Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Kralj Mindon od Burme želio je budućim naraštajima nakon sebe ostaviti nešto korisno po čemu će ga naraštaji pamtiti.

Kao veliki ljubitelj knjiga, a vođen idejom kako je književnost najvredniji element društva, odlučio je iza sebe ostaviti… knjigu! No na umu mu nije bila bilo kakva knjiga, njegova ideja bila je napraviti i u naslijeđe ostaviti najveću knjigu na svijetu.

Tripiṭaka3

Želeći napraviti knjigu koja će izdržati vijek od 5000 godina, no svjestan kako se papir ne može oduprijeti tako dugom vremenskom periodu, 1860. godine po nalogu kralja Mindonau tadašnjem glavnom gradu Burme Mandalayu, započela je gradnja najveće knjige na svijetu koja još uvijek stoji u podnožju Mandalay brda.

Tripiṭaka4

Dimenzije knjige su zapanjujuće; 730 listova i 1460 stranica gdje je svaki list napravljen od mramora na kojem je ispisano približno stotinu linija teksta.

Svaki list širok je 107, visok 153, debljine 13 centimetara, a svaka od kamenih ploča ima svoju vlastitu pagodu koja je s ostalima raspoređena oko središnje zlatne pagode poznate kao Kuthodaw pagoda.

Tripiṭaka

Zajedno pagode čine najveću knjigu na svijetu koja je zbirka spisa theravada- tradicije budizma i naziva se Tripiṭaka tablets.

Tripiṭaka2

Izrada knjige potrajala je osam godina, pa je 1868. godine službeno predstavljena javnosti. Izvorno, svaka je ploča bila ukrašena dragocjenim draguljem pri vrhu, no kada su 1880. godine Britanci napali sjever Burme, svi dragulji su nestali.

Godine 1890. započeta je obnova pagode, a u drugoj polovici dvadesetog stoljeća knjizi je vraćena stara slava.

Zanimljivo je kako je godine 1900. knjiga dobila i svoje tiskano izdanje koje je objavljeno u 38 tomova od po 400 stranica.

Tripiṭaka5
Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Čovjek. digitalno izdanje: 10 naslova za samoobranu od digitalne hiperaktivnosti

/
GKR bira

Kroz proljeće sa 5 sjajnih zelenih naslova

/
GKR bira

13 sretnih naslova o avanturi putovanja

/
GKR bira

16 pobjedničkih naslova Dublin Literary Award na policama Gradske knjižnice Rijeka: knjige za sladokusce