Uzmemo knjigu, promotrimo korice, prevrnemo na drugu stranu, mnogi liznu prst i prolistaju prve stranice, pedantniji i predaniji okrenu i zadnje stranice u potrazi za "onim nečim", ponekom je šarenilo ili nešarenilo naslovnice dovoljan razlog odabira, a neki čak i onjuše. Načini odabira knjige kao i samo čitanje jesu individualni, razlozi odabira još su složeniji, a sam proces čitanja, samosvojan je kao otisak prsta. Ali ono u nama, nakon pročitanog čini se još nitko nije definirao i to je onaj dio koji nas čini ovisnicima o čitanju, onaj neuhvatljivi dio osobnog doživljaja koji produžava život knjizi, ono eterično što se spaja sa osobnošću i postaje individualno.

E upravo u takav jedan procjep upada čitateljska grupa i okuplja one koji žele ono doživljeno i proživljeno podijeliti s drugima, a istovremeno ti drugi žele pojedincu dati prostor za iskazivanje svog doživljaja. To su osnovna pravila koja Čitateljska grupa Ogranka Drenova poštuje i izgleda da je to recept njenog petogodošinjeg postojanja. Ujedinjeni u zajedničkoj ljepoti čitanja i dijeljenja, s iskrenim poštivanjem svakog drugačijeg mišljenja, od potpunih stranaca postala je složna družina koja zajednički plovi valovitim morem lijepe književnosti.

Prvi sastanak imala je u prosincu 2006 godine i od tada pa do danas redovito se sastaje, svakog mjeseca, deset mjeseci u godini. Kako se ne bavi matematikom, nego samo čitanjem,skloni statistici mogu prebrojati koliko je knjiga do sada pročitano i prokomentirano. Članovi grupe ne broje, nego se predaju užitku čitanja, druženja i dijeljenja, ponekad i vrlo osobnih asocijacija vezanih uz djelo. Da ne bi sve bilo svedeno samo na crno bijeli svijet papira i slova, Grupa voli druženje obogatiti ponekim zalogajem koji razgovor čini prisnijim i ugodnijim, a trenuci koji se posebno cijene druženja su sa autorima. I tako u istom ritmu, polagano započinje plovidba kroz šestu godinu.

Najbolje knjige: 

Otići i ostati / S. D. Curtis

Djeca su kraljevi / Delphine de Vigan

Ustanova / Ninni Holmqvist

Zločin rođenjem : priče iz južnoafričkog djetinjstva / Trevor Noah

Velika bilježnica / Agota Kristof

Gonič zmajeva / Khaled Hosseini

Godina pijetla / Tereza Boučková

Divlje guske / Julijana Adamović

Kad je Nina znala / David Grossman

Pretvaranje / Nella Larsen

Moj muž / Rumena Bužarovska

Julius Winsome / Gerard Donovan

Iskaz oca McGreevyja / Brian O'Doherty

Ledeni mjesec / Pascal Bruckner

Mjesto i vrijeme održavanja: 

Ogranak Drenova 

Svaki prvi utorak u mjesecu u 18 sati

Čitateljski osvrti

/
Čitateljski osvrti

Susret Najboljih godina uz obitelj talijanskih sladoledara i ponekog pjesnika

Iako je namjera bila čitati lagano štivo kao najavu godišnjih odmora, knjiga Sladoledari nas je iznenadila u nekim svojim dijelovima kao potpuna suprotnost očekivanom.
/
Čitateljski osvrti

„Otok nestalih stabala” očarava atmosferom

Za kraj čitateljske sezone izabrali smo roman „Otok nestalih stabala” englesko-turske autorice Elif Shafak.
/
Čitateljski osvrti

Profesorova omiljena jednadžba - topla priča proizašla iz teškog životnog računa

U romanu kojeg smo čitale za lipanj, unatoč naslovu, naučile smo više o ljudskim emocijama, nego o prirodnim brojevima ili jednadžbama. Jer to kako život nekad posloži brojke, ne postoji niti u jednoj matematičkoj jednadžbi.
/
Čitateljski osvrti

Žene koje su čitale (i zavoljele?) Henninga Mankella

U svibnju smo se htjele odmaknuti od teških tema u našem čitateljskom klubu pa smo se opuštale čitajući krimić. Je li to zbilja bilo opuštanje i može li se uopće čovjek opustiti uz takvu literaturu?
/
Čitateljski osvrti

Literary Coven: "The Mysteries of Udolpho" by Ann Radcliffe

March is the international women’s month celebrated across the globe. To honour that, our little Literary Coven choose to read a female author, and after a lot of debating we picked a mysterious and ravishing novel by Ann Radcliff.
/
Čitateljski osvrti

Roman o slobodi i ljubavi u zemlji koja je na izdisaju snaga

Roman palestinske književnice Susan Abulhawa Srest ćemo se opet, sestro moja čitali smo jer je važno čuti i drugu stranu u moru informacija kojima smo izloženi.

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.