Kroz jesen provodimo kampanju Je li i vaše dijete član knjižnice?

Riječ je o izrazito važnoj kampanji kojom se u dinamičnom svijetu koji snažno mijenja kulturu čitanja nastoji odgojiti nova generacija čitatelja, stvaraoca, građana...

Čitanje djetetu od najranije dobi obogaćuje njegov rječnik, razvija njegovu maštu, budi znatiželju. Djetetu kojemu se čita učenje postaje prirodan kružni proces radoznalosti, igre i zabave. Dolaženje djece u knjižnicu od njihove najranije dobi potiče zbližavanje djece s knjigom i čitanjem te omogućuje njihov rast i razvoj u kulturnom okruženju.

Često dolaženje djeteta u knjižnicu, dodir s knjigama te čitanje djetetu od najranije dobi potiču razvoj djetetovih sposobnosti govora, slušanja, razumijevanja i predčitačkih vještina (koje omogućuju uspješno učenje čitanja i pisanja). Ujedno se potiče i cjeloživotno obrazovanje roditelja s ciljem što kvalitetnijeg roditeljstva te šalje poruka da je knjižnica djeci i roditeljima partner u rastu, razvoju i odrastanju.

Kampanjom želimo skrenuti pažnju na važnost zbližavanja djeteta s knjigom putem ustanove koja uz knjigu djeci nudi niz zanimljivih, pomno biranih sadržaja zasnovanih na kvaliteti, znanju i razigranoj mašti.

Postojećim korisnicima i ostatku javnosti želimo poručiti:

neka čitanje bude zanimljiva igra

razvijajte naviku čitanja: čitajte djetetu i čitajte s njim

stvorite u svome domu topli kutak za čitanje: dovoljan je i mali prostor koji uredite tako da djetetu bude privlačan, samo njegov mali svijet za ritual čitanja ili zajednički čitateljski kutak

izmišljajte sami razne igre slovima i riječima ili ih potražite u knjigama koje vam preporučujemo

birajte knjige zajedno s djetetom, nek' i ono osjeti važnost takvoga odabira

dolazite s djetetom zajedno u knjižnicu i dajte mu da samo brine o svojim malim obavezama (nošenju slikovnica, pružanju iskaznice i knjiga knjižničaru, biranju knjiga)

upišite ga u knjižnicu, djeca s velim ponosom primaju na dar člansku iskaznicu sa svojim imenom – osim toga, one su pravi prozor u svijet znanja, kreativnosti i zabave.

Vizualni identitet akcije izrađuju poznati i nagrađivani hrvatski ilustratori.