U četvrtak 16. svibnja 2019. u 18 i 30 u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Središnji odjel Palača Modello) ing. Michal Menšík, Ph.D., održat će predavanje pod nazivom "Balanced Scorecard", o jednom od najpopularnijih instrumenata kontrolinga i poboljšanja poslovanja.

Ing. Michal Menšík, Ph.D. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Pragu (CZ). Doktorirao je na Visokoj školi za poslovne studije „Jesse H. Jones“  Sveučilišta RICE u Houstonu (Texas). Aktivni je predavač na međunarodnoj razini, osobito u Njemačkoj (Hochschule Nordhausen, Ruhr-Universität Bochum). Specijalnost mu je računovodstvo za menadžere.

Balanced Scorecard jedan je od najpopularnijih instrumenata kontrolinga, zahvaljujući brojnim primjerima poboljšanja rezultata poslovanja nakon njegove implementacije kao i njegovoj vrlo uspješnoj promociji u svijetu. Počiva na mjerenju pokazatelja podijeljenih u 4 skupine: Perspektiva učenja i razvoja, Perspektiva poslovnih procesa, Perspektiva kupaca i Financijska perspektiva

Primjena Balanced Scorecard modela predstavlja uravnoteženi pogled na cijeli ekosistem u kojem poduzeća posluju. U ključnim procesima strateškog planiranja i implementacije strategije, zahtjeva se angažiranje kompletne organizacije, a ne samo njezine uprave ili kontrolinga. Strateška mapa postaje zajednički jezik operativnog i strateškog managementa, a takav način razmišljanja i uspostavljena ravnoteža ključni je čimbenik dugoročnog i održivog uspjeha.