Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Kompleks "Benčić".  Tvornica "Benčić". Art-kvart "Benčić". Sve su to nazivi koji Riječanima dosta odzvanjaju u uhu. Ipak, postoji i jedna zanimljivost. To nije jedini "Benčić" na svijetu! 

Naime, kao što nam je otkrio članak Reminder that Buenos Aires was once known as the Paris of South America glavni argentinski grad u prvoj polovici XX. stoljeća razvijao je stvarno specifičnu estetiku i život, najviše pod utjecajem useljenika iz Europe koji su ekonomski uspješni nosili i kulturni utjecaj. Među zgradama ističe se i Edificio Bencich, veličanstveni objekt dovršen 1927. godine, a koji naziv duguje upravo - braći Benčić iliti točnije Bencich. Miguel Bencich i Massimiliano Bencich, dva brata rođena u Trstu u Austro-Ugarskoj, odselila su u Buenos Aires nekoliko godina prije Prvog svjetskog rata te tamo započeli uspješni arhitektonski i građevinski posao. 

No to čak nije jedina koja se odaziva na ime "Benčić" u tome gradu - postoji i "Torre Bencich" čiji je investitor bio Nikola Mihanovich, jedan od najuspješnijih brodovlasnika, a ranije imigrant u tu zemlju hrvatskih korijena. Izvođač su naravno bila uspješna - braća Bencich. 

Nije nam poznato postoji li kakva veza s obitelji našeg Rikarda, po kojem naša priča nosi ime, ali u svakom slučaju ovo je zanimljivost o kojoj će vrijediti pisati i šire priče.    

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Hitovi iza ugla: Nije ih lako uloviti na policama, ali lijepo je znati koji su...

/
GKR bira

Knjige na valovima: 10 naslova o brodovima, moru, plovidbi...

/
GKR bira

Knjige koje trešte: naslovi o The Rolling Stonesima, jednom od najvažnijh bendova svih vremena

/
GKR bira

20 preporuka za mlade godinama i osjećajem