U utorak 9. travnja u 18.30 u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Središnji odjel Palača Modello) Nataša Jelenić Herega održat će predavanje Mindfulness u svakodnevnom životu i poslu.

Donedavno relativno nepoznat u Hrvatskoj, mindfulness (usredotočena svjesnost) danas zaokuplja sve više pažnje onih koji žele živjeti kvalitetnije i ispunjenije. Mindfulness je namjerno usmjeravanje pozornosti na ono što se zbiva u nama i oko nas, sada i ovdje, bez prosuđivanja. Suprotnost je ustaljenim obrascima kojima često pribjegavamo u užurbanoj svakodnevici, a upravo iz tih automatizama proizlaze mnoge nezdrave navike. Prakticiranje mindfulnessa doslovno mijenja mozak, tako što pobuđuje dijelove mozga povezane s pozitivnim emocijama,  povećava aktivnost centara za fokusiranje i održavanje pažnje te je djelotvoran u prevladavanju mnogih psihičkih i fizičkih teškoća.

Na radionici će se kratka teoretska izlaganja kombinirati s iskustvenim vježbama, a na kraju će sudionici moći sami ponuditi kreativne prijedloge o njegovoj uporabi u životu i poslu.

Nataša Jelenić Herega je psihologinja, sveučilišna specijalistica psihološkog savjetovanja i kognitivno-bihevioralna terapeutkinja. Znanje i vještine stečene dugogodišnjim permanentnim obrazovanjem koristi svakodnevno u radu s klijentima koji prvenstveno pate od anksioznih i depresivnih teškoća te niskog samopoštovanja, ali i svima onima koji žele smanjiti negativne efekte svakodnevnog stresa i živjeti kvalitetnije, ispunjenije i u skladu s osobnim vrijednostima. Mindfulness prakticira od 2014. godine i od tada se nastoji posvetiti trenutku, osvijestiti ga što češće u danu, udahnuti njegove mirise i okuse.

Majka je dvanaestogodišnjeg dječaka Nike s kojim svakodnevno otkriva ljepotu roditeljstva i njegovih izazova te se uči strpljivosti, više šutjeti i slušati, a manje izražavati svoje mišljenje.