Radi lakše plovidbe kroz dan i tjedan ponedjeljkom volimo fućkati pjesme koje su inspirirane knjigama, a u potrazi smo naišli na jednu koja je taj status ostvarila posredno. Govorimo o pjesmi Mrs. Robinson, hitu dvojca Simon & Garfunkel.

Književnik Charles Webb napisao je 1963. godine roman “The Graduate” pokušavajući dočarati zaoštrene društvene kontraste tadašnjeg SAD-a na pragu seksualne revolucije, a priča o mladiću koji ulazi u vezi s gospođom zrelih godinama (skandal!) primljena je s pozitivnim reakcijama. Tekst je kao potencijal zamijećen i od strane hollywoodske filmske kreme te četiri godine kasnije i pretvoren u film pod redateljskim dirigiranjem Mikea Nicholsa, tada “vruće” robe na filmskom tržištu s obzirom na uspjeha prvog filma “Tko se boji Virginie Wolf?”. Čak trinaest nominacija i pet osvojenih Oscara!  

Kako je Nichols volio glazbu dvojca Simon & Garfunkel svakako ju je htio uvrstiti u film koji je 1967. godine radio prema Webovom romanu. Glazbenici su pročitali scenariji koji im se svidio, ali kako na prvu nisu bili skloni dati pjesmu s aktualnih albuma kreirali su jednu potpuno novu - famoznu Mrs. Robinson. Uradak je dobio potom čak i Grammyja za pjesmu godine i to kao prvi rock uradak ikad s tom laskavom titulom.

Ali vratimo se na sudbinu knjige odnosno njenog autora - film je postigao značajan uspjeh i pozitivne kritike, ali Charles Webb nije dobio značajnije novce za autorska prava iako su u scenarij ušle uglavnom prepravljene rečenice iz knjige. I zapravo - to nije ni htio. Sam Webb je kasnije tumačio da uopće nije bio zadovoljan pažnjom koju mu je donio film - naime, smatrao je da ga to čini manje ozbiljnim umjetnikom. Razni financijski problemi koji su ga kasnije pratili kroz život nisu ga nagnali na dramatičnjiju promjenu mišljenja.

A ne bi li provjerili da li Webb je ili nije pravi umjetnik svakako posegnite za korijenima - posudite “Diplomca” objavljenog na hrvatskom jeziku u izdanju Šarenog dućana i biblioteci najneobičnijeg naziva  - “Predah za Anđelu J.”. Sretan putu u temelje seksualne revolucije…