Na  policama Gradske knjižnice Rijeka možete pronaći više od 360 000 knjiga, 95000 jedinica periodičke građe i 14 000 jedinica AV građe, a iza svega stoji ozbiljan izbor nabave.

Gradska knjižnica Rijeka je dio mreže knjižnica koje u integriranom knjižničnom sustavu ZaKi obrađuju svoju građu te izgrađuju bazu bibliografskih zapisa putem kooperativne katalogizacije. Prednost koordinirane katalogizacije jest u tome što se zapis određenog naslova za cijeli sustav izrađuje samo jednom, a koriste ga sve knjižnice u sustavu. Ako u zajedničkoj bazi zapisa ne postoji bibliografski zapis naslova, knjižničarke GKR katalogiziraju novi naslov, odnosno izrađuju bibliografski zapis. 

Takav je zapis formalna obrada građe i neophodan je preduvjet za evidentiranje nabavljene građe u bazi podatka te dodjeljivanje identifikacijskog broja (identa), inventarnog broja i zbirke kojoj će pripadati. Sadržajna obrada građe uključuje dodjeljivanje stručne UDK klasifikacijske oznake i predmetne oznake, dodjeljivanje signature ili mjesta/adrese gdje će knjiga biti smještena. 

Ogranak, zbirka, signatura, ident i inventarni broj vidljivi su na signaturnoj naljepnici knjige koja se lijepi u gornji lijevi kut naslovnice knjige. Tehnička obrada knjige obuhvaća zaštitu knjige prozirnom folijom, pečatiranje pečatom odjela ili ogranka i knjiga postaje spremna za posudbu ili korištenje u knjižnici. 

Kontakt: 

voditeljica: Andreja Silić Švonja

kontakt voditeljice: andreja.silic.svonja@gkri.hr

nabava za odrasle: nabava@gkri.hr

nabava za djecu: nabava.djecja@gkri.hr

Divovska preporuka za ljepše dane: Preko 100 naslova za čitanje od autobusa do klupice

Razmišljajući o kriteriju ovogodišnjeg izbora usmjerili smo se na mjesta čitanja - možete čitati u autobusu Autotroleja, na balkonu, u vikendici, na plaži, u WC-u, u uredu, na terasi... Naravno, svaki naslov pogodan je za bilo koju lokaciju, a ovdje je samo da vas podsjeti da u dobri priču vrijedi zaroniti u bilo kojem kontekstu

Ljevaonica preporuka: heksalog knjiga raspravlja o zaduženom čovjeku na snjegolomcu

Ljevaonica nastavlja punom parom, a ovoga puta smo ostali zarobljeni u snijegu i dugu, srećom s kratkim kalendarskim pričama.

 


 

ikona dokumenti

Ključni dokumenti

Pravilnik o pružanju usluga i korištenju knjižnične građe

Obrazac - darovanje građe

Izdavačke priče

Čitaj magazin.
/
Razgovori

Jelena Kovačić iz "Evenija", izdavača terapeutskih i edukativnih slikovnica: Dobar protok energije naša je snaga

Čitanje priča djeci najbolja je podloga za optimalni razvoj djetetovih potencijala, kako u ranoj dobi tako i u kasnijem razvoju. Osim toga svaka je slikovnica posebna i jedinstvena čarolija u koju bi svako dijete trebalo dobiti priliku uranjati na dnevnoj...
/
Razmišljanja

Kulturni faul: Bio jednom Izdavački centar Rijeka, a ovo je naopaka bajka...

Pojedini izdavači odigraju u nekim trenucima povijesti presudne uloge u stvaranju kulturnih dosega jedne sredine. Iako ga više nema, Izdavački centar Rijeka bio je pogon iza kojeg su ostale važne knjige...
/
Teme

Video susreta: Izdavačka kuća Beletra predstavlja autore u Gradskoj knjižnici Rijeka

Izdavačka kuća Beletra predstavila je tri autora u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.