Kviz-igra temeljena na poznavanju dječje književnosti. Izrasla iz kviza Knjigoteka nastalog prema zamisli osnovnoškolske knjižničarke Mirjane Čop (OŠ Vežica), a prema uzoru poznate TV-emisije Kviskoteka, ova se kviz-igra u Striboru odigrala prvi put 1999. godine. Mali ljubitelji čitanja, članovi Knjižnice, djeca i mlađi tinejdžeri odmjeravali su svoja čitateljska znanja nekoliko sezona za redom, uključeni u potpunosti u planiranje, organizaciju, pripremu, provedbu i sudjelovanje u ovom kviz-spektaklu. (Nekoliko godina kasnije sve ćemo ih zajedno naći u projektu Mladi za mlade). Uz efektnu scenografiju, posebne goste - pjevače, zabavljače, pisce, pismena prednatjecanja, darove sudionicima, nagrade publici omogućene od niza sponzora, ovaj je knjižnični program nekoliko godina za redom bio središnje godišnje knjižno zbivanje koje se s nestrpljenjem iščekivalo. Ali kako stalna na tom svijetu samo mijena jest, mijenjajući se Stribor je brojnošću programskih aktivnosti prerastao Knjiškoteku. Uz sve ostale radosti postala je prezahtijevan knjižnični program. A onda smo je, za potrebe jedne druge prigode, ponovno i nakratko probudili. U okviru projekta Čitam i uživam Knjiškoteka je zablistala kao njegova završna svečanost.

Projekt Čitam i uživam pokrenut je u suradnji Odjela gradske uprave za kulturu, Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo i Gradske knjižnice Rijeka, uz partnerstvo Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade Hrvatskog knjižničarskog društva, s ciljem razvijanja kulture čitanja i poticanja čitalačkih navika djece osnovnoškolske dobi te obogaćivanja školskih knjižnica onim naslovima dječje književnosti koji nisu na popisu obavezne školske lektire, a nalaze se na Top-listi preporuka Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade.
Gradska knjižnica Rijeka realizirala je odabir i nabavu knjiga za školske knjižnice te u Striboru organizirala središnji događaj - Knjiškoteku, kviz-igru u kojoj su sudjelovali učenici svih riječkih osnovnih škola. Gost-autor bila je spisateljica Sanja Lovrenčić, čija je knjiga Esperel - grad malih čuda bila osnovica za većinu pitanja u kvizu. Po jedan predstavnik iz svake škole, prethodno izabran za naj-čitatelja, sudjelovanjem u kvizu za svoju je školu osvojio poklon paket od 40-tak naslova u vrijednosti od 4.000,00 kn za što je sredstva osigurao Grad Rijeka.