Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Belgijska nogometna reprezentacija predstavila je proteklog tjedna nove dresove. Europsko nogometno prvenstvo koje je pred vratima većini je motiv za takav potez, a ovaj belgijski nam u svijetu knjiga ne bi bio toliko zanimljiv da ne uključuje i jednu posebnu vezu sa stripom.

Upravo to su Adidasovi dizajneri pristupili jednom od dresova pa je kao uzor poslužio legendarni Tintin. Naime, dizajneri su upravo tako i objasnili izbor svjetlo plave kao majice dresa, bijele kragne te smeđih hlačica. Sve jednakih nijansi poput Tintinovih na brojim avanturama! 

Crtež bez naslova (4).png

Predsjednik nogometnog saveza je rekao: Kao veliki obožavatelj Tintina, presretan sam što će naši Crveni vragovi osvojiti Europu u dresu temeljenom na jednom od najvećih belgijskih heroja. Oduševljeni smo što odajemo počast pravoj globalnoj ikoni: Hergéu. On nije zarobio samo moje srce i um dok sam odrastao, već niza generacija. Nadamo se kako će im Tintin pružiti inspiraciju za sjajne nastupe, počevši već ovog ljeta u Njemačkoj.

Navijali za Belgiju ili ne svakako pronađite hrvatske prijevode Tintina na našim policama ovdje. 

Tinejdžer koji će osvojiti svijet prvi put se pojavio 10. siječnja 1929. godine u dječjem prilogu "Le Petit Vingtieme" belgijskih katoličkih novina "Le XXe Siecle". Georges Remi, dvadeset i dvije godine mlad umjetnik, tada je kreirao strip o mladom novinskom reporteru koji odlazi u Sovjetski Savez. Remi će odmah uzeti pseudonim, što je u ona vremena bilo uobičajeno. Pseudonim će glasiti Herge, što je zapravo čitanje Remijevih inicijala unatrag. Od prvog pojavljivanja 1929. godine pa do autorove smrti 1986. godine Herge će Tintina poslati u avanture dvadeset i tri puta u isto toliko albuma.

U svakom slučaju, ovakav spoj nogometa i strip kulture svakako pozdravljamo.

izvor: Belgijski nogomenti savez

Crtež bez naslova (5).png

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Čovjek. digitalno izdanje: 10 naslova za samoobranu od digitalne hiperaktivnosti

/
GKR bira

Kroz proljeće sa 5 sjajnih zelenih naslova

/
GKR bira

13 sretnih naslova o avanturi putovanja

/
GKR bira

16 pobjedničkih naslova Dublin Literary Award na policama Gradske knjižnice Rijeka: knjige za sladokusce