Ljetni "teen" paket: vampiri, vukodlaci, vještice... 

Anna u haljini od krvi (prvi dio nečeg predivnog u nepoznatom broju komada)

Anna nas je toliko oborila s nogu da smo joj posvetili čitavu preporuku. Ukratko – rijetka zvjerka: glavni muški lik; profesija: nepriznati mlađi brat obitelji Winchester (dobro, skoro, nemojte nas držati za riječ); fantastično napisano, fantastično zamišljeno, dovoljno zastrašujuće, bombončić.

Čitati ako: volite seriju Supernatural, horore i romane s uvrnutim zapletima.


Kako živim sada (samostalna knjiga)

Postapokalipsa prije pomame za postapokalipsama – oh, pardon, za Daisy, apokalipsa je tek počela, u vidu Trećeg svjetskog rata. A ona se našla na selu, daleko od civilizacije – s bratićem koji je, igrom slučajnosti, punokrvni empat, detektor ljudskih osjećaja. Jer ne moraju svi glavni likovi biti u središtu akcije, već ponekad akcija dolazi k njima. I ne moramo svi biti "odabrani" da bismo bili posebni. Kao i ova knjiga.

Čitati ako: se ne bojite teških tema, volite realističan SF, tražite nešto drugačije.


Hekatina škola (trilogija)

Neke trilogije pojave se uz medijsku eksploziju, neke potiho, provlačeći se ispod radara svima osim najzagriženijim čitateljima i čitateljicama. Hekatina škola bila je jedna od takvih, da bi odmah po objavljivanju osvojila tinejdžere diljem Hrvatske. Iako ne možemo reći da su nastavci jednako napeti – treći pogotovo – prvi se dio svakako isplati pročitati i s njim izguštirati preko ljeta.

Naslovi: Hekatina škola, Demonsko staklo, Moć grimorija.

Čitati ako: mislite da vampiri ne mogu imati ružičastu kosu i svejedno biti zakon, osjećate nostalgiju za školom, volite demone.


Krv i čokolada (samostalna knjiga)

U potrazi za vukodlacima – svatko mora imati neki porok – u fantastici na hrvatskom nismo se pretjerano usrećili. Ako izuzmemo Mor, trenutno nam jedino na pamet padaju Vukovi iz Mercy Fallsa Maggie Stiefvater, koja je, ruku na srce, toliko treš da je čak nismo htjeli ni uključiti na popis preporuka. Sve to skupa čini Krv i čokoladu još većim otkrićem. Najbolja stvar u knjizi nisu vukodlaci, ni ljubavni zaplet, ni *khm*akcija – iako ima od svega pomalo – najbolja stvar je to što se glavnab likica ponaša u skladu sa svojim godinama. Nju ne zamaraju teška životna pitanja ni kriza bilo kakve dubokoumne kerefeke; ona ne mora nikoga ubiti, niti će itko ubiti nju. Nju zanima samo ono što je njoj bitno, a to su, hvala na pitanju, dečki. Pa i ako su u pitanju ljudski dečki, ne možemo joj zamjeriti – uostalom, ako je mogao Edward, može i ona. A još je u svojoj potrazi za srodnom dušom i zabavna, što gospon Šljokić nije baš uvijek bio.

Čitati ako: volite uvjerljive vukodlake, tražite uvrnute preokrete, možete nanjušiti ljubavni promašaj na kilometar.


Različita (trilogija)

Pomalo nam je teško odrediti što je toliko dobro u Različitoj, ali nešto definitivno jest – jako, jako dobro. Radi li se o suhom, brzom načinu pisanja; o fascinantnim frakcijama ili o, blago rečeno, nezaboravnim testiranjima; o prilično realnoj ljubavnoj priči ili o poprilično neuhvatljivoj glavnoj likici? Nešto od toga – možda sve – učinilo je Različitu vrlo, vrlo brzočitajućom knjigom koju se može bez problema, s guštom, pročitati čak i dvaput zaredom u dva dana. Drugi dio unosi još komplikacija, nadasve dobrodošlih, i ne smanjuje razinu napetosti. Jedino film, nažalost, ne možemo preporučiti. Više sreće sa sljedećim (nadamo se!).

Naslovi: Različita, Pobunjena

Tek stižeAllegiant (u prijevodu), Four (zbirka priča, najavljeno).

Čitati ako: vam nikad nije dosta distopijskih društava, više volite snajpere od mačeva, razmišljate o tetovaži.


Igre gladi (trilogija)

Krunski dragulj aktualne tinejdžerske fantastike, trilogija Igre gladi varljivo jednostavnim jezikom predstavlja jednog od najsnažnijih likova u povijesti književnosti za mlade. Katniss ima naizgled sve – nenadmašnu motivaciju, neumoljiv karakter, spretnost u preživljavanju i – izglede na svojoj strani. Jedino što joj nedostaje jest sloboda – kako života, tako i izbora. Ali Katniss ne bi bila Katniss da ne preuzme stvar u svoje ruke.

Naslovi: Igre gladi, Plamen, Šojka rugalica.

Čitati ako: ste dopustiti da vas uvjere da je to što volite fantastiku djetinjasto, obožavate jake glavne likove, znate čitati. (Što? Da se nas pita, pokrenuli bismo peticiju za uvođenje Katniss u lektiru. I čak se ne šalimo.)


Dva neba (9 knjiga)

Malo je čitatelja uopće čulo za serijal Dva neba, koji krasi naše police još od ranog 21. stoljeća. Čitati ga se može već u osnovnoj, njegove ilustracije svidjet će se ljubiteljima mange, a u tih kratkih devet nastavaka krije se iznenađujuće duboka priča o najfascinantnijim blizancima nakon Lukea i Leie Skywalker. Kia i Ryushi nisu samo badass, oni su također korisnici magije kamenova – jedini poznati nosioci čak šest kamena. Ako ste se ikada pitali kako točno netko tko vlada glupom magijom zemlje može spasiti univerzum... pa, ne morate se pitati dalje.

Čitati ako: tražite klasik, a ne znate gdje ga pronaći, volite zmajeve, voliteanime, volite dobro izgrađene svjetove...


Vjetar u vatri (trilogija)

Potražite li ga na policama, šareni Vjetropjev se tako vješto sakrio u moru tamnih hrptova aktualne fantastike kao da ga je sram toga što je drukčiji. A opet, mi smo ga na polici otkrili netom prije nego što je fantasy izašao u javnost s novim interesom nakon filmova po Gospodaru prstenova. Vjetropjev je ispao jedan od najbizarnijih naslova koji smo dosad imali čast pročitati. Je li zbog munjenog svijeta u kojem se odvija, je li zbog povremeno tako nasumičnih preokreta da se ni Martin ne bi posramio, je li zbog imaginacije srodne Dalíju... nešto je čudno u Vjetropjevu, i još uvijek se čudimo kako ta trilogija uopće funkcionira. Ali funkcionira, i to sasvim lijepo.

Naslovi: Vjetropjev, Robovi gospodstva, Vatropjev.

Čitati ako: tražite nešto sasvim drukčije, više volite fantasy od SF-a, više držite do svijeta nego do likova.


Vampirska akademija (zasad samo 6 komada) vs. Kuća noći(9 komada – još izlazi)

Serijal Kuća noći bio nam je dugogodišnji vampirski favorit, sve dok se nismo odvažili zaviriti iza nesnosno treš korica njegovog najvećeg rivala, Vampirske akademije. Oba se itekako isplati čitati – a presudu ostavljamo za drugi put.

Vampirska akademija: Sestre po krvi, Plava krv, Poljubac sjene, Krvna zakletva, Zov duha, Posljednja žrtva.

Kuća noći: Obilježena, Izdana, Izabrana, Neukroćena, Lovljena, Namamljena, Opečena, Probuđena, Predodređena.

Tek stiže (Kuća noći): Skrivena (u prijevodu), Razotkrivena (najavljeno), Redeemed (najavljeno).

Čitati ako...

... tražite zbilja, zbilja zle vampire, uzmite oba serijala

... tražite akciju (khm, od one neakcijske vrste), uzmite Kuću noći

... tražite hiperawesome glavnu likicu, uzmite Vampirsku akademiju

...tražite nevjerojatno kreativna nadnaravna bića – osim obaveznih vampira – uzmite Kuću noći

... tražite nešto što nećete moći prestati čitati, Vampirska akademija je možda ipak mrvicu bolji prijedlog. Iako je bilo poprilično izjednačeno.