/
Forancija

Dres belgijske nogometne reprezentacije inspiriran stripovskim likom Tintina

Poznato je da su stripovi jedan od glavnih belgijskih krativnih izvoznih proizvoda, a kada se spoje s nogometom sve može biti samo još snažnije.
/
Forancija

Riječki "Benčić" nije jedini: i u argentinskom glavnom gradu postoje zgrade koje se naziva "Bencich"

Proteklih tjedana na puno načina do vas su dolazili glasovi o Argentini i o "Benčiću". O Argentini zbog prilično radikalnog i specifičnog novog predsjednika, a o "Benčiću" zbog nove knjižnice. Ipak, između dvije nepovezane teme postoje fora specfične seman...
/
Forancija

Knjige o knjigama, ilustracije Jonathana Wolstenholmea u kojima knjige opisuju svijet knjiga

Jonathan Wolstenholme britanski je slikar i ilustrator najpoznatiji po svojim nevjerojatno detaljnim djelima koja proizlaze iz ljubavi prema starim knjigama.
/
Forancija

William Shakespeare i Lewis Carroll očima Salvadora Dalija

Godine 1969. godine newyorški magazin Maecenas Press-Random House objavio je dvanaest fotogravura koje je, nadahnut knjigom Alisa u zemlji čuda, izradio najpoznatiji svjetski nadrealist Salvador Dali.
/
Forancija

El Ateneo Grand Splendid: zadivljujuća knjižara u Buenos Airesu

Ako vas put nanese u Buenos Aires sigurno se nećete dosađivati. Glavni grad Argentine prepun je zanimljivosti i atrakcija koje će vas zaokupiti na dulje vrijeme.
/
Forancija

Kako bi izgledala radnja Gospodara prstenova pretvorena u kartu podzemne željeznice?

Pisac, grafičar i zaljubljenik u povijest, Jake Berman iz New Yorka, internetskoj zajednici najpoznatiji je po svojim radovima, kojim pod pseudonimom 53, fascinira korisnike web destinacija kao što su Etsy i Reddit.
/
Forancija

Klupice kao oaze za čitanje zaslužuju ozbiljne recenzije

Neki ljudi recenziraju filmove, neki restorane, a pokoji čudak navodno, nakon čitanja ocjenjuje knjige. Oni skloni novim tehnologijama to čine na Goodreadsu, dok oni drugi, tradicionalniji, zabilješke upisuju u blok.
/
Forancija

Najveća knjiga na svijetu

Kralj Mindon od Burme (današnji Mianmar) želio je budućim naraštajima nakon sebe ostaviti nešto korisno po čemu će ga naraštaji pamtiti.
/
Forancija

Moebiusova alkemija - kako je najveći strip umjetnik ukrasio knjigu najprodavanijeg pisca današnjice

Kad je roman Alkemičar Paula Coelha objavljen na engleskom jeziku, doživio je nesvakidašnju popularnost. Istovremeno, omiljenost romana u Latinskoj Americi nije bila ni sjena fami koja se nakon engleskog prijevoda proširila svijetom.
/
Forancija

Knjižnica u srcu Sahare: Chinguetti, drevni dom srednjovjekovnih tekstova

Usred surove pustinje, na rubu prostranih pješčanih dina Erg Warane u Mauritaniji, poput fatamorgane uzdiže se drevni grad Chinguetti koji je dulje od 1.200 godina dočekivao putnike koji su u njemu tražili zaklon od saharskih vrućina.
/
Forancija

10 znanstvenih činjenica o dobrobiti čitanja

Čitanje knjiga često se doživljava kao hobi asocijalnih ljudi. Osim zablude kojom se osobe nečitanjem lišavaju zadovoljstva koje svaka knjiga pruža, propušta se primijetiti mnoge pozitivne efekte čitanja, a koje znanost uvijek iznova ističe. Krenemo redom.
/
Forancija

Rohonc Codex: Dešifrirajte misterioznu knjigu napisanu na nepoznatom jeziku

O misterioznoj knjizi Rohonc Codex ne zna se mnogo osim tehničkih detalja koji kažu kako knjiga ima 448 stranica i da se tijekom 19. stoljeća pojavila u Mađarskoj.
/
Forancija

Zašto naslovnice nekih knjiga izgledaju jednako?

c
/
Forancija

Ne sjećam se naslova, ali naslovnica je bila crvena

Godine 2018. Elias Greig je objavio knjigu "Ne sjećam se naslova, ali naslovnica je plava" u kojoj je sakupio najzanimljivije i najčudnije upite kupaca kojima je kao dugogodišnji zaposlenik u jednoj knjižari u Sydneyju bio na usluzi.
/
Forancija

Mostarski most u Višegradu

"Što zna dijete što je pet tona? Uzme i nosi"... poentira jedan protagonist jednog olinjalog vica opravdavajući policajcu apsurdni prekršaj krađe željezničke šine, još apsurdnijom obranom.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10