Malo što dobro može nastati iz sigurnih pristupa i utabanih staza. Ponekad se mora ići tamo gdje nikada nismo išli, a to u Gradskoj knjižnici Rijeka pokušavamo kroz različite specifične programe i koncepte. Benčić Lab označava prakse koje nisu uvijek tipične za knjižnice i koje nastoje stvarati posebnu dodanu vrijednost za građane radom kvarta kulture "Benčić".

U Gradskoj knjižnici Rijeka godinama pomičemo granice onoga što knjižnice rade i kako ih se treba shvaćati. 

Nije svaki pokušaj i uspjeh te je upravo eksperimentiranje ključna riječ - sigurnih recepata nema, a rad uvijek može činiti puno kreativnih pokušaja koji rezultiraju dodanom vrjednošću za zajednicu.

Ponekad radimo s novim tehnologijama, ponekad na neobičnim mjestima, ponekad festivale koje nitko ne očekuje... 

Knjige na nezgodnim mjestima, knjige u nogometnom klubu, knjige i 3D printanje, književne rezidencije s ciljem stvaranja, samo su dio duha razmišljanja... 

Neki od efektnijih programa Gradske knjižnice Rijeka nastali su kao nekonvencionalna kreativna igra, ali sa smislom i željom - za promjenom zajednice, izgradnjom, stvaranjem dodane vrijednosti. 

Knjiga na nezgodnim mjestima: čitanje kao temelj promjene zajednice i snage pojedinca

Donositi knjigu tamo gdje joj je doista mjesto, neposredno u zajednicu, poseban nam je užitak. Upravo to će biti posao našeg programa "Knjiga na nezgodnim mjestima".

OK knjižnica, OK zajednica na jednom mjestu: Pogledajte i pročitajte susrete koje ste propustili!

Programski ciklus OK knjižnica OK zajednica je trajna baština zahvaljujući našim snimkama i tekstovima koje pedantno pletemo i čuvamo. 

Benčić Lab dnevnik

/
Razgovori

Kratak Q&A s Alenom Jugovićem o Zagrebačkoj obali, ACI marini te budućnosti logističkog lanca

Gostovanje Alena Jugovića u sklopu projekta "OK knjižnica, OK zajednica" je naš mali doprinos javnoj raspravi o dvama projektima koji će uvelike utjecati na našu budućnost: Zagrebačka obala te ACI marina Rijeka.
/
Teme

Jadranka Boban Pejić: Transformacija počinje s onime što se nalazi na našem tanjuru

Znate kako su nam kao djeci uvijek govorili da trebamo barem 25 puta prežvakati svaki zalogaj? Sada nam je Jadranka Boban Pejić objasnila zašto bi kao odrasli trebali barem 25 puta razmisliti prije svakog zalogaja.
/
Teme

Marko Rakar: Danas više nije najbitniji sadržaj, već onaj koji nam ga bira

Zamislite koliko je ljudi i opreme potrebno da biste došli do odgovora na pitanje povjerenja u markirane portale koje čitamo na dnevnoj bazi. Da, znamo da je to puno posla, ali uz pomoć našeg zadnjeg gosta u sklopu programskog ciklusa OK knjižnica, OK zaje...

Kako se gradila knjižnica

Istraži Magazin.
/
Vijesti

Vijesti iz Benčića #4: Rušenje "nožice" t-objekta (crtica o jednom bageru na zgradi)

U kompleksu Benčić nema mirovanja. T-objekt je napadnut s više strana, na zapadnoj strani objekta je skela, upogonjena je i velika dizalica, buši se i priprema armatura ploče iznad 2. kata...
/
Vijesti

Vijesti iz Benčića #15: Na pragu drugog kata nove knjižnice

Protekla dva mjeseca u kompleksu Benčić bila su izrazito zanimljiva, posebno kada je riječ o procesima izgradnje nove Gradske knjižnice Rijeka.
/
Vijesti

Vijesti iz Benčića #28: prema završnim dionicama građevinske utrke uz industrijski dizajn i "mostiće" buduće knjižnice

Na gradilištu je napeto i uzbudljivo s puno kompleksnih radnji. Najvažnije je sređivanje nožice koja će biti ulazno područje i estetski jedan tvrdi industrial.

Prijavi se...

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.