Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Emili Ilić
Od malih nogu šuljala se po knjižnici, odgonetala njene tajantvene zemljovide, uranjala u čudesne svjetove i otkrivala čaroliju koja riječi i slova pretvara u boje i oblike nevidljive ljudskom oku i nečujne uhu, ali savršeno razumljive i jasne srcu. Magist... više

Depresija je poput okova koji stežu ruke i noge, poput guste tamne magle koja sjedi na grudima, poput čudovišta koje nas vuče u dubinu, prema dolje. Ona je živa, starija od jezika i sjećanja, pulsira životom i laže nas da ne može umrijeti. Plaši nas da ima snagu iskriviti tkanje i tkivo našeg života, vremena i prostora u kojem dišemo i jesmo. Depresija je bolest koja se uspješno liječi u oko 70 – 80% slučajeva pa ipak porazan je podatak da depresija često ostane neprepoznata, što zbog neznanja, što zbog predrasuda. Mislite o sebi i osvijestite si da je presudno voditi računa o svom psihičkom i mentalnom zdravlju. Promijenimo statistiku koja kaže da više od 50% depresivnih osoba ne traži medicinsku pomoć! 

Julia Kristeva: Crno sunce

Crno Sunce je studija o depresiji i melankoliji koja upućuje gdje da tražimo izvor svoje tuge. Također, donosi nam studije života i djela četvero umjetnika, slikara Hansa Holbeina i književnika Gerarda de Nervala, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Marguerite Duras. 

rsz_1crnosunce.jpg


Moussa Nabati: Depresija: bolest ili šansa

Knjiga donosi svjedočanstva čak osam žena koje otkrivaju svoje tajne i patnje te upozoravaju na imaginaran osjećaj krivnje, drevan i nesvjestan. Naslov se posebno bavi pitanjem depresije kod žena te nam daje priliku i upoznati se velikim idejama suvremene psihoanalize.

rsz_depresijabolestilisansa.jpg


Giovanni B. Cassano: I izbavi me od mračnog zla

Niz razgovora novinarke i profesora psihijatrije Giovannija B. Cassane u kojima se otkrivaju stvarni okviri i simptomi depresije, anksioznosti, napada panike, bulimije, anoreksije i opsesije ovisnosti.

rsz_1izbavimeodmracnogzla.jpg


Matthew Johnstone: Imao sam crnog psa

Mnogo je vrsta depresije, mnogo je načina suočavanja s njom, mnogo je načina borbe. Autor donosi vlastitu priču, jednostavnu i nadasve poučnu o izazovima u životu osobe koja se bori s ovom bolešću. Ako želite razumjeti osobu koja se bori s depresijom uzmite ovu knjigu u ruke. Topla preporuka!

rsz_1imaosamcrnogpsa.jpg


Sue Atkinson: Kako se popeti iz ponora depresije

Osobno iskustvo autorice koja nudi jasnu, praktičnu i životnu pomoć iz prve ruke. Izroniti iz tame može se činiti nemogućim poduhvatom, ali čitanje ove knjige pruža razumijevanje, razmjenu misli i osjećaja te razbija osjećaj nepobjedivosti depresije.

rsz_1kakosepopetiizponoradepresije.jpg


Zindel Segal, Mark Williams i John Teasdale: Mindfulness - kognitivna terapija u tretmanu depresije

Ova knjiga predstavlja inovativni program od osam susreta koji potiču oporavak od depresije i sprečavaju povratak bolesti. 

rsz_1mindfulness.jpg


Roberta Berci: Životolovka

Još jedno vlastito iskustvo izlaska iz depresije, a iskustva iz prve ruke uvijek donose najdragocjenije uvide i istine. Zanimljivost knjige su i komentari profesionalne psihologije i psihoterapeutkinje, suatorice knjige, koji prate i nadopunjuju iznesene tvrdnje.

rsz_1zivotolovka.jpg


Anita Vulić-Prtorić: Depresivnost u djece i adolescenata

Velika i važna tema koja zaslužuje našu pozornost. Procjene stručnjaka govore o 10 do čak 15 % djece u općoj populaciji koja imaju izražene ili značajno izražene simptome depresije. Autorica izlaže kliničku sliku depresije, njezine uzroke, faktore i načine dijagnosticiranja kod djece i adolescenata. 

rsz_1depresivnostudjece.jpg


Aron Daniel Kheriaty: Pobijedite depresiju snagom vjere

Nemojte da vas naslov prevari, autor je psihijatar i medicinski pedagog Aaron Daniel Kheriaty koji nastoji uskladiti spoznaje suvremene psihologije i medicine s naučavanjem Svetog pisma i Predaje te to čini začuđujuće uspješno i zanimljivo!

rsz_1pobijeditedepresiju.jpg


Samuel Pfeifer: Bodriti slabe: suvremena psihijatrija i dušobrižništvo

Dušebrižništvo i suvremena psihijatrija iz pera poznatog psihijatra i teologa, stručna, teološki utemeljena i pisana popularnim jezikom. Namijenjena onima koji ne tragaju samo za specijalističkim medicinskim znanjem, već žele razumjeti i probleme psihološke slabosti nasuprot pozadini kršćanske vjere, ne ograničavajući se samo na depresiju, već dajući širi pogled na više psihičkih poremećaja.

rsz_1bodritislabe.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca