Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji i PGŽ posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. 

Manifestacija se kao originalna aktivnost Gradske knjižnice Rijeka održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a u suvremenijoj atraktivnijoj formi od travnja 2022. godine u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić”. 

Konceptualno, Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente glazbe, gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a (...) a s dječjom knjižnicom kao platformom za njihovo konzumiranje, eksperimentiranje i stvaranje.  

Tjedan dobre dječje knjige 2024.pptx.png

Zadatak manifestacije je upravo tako kompleksne i ponekad neugodne teme približiti na jasan, interaktivan, prihvatljiv način, zaadržavajući dječju vedrinu, veselje, igru. Manifestacija je ujedno oblikovana kroz dva ključna formata: a) slobodne aktivnosti za djecu u obliku radionica, književnih susreta, igara, kvizeva… b) aktivnosti za profesionalnu i roditeljsku zajednicu - autore, izdavače, odgajatelje, edukatore… (predavanja, paneli, edukacije).  Konceptualno, Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog ozbiljnijeg stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente igranja, produkt dizajna, STEM-a a ujedno, Knjižnica kroz platformu brickzine.hr posebno aktivno promiče pitanja dječjeg čitanja i šira pitanja kreativnih proizvoda za djecu te medijske pismenosti. 

Tjedan dobre dječje knjige 2024.pptx (7).png

Kao središnja manifestacija u Rijeci i riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu izdanje 2023. godine vrijeme je nastavka rekonceptualizacije i profesionalizacije manifestacije u skladu s mogućnostima i konceptom Dječje kuće u kojoj djeluje središnji riječki knjižnični dječji odjel. 

Tjedan dobre dječje knjige 2024.pptx (3).png

Program 2024. je koncipiran na kombinaciji osuvremenjenog interaktivnog predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca i ilustratora, prevoditelja, tiskara…te pripovijedanja, čitanja, razgovora, radionica s razvojnim ciljem doživljavanja priče, čitateljskih rasprava, oslikavanja, čitateljskog istraživanja, vizualnog doživljaja, izložbi. Poseban naglasak će se staviti na dječju publicistiku, naslove i autore koji kroz djela promoviraju znanost, praktične vještine i sofisticirana područja ljudskog stvaralaštva.  

Tjedan dobre dječje knjige 2024.pptx (6).png

Poseban naglasak 2024. je tema inkluzivnosti kao omogućavanja pristupa kulturi svima kojima je to zbog raznih razloga uskraćeno, a među djecom zbog raznih socijalnih, ekonomskih ili medicinskih razloga to je vrlo vidljivo. Ujedno, 2023. godine dio programa će se oblikovati upravo kroz suradnju djecom koja će činiti dio programskog odbora manifestacije.  

Tjedan dobre dječje knjige 2024.pptx (2).png

Svijet dječje knjige

Čitaj Brickzine!
/
Teme

MAMA, ČITAJ PONOVO! Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica?

Poučno i ohrabrujuće iskustvo koje pokazuje da u trenutku umora od čitanja iste slikovnice svome djetetu samo treba predahnuti i pronaći novi kreativni put za čitanje iste priče.
/
Teme

Zumasti Tjedan dobre dječje knjige kroz 10 fotografija: red ekrana, red miješalica, red dobrih priči...

Iz svega smo nastojali izvući maksimum, a ovih par fotografija i snimki zaslona ekrana dobro sumiraju energiju.
/
Teme

Lektirizam #24: Dječja knjiga nekad i danas

Osjećaj za dječju knjigu i kontekst njenog života mijenjao se kroz generacije... Vrijeme je za neke nove iskorake, kaže Lektirizam.

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.