Početkom lipnja 2013. navršava se sto godina od prvog objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića povodom čega je u organizaciji Hrvatske udruga istraživača dječje književnosti pokrenuta nacionalna proslava Hlapićevog rođendana pod nazivom Hlapić 2013.

Proslavi smo se uz pomoć korisnika pridružili i mi te smo krenuli u potragu za najstarijim Hlapićem u gradu! Naime, od prvog izdanja iz lipnja 1913. godine do danas Čudnovate zgode šegrta Hlapića doživjele su više od stotinu domaćih i inozemnih izdanja što ih čini najviše objavljivanim hrvatskim dječjim romanom, a vjerojatno i hrvatskim romanom uopće! Hlapićeve dogodovštine doživjele su čak prijevode na perzijski, bengalski, vijetnamski, japanski, kineski, esperanto (!) dok domaća izdanja svjedoče o mjenama, sjaju ilustracija, mentalitetu vremena i povijesti djetinjstva!

Tijekom akcije svi su bili pozvani da zavire na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, podrume (…), pronađu svoje izdanje Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića te da ga donesu u Dječji odjel Stribor gdje je postalo dijelom jedinstvene izložbe Hlapićeva baština.

 Trebamo li govoriti da je pronađeno i najstarije izdanje!