. godine. U njima se izlaže stajalište kako je društvo nametnulo ženama šutnju. Ona ima svoje ekonomske temelje, nastale kroz spolno zlostavljanje i življenje u drugorazrednom statusu. Namjera autorice je da se svojim istupima i objavljivanjem ove knjige pobuni protiv te šutnje.

Lydia Sklevicky: Konji, žene, ratovi

vom knjigom pokušala sam prikazati opus Lydije Sklevicky njom samom. Zbog toga sam nastojala unijeti što manje vlastitih intervencija u njezine tekstove i što manje izmišljati nove, moje naslove njezinim radovima, pa i samoj knjizi. 
Ako čitatelj/ica sada najprije preleti okom preko tih naslova, neka je/ga ne zbuni ili udalji od čitanja često spominjanje tako dosadne, u ovom trenutku naoko posve preživjele teme poput Antifašističke fronte žena. Doduše, najnoviji prijepori o karakteru i značenju antifašizma možda baš ponovno aktualiziraju tu dimenziju Lydijinih istraživanja. U vrijeme kad je — potkraj sedamdesetih i tijekom osamdesetih — prekapala po prašnjavoj arhivi tada već odavno ugasle antifašističke ženske organizacije, mnogima se bavljenje tom temom moglo učiniti izlišnim. No Lydia je željela odgovoriti na pitanje: »Na koji način istraživanje organizacije žena može osvijetliti samu kvalitetu emancipatorskih procesa u jednom društvu?«

Alice Schwarzer: Simone de Beauvoir: buntovnica i utiračica putova

Intervjui Alice Schwarzer sa Simone de Beauvoir nastali su između početka 1972. i rujna 1982. godine. Tokom godina postali su predmetom rasprava u cijelom svijetu i ključ razumijevanja političkih/feminističkih nastojanja u radu i životima obiju autorica. 
Simone de Beauvoir je reprezentativni primjerak moderne, aktivne intelektualke. U poslijeratnim godinama, u državi blagostanja, bila je radikalna filozofkinja egzistencijalizma i razotkrila patrijarhalnu osnovu teorija u biologiji, psihoanalitici, povijesnom materijalizmu; proučavala je rodne uloge i postavila slobodu, pravo na samoodređenje i jednakost kao osnove svih vrijednosti. Njezina knjiga «Drugi spol» obvezna je literatura feminističkoj publici 20. stoljeća. 
Alice Schwarzer ovom knjigom potvrđuje de Beauvoiričinu veliku ulogu u stvaranju moderne društvene teorije i prakse. Imajući na umu da je de Beauvoir bila prilično plaha i nježna osoba, razgovori su neobično otvoreni i izravni. Tu otvorenost omogućio je njihov odnos: Alice Schwarzer bila joj je prijateljica i kolegica u promišljanjima politike. Pitanja otvorena ovim razgovorima – identitet, moć, muškarci, djeca i politika – su i danas vrlo aktualna. 

Andrea Feldman (ur.): Žene u Hrvatskoj: ženska i kulturna povijest

Ženska povijest se razvila kao dio kulturne povijesti, u njoj povijesna analiza uzima u obzir specifičnosti rodnih karakteristika ali i način na koji se kroz povijest konstruira različitost. Posebno se koristi interdisciplinarnim istraživačkim pristupom, tako da se u ovoj knjizi mogu naći tekstovi povjesničarki, povjesničarki umjetnosti i antropologinja. Obrađene su teme: monoliti Babe, žene u dalmatinskim gradovimau ranom srednjem vijeku, lik ugarske kraljice Elizabete, rođene Kotromanić, žene senjskih uskoka, žene psovačice i psovanje žena, prvi ženski list u Hrvatskoj "Domaće ognjište" ...

Rekreacija

Ana-Marija Jagodić - Rukavina: Body tehnika

Autorica u knjizi opisuje tehniku koja je nadogradnja pilates vježbama. Daje detaljan opis vježbi koji djeluju na zdravlje kralježnice, kondiciju i mišiće. Opisano je 100 vježbi na prostirci, s loptom i na biciklu. U knjizi su prikazana tri programa za ciljano djelovanje: terapeutski program, programi za kondiciju i mršavljenje te sportsku pripremu.

Tara Fraser: Joga za svakoga

Na jednostavan način knjiga opisuje i fotografijama prikazuje osnove hatha joge. Prvo poglavlje općenito obavještava o povijesti i teoriji joge te razmatra zbog čega je ona jednako važna danas kao što je bila i za života drevnih mudraca. O prehrani, a to znači također i o piću i o postu, podučava drugo poglavlje. Treće poglavlje govori o izvođenju položaja te kako izabrati vrstu joge i odgovarajući tečaj ili započeti samostalno vježbanje kod kuće. Četvrto i peto poglavlje vode korak po korak kroz položaje i sljedove položaja, dok šesto i sedmo poglavlje upoznaju s tehnikom disanja i meditiranja. Osmo poglavje vodič je kroz položaje koji se mogu vježbati u paru.

Snježana Vojvodić - Schuster: Vježbe za trudnice

Ovo je prvi hrvatski ilustrirani priručnik za trudnice sa sustavno obrađenim programom vježbanja u trudnoći, detaljno objašnjenim tehnikama za lakši porođaj i savjetima i vježbama za postporođajno doba. Vježbe su izložene po tromjesečjima, a prije svakog opisa vježbi autorica daje odgovore na dva pitanja: što se događa s djetetom i što se događa s trudnicom. Osim ovih standardnih vježbi, autorica opisuje još neke mogućnosti vježbanja: vježbe u vodi, vježbe s loptom, pilates vježbe, joga vježbe, fitnes program, Aleksander tehnika vježbanja, vježbe u iščekivanju poroda. Autorica priručnika Snježana Vojvodić Schuster po struci je fizioterapeut. Dugi se niz godina bavi edukacijom trudnica i primjenom fizioterapije u porodništvu. Priručnik ima preporuku Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu. Osim trudnicama, priručnik je namijenjen i studentima fizioterapije, fizioterapeutima i drugim djelatnicima u zdravstvu. (GG)

Špela Perc: Ljepota pokreta

Bivša slovenska reprezentativka i instruktorica aerobika, nacionalna trenerica licencijskih programa, u svojoj knjizi poučava čitatelje kako postići i održati zdravo tijelo i smiren duh svakodnevno prakticirajući određene tehnike tjelovježbe. Posebno su objašnjena i slikovito predstavljena četiri sustava vježbi: pilates, joga, pet tibetanskih vježbi i gyrokinesis vježbe na stolcu (za razgibavanje kralježnice).

Hanne Marquardt: Terapija refleksnih zona stopala 

Terapija refleksnih zona stopala je neagresivna tradicionalna metoda terapije koju je autorica dobro osmislila i dobila priznanje mnogih pacijenata i medicinskih stručnjaka. Ovom terapijom se na prirodan način može probuditi, potaknuti i ojačati vlastitu moć izlječenja, očistiti organizam od svih štetnih tvari opterećenog metabolizma, potaknuti zamrle funkcije pojedinih organa za izlučivanje, pokrenuti limfu, ukloniti strah i vratiti čovjeku životno samopouzdanje.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr