Festival Tobogan, pod  geslom “aktivne ferije za djecu” pokrenut je u sklopu programskog pravca Dječja kuća kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture 2017. godine te pripada uspješnijim rezultatima tog složenog projekta.  Zajedno s partnerima organiziramo ga svako ljeto kroz platformu Dječje kuće.

Po dovršetku EPK projektnog okvira postao je autonomna manifestacija četiri riječke ustanove u kulturu: Art-kina, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Gradskog kazališta lutaka Rijeka kao inovativna manifestacija interdisciplinarnog spajanja i stapanja djelatnosti navedenih organizacija u originalne forme i sadržaje za djecu. Suradnici i partneri u oblikovanju i realizaciji programa su neprofitne organizacije srodnog fokusa. 

Tobogan 2024.pptx (14).png

Do sada je u kontinuitetu održano 7 izdanja festivala unatoč nizu ozbiljnih izazova za takav format, a u velikoj mjeri zahvaljujući upravo podršci Ministarstva kulture i medija RH kroz ovu programsku liniju.

Fizički, od 2021. veže se uz art kvart Benčić i novootvorenu Dječju kuću – ciglenu zgradu u kompleksu Rikard Benčić (19. st.) koja je iz ostataka nekadašnje tvornice cigareta preoblikovana u suvremeno arhitektonsko zdanje jedinstvene namjene fokusa na neformalno/informalno obrazovanje djece i razvoj kulture za djecu. 

Tobogan 2024.pptx (1).png

Godine 2024. platforma održavanja festivala bit će i nova središnja zgrada Gradske knjižnice Rijeka čiji je nastanak vrlo značajne prirode za stanovnike Rijeke te će pružiti nove mogućnosti za razvoj i osjećaj festivala ovakve prirode u skladu s čime će se razvijati programske linije Tobogan Teen i Tobogan Junior. 

Fokus Festivala Tobogan, kao originalne manifestacije Dječje kuće, na uključivanju je mladih umjetnika, kreativaca i stručnjaka iz različitih područja u stvaranje programa za djecu i njihove roditelje te povezivanju različitih, katkad nespojivih, pa i rubnih područja kulture, umjetnosti i znanosti. Koncipiran je na način da djeci različita uzrasta tijekom ljetnih praznika pruža široku paletu interdisciplinarnih, interaktivnih, inovativnih i inkluzivnih programa u kojima mogu aktivno sudjelovati, učiti kroz igru, razvijati svoje interese, potencijale i vještine te empatiju, toleranciju i kritičko mišljenje. 

Tobogan 2024.pptx (15).png

Tijekom dvotjednog održavanja Tobogana, shodno svojim interesima i afinitetima, djeca na dnevnoj bazi sudjeluju u različitim strukturiranim i nestrukturiranim aktivnostima kao što su filmske radionice i projekcije, dramske radionice, radionice izrade stripa, lutaka, kreativnog pisanja, glazbene radionice, interaktivni pripovjedni programi, dizajn, 3D modeliranje i printanje, gaming turniri, poučne šetnje, koncerti, LARP-ovi, predstave, edukativne igre, piknici... 

Tobogan 2024.pptx (5).png

Ciljevi navedenih aktivnosti su poticati inkluzivne i participativne kulturno – umjetničke prakse, razvijati publiku od najranije dobi, djeci približiti različita područja suvremene kulture, utjecati na vizualnu i medijsku pismenost, glazbenu kulturu, proširenje leksika, razvoj čitalačkih i govorničkih vještina te pisanja, literarnog i kreativnog izražavanja, poticati djecu na istraživanje, kritičko mišljenje i toleranciju.Također, aktivnostima se nastoji utjecati na kvalitetno upravljanje slobodnim vremenom djece, potaknuti razvoj socijalnih vještina i kvalitetnih odnosa među vršnjacima te pridonijeti dodatnom povezivanje roditelja i djece kroz zajedničke aktivnosti tj. djelovati na osnaživanje zajednice. 

Tobogan 2024.pptx (11).png

Područja koja kroz Tobogan posebno njegujemo su: rukotvorne/uradi sam radionice, STEAM područje, strip kultura, rubovi novih tehnologija u svrhu kreativnog stvaralaštva (video i audio AI, deepfake, 3D print, game development…), različite forme pripovijedanja i nastanka priče, suvremeni grafički dizajn, arhitektura&urbanizam te igra kao temeljna dječja aktivnost.    

Tobogan 2024.pptx (10).png

Budući da je Tobogan jedinstven neklasičan dječji festival, ima potencijal privlačenja publike iz cijele regije te doprinosi vidljivosti Dječje kuće - jedinstvenog objekta koji je prostorno i sadržajno u potpunosti prilagođen razvoju dječjih potencijala te suvremenim kulturno – umjetničkim praksama prilagođenima djeci. Važna vrijednostna odrednica na kojoj se razvija pristup razvoja Tobogana pitanje je dostupnosti stoga je veći dio aktivnosti za korisnike, mahom djecu, besplatan ne bi li se omogućio pristup sofisticiranim sadržajima, tehnologijama, iskustvima. 

Tobogan 2024.pptx.pngTobogan 2024.pptx (13).png

Toboganske priče

Istraži Brickzine!
/
Teme

Pametan razgovor toboganski: "Dječja kuća" traži puno uključivanja, kreativnosti i poticajne energije

U Hrvatskoj jedinstveni projekt "Dječje kuće" inspirira i potiče na razmišljanje. Jedan od takvih razgovora odvijao se je tijekom premijernog "Tobogana"
/
Teme

Parkovi zvani čežnja: kako iznova razigrati parkove i igralište

U sklopu našeg programa "OK knjižnica, OK zajednica" posvećenog tema otpornosti pojedinca i zajednice razgovarali smo i o parkovima i dječjim igralištima. I ostavili iza sebe neke zanimljive misli.
/
Teme

Premijerni "Tobogan": Kad slike kažu sve što je potrebno...

Bio je ovo svojevrsni test, eksperiment, prvo spajanje u ovom sastavu i ove vrste, pa smo i mi plesali u tom ritmu - pokušaja, pogrešaka, riskiranja, traženja, neobičnih i nesvakodnevnih izleta (...) čime smo vrlo zadovoljni.
/
Teme

Pametan razgovor toboganski: Za koga se (g)radi "Dječja kuća"?

Tko su djeca, a tko su mladi, ako se određuje ta granica, za koje dobne skupine Dječja kuća treba nuditi programe? (djeca, mladi, oboje…), koje su potrebe djece i mladih danas, uloga neformalnog obrazovanje u radu s djecom i mladima.
/
Teme

Pametan razgovor toboganski: Kakav model funkcioniranja treba "Dječja kuća"?

Kako će funkcionirati Dječja kuća, koja je uloga ustanova kao nositelja projekta, uloga udruga i ostalih organizacija, zajednice...
Vrijeme sati
LokacijaGrad okolo naokolo
/
Najave

Dječja kuća u akciji: Rađa se festival "Tobogan" - ljetne ferije uz kreativnost i umjetnost

Pitaš se kako početi ovogodišnje ljetne ferije? "Tobogan" možda može pomoći...

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.