Pilot-projekt Mala knjižnica predstavlja nastavak dosad vrlo uspješne suradnje dviju institucija – DV Rijeka i Gradske knjižnice Rijeka.

Naše dvije ustanove na različite načine dolaze u doticaj i surađuju s istim ciljem kontinuirano već dugi niz godina. Priča prije spavanja ili priča kao redovni dnevni ritual za umirenje skupine jedna je od aktivnosti koje se povremeno ili stalno provode u vrtićima. Odgojiteljice DV Rijeka dovode u ogledne, povremene ili redovite posjete svoje vrtićke skupine omogućujući im ujedno posudbu knjiga u našim knjižničnim odjelima i ograncima

Naši knjižničari i knjižničarke tom prilikom čitanjem priča, izložbama slikovnica, igraonicama i na druge načine nastoje probuditi u djece želju za čitanjem i želju da u knjižnične prostore dolaze i sa svojim roditeljima. Odaziv je evidentan i izuzetno nas veseli. Iz godine u godinu domišljamo novine u programima za djecu od 3 do 7 godina, a one sve više podrazumijevaju uključivanje roditelja u proces provedbe tih programa. Želja nam je stoga projektom Mala knjižnica učiniti korak bliže djeci i roditeljima u razvoju kulture čitanja djeci i s djecom od najranije dobi.

Mala knjižnica zbirka je knjiga za djecu i roditelje iz fonda Gradske knjižnice Rijeka postavljena i dana na korištenje u dječjim vrtićima.

U pilot-fazi projekta Male knjižnice postavljene su u vrtićima "Mirta" na Kantridi i "Veseljko" na Pećinama.

Naši dipl. knjižničari pedagoškog obrazovanja odabrali su kvalitetne naslove knjiga za djecu u dobi do 7 godina i izabrali kvalitetne naslove iz roditeljske i odgojiteljske zbirke te postavili Malu knjižnicu (100-tinjak primjeraka knjiga) u dogovoru sa stručnim osobljem vrtića na za to adekvatan kutić polica.

Uz zbirku slikovnica, ilustriranih knjiga i knjiga za roditelje i odgojitelje priložio se i prateći materijal preporučnih letaka o dobroj dječjoj knjizi i tematskoj literaturi za odgoj djece.

Knjižnica nudi i kratku edukaciju za stručno osoblje vrtića, osobito odgojitelje koji se svakodnevno koriste zbirkom - kratko predstavljanje ideje i zbirke uz upute za služenje njome po njenom postavljanju a prije početka korištenja.

Knjižnica nudi kratko izlaganje za roditelje, izlaganje Knjiga 'mjesto dude koje se već godinama provodi u suradnji s DV Rijeka, a koje upoznaje roditelje s važnošću i dobrobitima čitanja djeci i s djecom od najranije dobi.

Knjižnica je u mogućnosti, u dogovoru s vrtićima, organizirati povremeno održavanje programa Priča u gostima – povremena gostovanja dječjih knjižničara, knjižničnih volontera i/ili autora slikovnica s našeg područja s aktivnošću pričanja priča i razgovora o pričama.

Mala knjižnica zamišljena je i kao posudbena zbirka knjiga i kao knjižnica za korištenje tijekom boravka u vrtiću, a upute koje obuhvaćaju princip posudbe i korištenja odgojiteljima prenijet će se na edukaciji za stručno osoblje. Djeca su dobila i posebne male iskaznice sa simpatičnim logom kampanje Je li i vaše dijete član knjižnice?, kako bi s(t)imulirali igru knjižnične posudbe u svakodnevnom odgojnom procesu.

Prema potrebi, zbirka će se mijenjati / nadopunjavati dodatnim primjercima knjiga.

Evaluacija pilot-projekta provest će se po isteku pilot-faze krajem lipnja 2013.

Ukoliko iskustva budu pozitivna i želja za nastavkom suradnje obostrana projekt Mala knjižnica doživjet će novu dimenziju i širenje.