Nakon prvog hrvatskog muzeja informatike Peek&Poke Rijeku očekuje još jedan pionirski projekt Udruge Calculus - prvi hrvatski Muzej djetinjstva.

Osnivanje muzeja započelo je akcijom prikupljanja igračaka Igračke naše ondašnje svagdašnje... koja je u međuvremenu proširena na prikupljane svekolikog inventara iz perioda djetinjstva (dječja oprema, namještaj, odjeća, predmeti vezani uz školu, dječje knjige i slikovnice, fotografije, umjetnički predmeti namijenjeni djeci...). Prikupljena građa planira se predstaviti javnosti otvorenjem izložbe 07. rujna ove godine.

S obzirom na logičnu vezu djetinjstva, igranja i knjige pridružili smo se projektu kao sabirna točka pridošlih igračaka dok ćemo za samu izložbu pripremiti zanimljiva djela iz fonda koja se mogu povezati s djetinjstvom. 

Zašto djetinjstvo? Znana je činjenica da ono predstavlja formativni period našeg života obilježen realnim, i za svakoga specifičnim, datostima - vremenom, mjestom i načinom odrastanja, ali ono ujedno predstavlja i unutarnji svijet s vlastitom logikom i zakonitostima, svijet mašte i prvih doživljaja. Predstavlja onaj neotuđivi dio nas, temelj našeg identiteta kojem se s vremena na vrijeme vraćamo, više nesvjesno nego svjesno.

Muzej djetinjstva s jedne će strane biti usmjeren na istraživanje i prezentaciju materijalnih manifestacija tog najbezbrižnijeg perioda života, dok će s druge strane nastojati posjetitelju omogućiti unutarnje putovanje i oživljavanje sjećanja, ukazujući pritom na veliki kapital djetinjstva kao „mjesta“ kontinuiranog učenja o samom sebi. Sve navedeno Muzej djetinjstva namjerava činiti u neposrednoj suradnji s građanima koje se ovim putem poziva da podijele svoje uspomene i doniraju pokoji predmet. 

U stvaranje Muzeja djetinjstva krenuli smo riječima Alberta Camusa: „Svako stvaranje pokušaj je ponovnog proživljavanja“.