Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Emili Ilić
Od malih nogu šuljala se po knjižnici, odgonetala njene tajantvene zemljovide, uranjala u čudesne svjetove i otkrivala čaroliju koja riječi i slova pretvara u boje i oblike nevidljive ljudskom oku i nečujne uhu, ali savršeno razumljive i jasne srcu. Magist... više

Nikola Borić: Šuma je moj dom

Autor priča svoju životnu priču i dijeli sa čitateljima promišljanja i iskustva, najprije kao vrhunski sportaš i trener u raznim zemljama svijeta, a potom u stvaranju samoodržive Shumske farme. 

Priča koja nadahnuje!

rsz_1boric.jpg


Zorana Sedlar: PS prepoznaj stablo

Malena ali izvrsna, preporuka za sve koji koračajući šumskim puteljcima, a žele moći odrediti 23 uglavnom autohtone vrste stabala od šezdesetak u Hrvatskoj. Ali, potiče i na razmišljanje. 

Nažalost, od gotovo 60.000 vrsta stabala na Zemlji 17.000 ugroženo, a 440 pod prijetnjom izumiranja!

rsz_2sedlar.jpg


Peter Wohlleben: Tajni život drveća

Autor u tridesetak kraćih poglavlja objašnjava kako se drveće unutar šume povezuje, kako međusobno komunicira, kako se rađa, odrasta, razmnožava i umire.

Fascinantno štivo za svakog ljubitelja prirode.

rsz_3wohlleben.jpg


Makso Čargonja i suradnici: Priručnik berača gljiva

Priručnik namijenjen gljivarima-početnicima koji pruža općenite informacije o gljivama, a uz svaku navedenu vrstu gljiva navedena je vizualna karakteristika i stanište gljive te fotografija. Na kraju knjige nalazi se abecedno kazalo.

rsz_4prirucnik.jpg


Tomo Vinšćak: Vjerovanja o drveću u Hrvata

Koje se drveće smatra sretnim, koje svetim, koje se naročito poštuje, koje raste u sredini sela ili u blizini bogomolje, koje se smatra naročito nesretnim, u koje rado udara grom? Doznajte koje je podrijetlo vjerovanja o pojedinim vrstama drveća u kontekstu praslavenske mitologije, koja je u nekim svojim sastavnicama zajednička i ostalim indoeuropskim mitologijama.

rsz_5vinscak.jpg


Mira Jurković: I drvo priča

Autoričini ukoričeni fotozapisi sadrže osamdesetak fotografija stabala u boji. Autorica bilježenjem prizora ujedno donosi simboličko-alegorijska promišljanja o životu i smrti te o suvremenoj (ne)svjesnosti o važnosti ekoloških postavki.

rsz_6mirajurkovic.jpg


Sergej Forenbacher: Velebit i njegov biljni svijet

Knjiga je vodič namijenjen ljubiteljima prirode, osobito planina i njihovog živog svijeta. Knjiga je bogato ilustrirana, s posebnim opisom svake fotografije.

rsz_7forenbacher.jpg


Nikola Visković: Stablo i čovjek

Kakav je odnos čovjeka i stabla? Što je stablo čovjeku, i čovjek stablu? 

U pokušaju odgovora na ova pitanja, autor nastoji zahvatiti što je moguće više aspekata: biološki, antropološki, historijski, ekonomski, religijski i umjetnički. Bogat tekst i kapitalno djelo iz područja kulturne botanike.

rsz_8viskovic.jpg


Colin Tudge: Tajni život drveća: kako živi i zašto je važno

Što je drveće, kako je nastalo, koje su njegove vrste, gdje žive i zašto baš ondje, kako žive, kako se natječu i kako surađuju? Osim toga, knjiga nudi izobilje fascinantnih, i mahom nepoznatih, saznanja o drveću: kako drveće može živjeti i izrasti u golema stabla na tlu na kojem naizgled nema ni trunke zemlje; kako komunicira upozoravajući se međusobno niz vjetar da se približavaju slonovi ili žirafe; kako javorov list u jesen pocrveni... 

Velika preporuka!

rsz_9tudge.jpg


Hrvoje Zrnčić: Bilje hrvatskih gora i planina

Knjiga na znanstveno popularan način uvodi čitatelja u čaroban biljni svijet hrvatskih gora i planina. Sve biljke snimljene su na njihovim izvornim staništima, a prikazana je i njihova rasprostranjenost u Europi.

rsz_10zrncic.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca