Zadnje objavljeno

/
Knjige petkom

Knjige petkom: Magritteova jabuka, Likovi s krme, Weywardice...

Jutros su nam pažnju zaokupili belgijski književnici, ilustratori, slikari te romani o neobičnim sudbinama izuzetnih i jakih žena.
/
Teme

Priča jednog raskršća: perilo, kalafati, prva pizza, austro-ugarska raskoš, talijanski sladoled i žensko motanje cigareta

/
Vijesti

Nagrada građevinske struke! Inženjeri zaslužni za konstrukciju nove Gradske knjižnice Rijeka dobitnici nagrade KOLOS

U Opatiji na 18. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), s više od 1700 sudionika, što je najveće okupljanje građevinske struke u Hrvatskoj, projekt Gradske knjižnice Rijeka dobio je godišnju nagradu KOLOS za izvrsnost u graditeljstvu u kat...
/
Vijesti

Ljetna sezona "Zajca" 2024: Riječke ljetne noći u novom ruhu

Dobrodošle natrag, Riječke ljetne noći!
/
Recenzije

Kako me Thomas naučio umrijeti

/
Knjige petkom

Knjige petkom: Mladima, Bijes, Netaknuti listovi gline...

Još jednim ranojutarnjim sastankom preduhitrili smo vrućine, a pročitali smo i pričali zaista o svemu. Česti motivi bili su obitelj, majčinstvo, djeca, odrastanje, a zajednički nazivnik životnost i primjenjivost pročitanog.

GKR bira

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

Mislite o sebi i osvijestite si da je presudno voditi računa o svom psihičkom i mentalnom zdravlju, uz ovih 10 naslova koje smo za vas pripremili. Promijenimo statistiku koja kaže da više od 50% depresivnih osoba ne traži medicinsku pomoć!
/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

Možda niste znali, no nedavno smo obilježili Međunarodni dan Jazz-a pa smo, tome u čast, za vas pripremili nekoliko sjajnih naslova čijim se stranicama proteže upravo glazbena tematika. Sve ćete ove, a i mnoge druge zanimljive naslove, pronaći u našoj izdv...
/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

Povijest knjige je, između ostalog, povijest borbe između cenzora i pisaca. Tijekom povijesti knjige su spaljivane, stavljane na razne popise zabranjenih knjiga, čišćene od "loših" mjesta, označavane oznakama, zatvarane u zatvorena spremišta knjižnica ili...
/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

"Želim čitati nešto iz povijesti, ali da je knjiga višeslojna, inteligentno usmjerena na višu sliku. Ne želim da me optereti podacima. Ne želim da me optereti godinama i ličnostima. Želim da promijeni moje gledanje svijet, želim čitati širom otvorenih očij...
/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati

Kako se čovjek nađe u ljubavnom kaosu i, kada se to dogodi, kako ga prevladati?
/
GKR bira

Slušaj, zove me šuma: 10 naslova za upoznavanje s prirodom

Između šume i čovjeka neraskidiva je veza. One nas hrane, liječe, njeguju, daruju zrakom koji udišemo. Kada nas obgrljuju sa svih strana umanjuju našu anksioznost, depresiju, ljutnju, poboljšavaju naše kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, jačaju naš im...

Velimir Grgić u Ulici Luki

Velimir Grgić u ulici Luki.

Knjige petkom

/
Knjige petkom

Knjige petkom: Magritteova jabuka, Likovi s krme, Weywardice...

Jutros su nam pažnju zaokupili belgijski književnici, ilustratori, slikari te romani o neobičnim sudbinama izuzetnih i jakih žena.
/
Knjige petkom

Knjige petkom: Mladima, Bijes, Netaknuti listovi gline...

Još jednim ranojutarnjim sastankom preduhitrili smo vrućine, a pročitali smo i pričali zaista o svemu. Česti motivi bili su obitelj, majčinstvo, djeca, odrastanje, a zajednički nazivnik životnost i primjenjivost pročitanog.
/
Knjige petkom

Knjige petkom: Pravila uljudnosti, Zakrpan, Živjeti brzo...

Danas nas je dočekalo kišovito i pomalo tmurno jutro, no to nas nije spriječilo da ga provedemo razgovarajući o knjigama. Kao i svakog petka, donosimo vam pet naslova koje smo čitali po svome guštu, a nadamo se da će se i vama svidjeti.

Događanja

Pogledaj sve.
/
Najave

Radio Benčić, korak 1., medijsko-zvučna radionica za djecu

Škola je gotova, a jedna od prvih radionica ovoga ljeta vodi vas na svijet valova. Ali onih zvučnih 🙂
Vrijeme sati
LokacijaBenčić
/
Najave

Speedating budućnosti: neformalni razgovori na temu budućnosti

Odmičemo se od apokaliptičnih vijesti i pričamo o pozitivnim modelima budućnosti. Kakve promjene želimo? Kakve promjene trebamo?
Vrijeme sati
LokacijaBenčić
/
Najave

Kateriana, koncert u dvorištu "Benčića"

Kateriana je riječka multižanrovska kantautorica koja eksperimentira sa zvukovima i spaja više žanrova
/
Razgovori

Striček Duško: Daj djetetu da diše, igra se, i upija svijet oko sebe i tada će i u tebi vidjeti uzor, mentora, model čovjeka kakav želi postati i ganjat će taj cilj

Civilni identitet Duška Ilijevića već duže od šest mjeseci u sjeni je fenomena 'Striček Duško'. Pod tim imenom zagrebački odgojitelj i waldorfski pedagog s dvadesetogodišnjim iskustvom za kratko je vrijeme na Instagramu pokrenuo neformalno pedagoško savjet...
/
Razgovori

Frida Šarar: Svatko stvara na svoj način, a načina je bezbroj

Beogradsko-riječka umjetnica, pjesnikinja, kolumnistica i glazbenica pričala je s našom Vanjom K. o Rijeci, pisanju, vremenu prije Rijeke...naravno i knjigama.
/
Razgovori

Intervju s Damirom Drinkovićem, autorom Riječkog ljetopisa

Riječki ljetopis: Rijeka u pisanim izvorima impozantna je povijesna kronologija odnedavno objavljena na portalu Zavičajna digitalna knjižnica Primorsko-goranske županije.

Iz Brickzinea

/
Gužva

Pospremanje mentalnog nereda iliti što s djetinjstvom kada imaš i Ewokse, i Super Marija, i LEGO…

Prva Brickzinalija nakon 2020. i kaže nam kako sada planira ciglu po ciglu.
/
Iskušaj

Znanost je zabavna – preporuke slikovnica za buduće znanstvenike i druge genijalce

Potrebna je samo mala iskra da „zapali” dječji um, tvrdi dr. sc. Nikola Poljak, sveučilišni profesor fizike i autor serije slikovnica Fizika za djecu.
/
Top!

Priručnik Minijatura o arhitekturi i urbanizmu za djecu: vježbe, lekcije, razmišljanja generacije “prototip”

Minijatura je još 2022. godine ostavila iza sebe prvu sezonu i klizi kroz drugu! S prvom generacijom je sigurno najizazovnije, a da svima bude jednostavnije pripremili su i jedan mali priručnik.
GKR preporuka Preporučujemo

O vremenu i vodi: je li kasno da spasimo svijet?

Andri Snaer Magnason

Jedno od djece u stripu Karla Stevensa u New Yorkeru govori slavljeniku koji se sprema puhnuti u svjećice na rođendanskoj torti: Nemaš što razmišljati- svaka želja koja ne uključuje zaustavljanje klimatskih promjena ionako nema smisla. Stripovska mudrost i ironija dotiče se iste teške teme kao i islandski pisac i redatelj Andri Snaer Magnason u svojem djelu narativne publicistike O vremenu i vodi.


Posudi!

Po našem guštu

Sve po guštu.
/
Po našem guštu

OceanMore izdanja za pod ruku: Dvije priče o očevima i kćerima

U siječnju su mi pod ruku došle dvije priče o očevima i kćerima. Povezane istom temom, ali toliko različite. Obje u izdanju nakladnika OceanMore, obje nevelike obimom stranica, a stilom i sadržajem sjajne.
/
Po našem guštu

"Ljetopis Pješčanog Okruga" Alda Leopolda: inspirativna etika posvećena Zemlji

Čitajte Alda Leopolda i njegov Ljetopis, zarazite se njegovom etikom i promislite svaki dan o svojim izborima. Ako to i nije dovoljno, na taj način održavamo nadu. A nada nam je, dok strepimo pred budućnošću, itekako potrebna.
/
Po našem guštu

"Kako prožvakati dan" Tamare Jadrejčić: knjižica „samopomoći“ do gastronomskog sazrijevanja

Ako volite kulinarstvo i književnost, gastro-knjigu Tamare Jadrejčić – Kako prožvakati dan, 'progutati' ćete u jednom zalogaju.
/
Po našem guštu

Rad i misao: Biblioteka za neka nova vremena

Pronašli smo biblioteku za svaku biblioteku
/
Po našem guštu

Mi smo prevozili cjepivo preko vikenda, a vi?

Jeste li ikada razmišljali o tome da u slobodno vrijeme prevozite cjepivo?
/
Po našem guštu

Što čitamo u siječnju: Malmova borba, Benanavova automatizacija i Nucciova beskorisnost

Sada kada smo zaokružili godinu iza nas, vrijeme je da se okrenemo novim izazovima. Hoću reći — knjigama.

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.