/
Teme

Fantastična "dark academia": demoni, čudovišta, čarobnjaci i alternativni svjetovi

Draga moja vjerna i mnogobrojna publiko, vraćam se s novom epizodom mračne akademije, ovaj put one fantastične.
/
Teme

Na spomen: Krešimir Stanišić (1938. – 2023.)

Prošle godine nas je napustio i jedan od dobitnika Književne nagrade Drago Gervais. Od njega se opraštamo lijepim tekstom Madlen Zubović.
/
Teme

Povučeni dim jedne knjižnice: od “duhanjere” do pravog doma čitalačke kulture

Put do knjižnice u Rijeci je bio neobičan i pun vijuga koje su se srećom razriješile 2023. godine. A sada je priča na novom početku.
/
Teme

Ljubići, kao ne čitamo ih, ali još više ih ipak čitamo

Mnogi će za ljubiće reći "ma nikada to ne bi uzeo u ruke" iako i ova priča otkriva kako onda kada pronađemo nešto za sebe, znaju nam dobro odgovarati.
/
Teme

Kulturni faul: Nekoliko iksića za nacrt kulturne povijesti znaka X (uz neizrečeni RIP Twitteru)

“Ikseva” ima i na zidovima prapovijesnih pećina, i u feničanskom alfabetu, na kartama za oznaku mjesta, u Descartesovim jednadžbama, u biološkim istraživanjima, dizajnu predmeta i zgrada, među strip likovima i izmišljenim svemirskim brodovima, na feštama…...
/
Teme

Parkovi zvani čežnja: kako iznova razigrati parkove i igralište

U sklopu našeg programa "OK knjižnica, OK zajednica" posvećenog tema otpornosti pojedinca i zajednice razgovarali smo i o parkovima i dječjim igralištima. I ostavili iza sebe neke zanimljive misli.

/
Teme

Kulturni faul: Prvo i Drugo brdo s nogama u bazenu

Na ovu nisku sjećanja nije me bacio neki ukusan Proustov kolačić već Fels Family, firma iz Poreča i Njemačke posvećena ulaganju, trgovini i iznajmljivanju nekretnina čiji projekt se dotakao ove spojnice Drenove i Škurinja i to na samoj granici Prvog i Drug...
/
Teme

Grčka mitologija u suvremenom ruhu, 2. dio: od feminističkog pogleda do ludog SF-a

Znam da ste dugo i nestrpljivo očekivali ovaj drugi dio teksta o grčkoj mitologiji, duboko se ispričavam na tome, ali treba te sve knjižurine i pročitati. Težak je to zadatak ali uživala sam u njemu, bilo je jako zanimljivo udubiti se u temu Ilijade i Odis...
/
Teme

Kulturni faul: od Nepalaca do AI-a, 17 korjenastih tema za sljedećih desetak godova riječke kulture

Neke su teme zelene jer su tek na početku razvoja, druge su zelene jer su teške i izazivaju mučninu, ali u svakom slučaju u tekstu o budućnosti riječke kulture neka vas prate biljke s riječkih ulica. ;)
/
Teme

Grčka mitologija u suvremenom ruhu: od Christe Wolf do Stephena Fryja

Grčka je mitologija, sa svojim božanstvima, polubožanstvima i junacima koji su, unatoč njihovom božanskom porijeklu i supermoćima, ipak puni posve ljudskih mana, oduvijek bila izvor fascinacije, posebno u zapadnoj kulturi.
/
Teme

Grad nije za kolica #2 (a nije baš ni za badminton)

Davno, davno, davno, u ono pretpandemijskom, predepk i predratno vrijeme prošao sam u šetnju do centra s kolicima i baš je bilo bez veze… Novo vrijeme, nove okolnosti, nova testiranja, novi testni primjerak u kolicima pet godina nakon ponovo je ovdje…
/
Teme

Videoigre na stranicama književnih djela: nikada prestari za dobre priče

Super priča o spoju papira i videoigara. Press start!
/
Teme

Kulturni faul: Šaranje skice povijesti mladih na riječkom zidu sprejem “šoka budućnosti”

Analiza razvoja lokalne “kulture mladih” zaslužila je cijelu knjigu, a i ove skromne 22 kartice teksta mogu poslužiti za početak.
/
Teme

Armije knjižničara protiv Terminatora: pet SF priča iz tipkovnice ChatGPT-a

Kako kotira naša knjižnica u budućnosti? Odlučili smo pitati najatraktivnijeg pisca današnjice, ChatGPT-a, da prepiše predviđenu budućnost te nas počasti s par priča koje su se pokušale probiti diljem svijeta.
/
Teme

Kulturni faul: Trumanov show s kapulom iliti placa

Napeto čekanje, tip izlazi bezbrižno s vrećicama, stavlja ih u automobil, ne žuri, a vlak čeka, opet napeto čekanje... Pali svoj skupi stroj i premješta se na pješačku zonu ispred ulaza u paviljon. Baš je to mudro sredio. Kupci s vrećicama zaobilaze. Naš u...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10