Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Emili Ilić
Od malih nogu šuljala se po knjižnici, odgonetala njene tajantvene zemljovide, uranjala u čudesne svjetove i otkrivala čaroliju koja riječi i slova pretvara u boje i oblike nevidljive ljudskom oku i nečujne uhu, ali savršeno razumljive i jasne srcu. Magist... više

Nesumljivo da nam tehnologija donosi mnoga dobra, napredak čije plodove žanjemo na poljima tehnike, medicine i znanosti. No, što je s golemim utjecajem tehnološkog napretka na čovjekovu osobnost, zloslutnijem i radikalnijem nego li nam se možda čini na prvi pogled? Jesmo li zaista spremni Homo sapiensa šutke zamijeniti Homo tehnologicusom?

SPITZER, Manfred: Epidemija pametnih telefona

159.9 SPITZER e

Funkcioniramo li bez pametnih telefona? Pametnih satova, tableta, laptopa, procesora, grafičkih kartica, SSD diskova, e-čitača, bluetooth slušalica? 

Jeste li se ikada zapitali ima li zaista kakvih zdravstvenih posljedica od pretjerane upotrebe pametnih telefona?

193809.jpg


BRIDLE, James: Novo mračno doba

130.2 BRIDLE n

Svijet koji nas okružuje tehnički je sve složeniji, ali ga sve manje razumijemo. Da li je naš svijet bolji zbog veće količine podataka i još više zbog našeg lakšeg pristupa golemoj bazi svih mogućih informacija? 

U digitalno doba svjesno ili ne sve više svoje postojanje shvaćamo na računalan način. Jeste li razmišljali kad o tome?

184639.png


NEWPORT, Cal: Digitalni minimalizam

316.77 NEWPORT d

Kako ponovno upoznati samoga sebe i kvalitetno živjeti u svijetu koji nas okružuje, prožetim mrežama, između Wi-Fi usmjerivača i pristupnih točki kojima vrludaju naši koraci? Jeste li ponekad zasićeni digitalnim sadržajima, želite li naučiti i razumjeti kako koristiti društvene medije poput profesionalca i izbjegavati nepotrebne distrakcije?

digitalni-minimalizam-.jpg


PHILLIPS, Kaitlin Ugolik: Budućnost ljudskosti

316.77 PHILLIPS b

Naslov o kojem valja dobro promisliti. Današnji svijet opsjednut tehnologijom malo po malo lišava se i potiho isključuje ljudsku empatiju, upravo ono što nas čini ljudima. Američka novinarka i urednica ovom knjigom istražuje utjecaj novih tehnologija na ljude i njihove odnose. Preporuka.

194028.jpg


CARR, Nicholas G.: Plitko

316 CARR p

Internet mijenja naš tip pažnje. Često izbjegavamo duge tekstove i preletimo samo naslove. Tekst je preopterećen hipervezama, multimedijalnim sadržajima, reklamama, onemogućava nas da se posvetimo sadržaju. Jeste li znali da to utječe na našu koncentraciju i dugoročno pamćenje?

1019.jpg


GREENFIELD, Susan: Promjene uma 

 159.9 GREENFIELD p

Kad neuroznanstvenica istražuje različite načine na koje digitalne tehnologije utječu na način razmišljanja i kognitivne vještine, kulturu i način života, dobijemo knjigu koja iznenađuje, poučava i ne ispušta se iz ruku.

061787.jpg


TURKLE, Sherry: Sami zajedno  

316 TURKLE s

Težište u ovom naslovu je na mladima do dvadeste godina, tzv. digitalnim domorocima koji odrastaju s tehnologijom od najranijih dana. Što nam donosi fenomen umrežavanja i života u digitalnom i virtualnom prostoru od najranijih dana?

sami_zajedno_nasl010_prednja.300x465.jpg


LANIER, Jaron: Vi niste gadget

316.77 LANIER v

Koji su problemi i potencijali interneta i tehnologije? Ili, kako prestati zanemarivati sebe u realnoj verziji i prestati se prilagođavati umjetno dizajniranom digitalnom modelu nas samih?

Vi niste gadget.png


TURKLE, Sherry: Obnovimo razgovor

316.77 TURKLE o

Neprestano komuniciramo, a žrtvujemo razgovor zbog tehnološke povezanosti. Imamo stotine i tisuće prijatelja, a nemamo s kime otići na kavu. Šaljemo emotikone i gifove, ali ne primjećujemo da nekome treba fizički zagrljaj. Prisutni smo i stalno u vezi sa svijetom, ali smo zaboravili odložiti mobitel na pola sata i osobu do nas pitati "Kako si?"

obnovimo_razgovor_moc_razgovora_u_digitalnom_dobu_vv.jpg


KEEN, Andrew: Kako popraviti budućnost

316 KEEN k

Kakav je utjecaj interneta na našu budućnost? Kakav je utjecaj na ekonomiju, kulturu, vrijednosti? Kakao kontrolirati vlastitu sudbinu usred zbunjujućih i strelovitih promjena digitalnog doba? Andrew Keen nudi pet strategija.

images.jpg
 

Objavljeno  | Autor/ica: