Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
David Čarapina
Odrađuje petogodišnji akademski rok na FFRI-u uvjeren u produženje istog zbog dobrog ponašanja. Sportski novinar koji najmanje piše o sportu. Kao ljubitelj riječke košarke od 2016. godine nalazi se na popisu ugroženih vrsta. više

Toliko Armageddonu.

NASA je javila kako je uspješno provela DART - Double Asteroid Redirection Test. O čemu je riječ? Riječ je o probi dostupne tehnologije za reflektiranje potencijalno opasnih asteroida na putu prema planetu Zemlji. Američka služba odlučila je tako zabiti satelit u omanji asteroid Dimorphos kako bi mu promijenila kružnu putanju oko većeg asteroida Didymosa, i u tome je uspjela 26. rujna ove godine.

https://youtu.be/l8AalbfPv8I 

Zašto tek sada dojavljujemo? Naime, tek prošlog utorka je NASA potvrdila kako je zabijanjem satelita uspješno skraćena putanja pogođenog asteroida, i to za 32 minute! Sama znanstvena skupina istakla je kako bi uspjeh testa bio skraćivanje orbite za 73 sekunde.

Google je, povodom uspješno odrađenog testa, pripremio malo iznenađenje. Ako upišete "NASA DART test", satelit će se zabiti u rezultate istraživanje i pomaknuti ekran. Eto, toliko je važna vijest.

Naravno, Dimorphos nikad nije bio prijetnja nikome. Ipak, uspjeh DART-a pokazuje kako NASA i druge agencije aktivno rade na izgradnju sustava obrane od potencijalno opasnih asteroida. U tome ne pomažu rezanje budžeta, ali vrijedi istaknuti kako je, po odrađenom testu, plan do kraja desetljeća izgraditi Near Earth Object Surveyor, teleskop usmjeren traženju potencijalno opasnih objekata na putu prema Zemlji.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca