Rezidencijalni programi jedan su od efikasnijih načina poticanja književnog stvaralaštva, utječu na kreativne vještine autora, produbljuju kvalitetu djela, a ujedno i približavaju autora zajednici boravka te se ostvaruje međusobni rast lokalne zajednice i samog autora. 

Autori često kao predmet svojih motiva i književnog rada preuzimaju upravo pojedine motive upravo iz zajednica u kojima borave čime ulaskom u njen život podižu samosvijest i osjećaj identiteta.  Gradska knjižnica Rijeka kao nositelj projekta ujedno potvrđuje svoj transformativni put od običnog servisa prema akteru koji i utječe na književno stvaralaštvo plodonosnim poticajima što je javni interes i ispunjavanje uloge javnog servisa. 

Knjizevna-rezidencija-Kamov_article_full.jpg

U kontekstu inflacije i negativnih financijskih procesa rezidencijski programi koje Gradska knjižnica RIjeka u smislu raspolaganja javnim resursima isključivo usmjerava prema stvaralaštvu i samim akterima jedina riječka književna rezidencija značajan je doprinos kulturnom životu grada Rijeke i Republike Hrvatske.  

Kontakt: rezidencijakamov@gkri.hr

 

Iz rada rezidencije

Istraži magazin!
/
Teme

Rezidencija Kamov: Sven Popović o savjetima za mlade pisce, vikinzima i poklonjenoj sestrični

U sklopu rezidencije Kamov u suradnji sa Svenom Popovićem priredili smo vam ekskluzivan dijaloški rukopis, Savjeti mladom piscu (GKR Magazin, 2021)!
/
Razgovori

Filip Rutić: Zbilja ne vjerujem kako je prodaja duše jedini izlaz

S prvim gostom ovogodišnje rezidencije porazgovarali smo o statusu mladih pisaca, odnosa mladih i zajednice, ali i čitateljskoj dijeti. Za opušteno čitanje uz pivu i dobru knjigu.
/
Razgovori

Katja Grcić: Umjetnost ima svoju vrijednost i ulogu u društvu, ali ima i svoja ograničenja

S pjesnikinjom, dramaturginjom i kulturnom radnicom Katjom Grcić prošli smo kroz niz užarenih kulturnih tema tijekom njena boravka u rezidenciji Kamov
/
Teme

Rezidencija Kamov 2022: Dinko Kreho o književnom polju, igri uloga te vječnom preispitivanju

Rezident Dinko Kreho, s moderatoricom Dunjom Matić Benčić, ugostio pjesnika Krehu, prozaika Krehu i kritičara Krehu kako bi preispitao svaku od uloga i publici pružio kratak izlet našim književnim poljem.
/
Teme

Rezidencija Kamov 2022: Mirta Maslać o sretnim ljubavima, pisanju protiv neugode te identificiranju s Ernaux, a Madonnom

Prva gošća rezidencije Kamov, Mirta Maslać, progovorila je o mnoštvu knjiga, tema, ali i života s moderatoricom Dunjom Matić Benčić.
/
Teme

Rezidencija Kamov: Lora Tomaš o hipnotiziranju otoka, izumirućim arhipelazima te vezi između pisca i viskija

Prvi književni susret u Filodrammatici nakon više od godinu dana nije mogao proći bolje. Prva stanarka Književne rezidencije "Kamov", Lora Tomaš, s nama je podijelila niz razmišljanja o svojem prvom romanu, boravku u Indiji te književnosti. Narav...

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja.


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.