Gradska knjižnica Rijeka središnja je narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Ona je informacijsko, obrazovno, kulturno, komunikacijsko i socijalno središte Rijeke i okolice usmjereno prema novom stvaralaštvu, održivom razvoju i kvaliteti razvoja zajednice i čitateljske kulture. 

Vizija kojom vodimo razvoj jest Gradska knjižnica Rijeka kao nezaobilazno mjesto javnog, otvorenog, slobodnog društva te stjecište novih ideja; jednako dostupna svima. Istovremeno Knjižnica je izvorište vrijednosti i poticaja za unaprjeđenje kvalitete života i razvoj stvaralačkog potencijala pojedinca i društva.

Gradska knjižnica Rijeka sljednica je razvoja Narodne čitaonice riečke i Gradske biblioteke Sušak te je do današnjeg oblika došla složenom evolucijom kroz koju je mijenjala oblik, strukturu, prostore, sadržaj... 

Ime Gradska knjižnica Rijeka kao javna ustanova u kulturi Grada Rijeke nosi od 1999. godine.

IMG_0008.jpg
Ogranak Drenova Gradske knjižnice Rijeka.

Danas knjižnica usluge ostvaruje kroz središnju zgradu i sadržaje u kvartu kulture "Benčić" (pred otvaranjem),  Dječju kuću s Dječjim odjelom Stribor, četiri gradska ogranka Trsat, Turnić, Zamet i Drenova, dva bibliobusa (Županijski i Gradski) te Knjižnicu Vid Omišljanin i Knjižnicu Čavle. 

IMG_0203.jpg
Ogranak Zamet Gradske knjižnice Rijeka.

Gradska knjižnica Rijeka redovno provodi različite oblike programa, manifestacija i festivala kao i posebne programske eksperimente kojima se pomiču interesi zajednice i doživljaj knjižnice. 

Redovno sudjeluje u domaćim i međunarodnim partnerskim projektima s različitim oblicima diseminacije znanja. 

1T0A7157 (1).jpg
Jedna od radionica ispred Dječje kuće.

Gradska knjižnica Rijeka svojim radom nastoji prije svega biti društveno-kulturno središte usmjereno prema stvaralaštvu, kvalitetnom provođenju slobodnog  vremena i razvoju čitalačke kulture od najranijeg razdoblja života.

Vidimo se u Gradskoj knjižnici Rijeka! 

Gradska knjižnica Rijeka nastoji voditi dinamičan programski i projektni život, a sve u svrhu unapređenja zajednice u kojoj djeluje.

Važno je znati!

5 ključnih pitanja i odgovora o novoj Gradskoj knjižnici Rijeka: mjesto kreativnosti, kvalitetnog slobodnog vremena i snaženja zajednice

Gradska knjižnica Rijeka je u procesu izgradnje nove knjižnice sa značajnim posljedicama na razvoj čitateljske kulture u Rijeci narednih desetljeća. Kroz 5 ključnih pitanja donosimo središnje odgovore.

Podsjetnik iz 2019. godine: Gradska knjižnica Rijeka osvojila nacionalno priznanje Knjižnica godine!

Naš vrlo intenzivan programski život, pokretanje rada na novim lokacijama, poseban pristup promišljanju suvremene knjižnice, rezultirali su posebno vrijednim priznanjem koje stiže u naše ruke!

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.