Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Emili Ilić
Od malih nogu šuljala se po knjižnici, odgonetala njene tajantvene zemljovide, uranjala u čudesne svjetove i otkrivala čaroliju koja riječi i slova pretvara u boje i oblike nevidljive ljudskom oku i nečujne uhu, ali savršeno razumljive i jasne srcu. Magist... više

Erik Sass i Steve Wiegand: Smiješna povijest svijeta

Duhovita, ležerna i zanimljiva, prolazi kroz sve epohe svjetske povijesti. Zanimaju vas događaji u Africi 1500. g. pr. Kr? Zanima vas vlast u Rimu i Ateni ili će vam možda biti drago doznati da mračni srednji vijek zapravo uopće nije bio mračan (osim, naravno, ako niste živjeli u Europi). Ovo je putovanje kroz prošlost bez dlake na jeziku!

rsz_1sass.jpg


Tom Standage: Povijest svijeta u šest čaša

Jeste li znali da su neka pića snažno utjecala na tijek povijesti i bila sudionikom velikih prekretnica? Ova originalna knjiga donosi vam temeljito potkrijepljenu jednu drugu stranu povijesti. Od kamenog do digitalnog doba to je priča o piću i čovjeku, njihovu suživotu i međuovisnosti, a jedino što vam uz ovu knjigu treba je čaša (ili šalica) omiljenog napitka!

rsz_2standage.jpg


Eric Chaline: 50 izuma koji su promijenili povijest

Ne, ne radi se samo o kotaču, igli, tiskarskom stroju ili tkalačkom stanu. Ovdje ćete pronaći fascinantan pregled izuma iz gotovo svih područja industrije, medija, znanosti, transporta, energije i kućanstva. Ali i mnogo više!

rsz_3chaline.jpg


Raffaella Sarti: Živjeti u kući

Kakav je bio život europskih obitelji s kraja 15. pa do početka 19. st.? Kako je živjela obitelj, kako su (i na što) trošili, kako su se odijevali i jeli? I koliko smo im i danas slični ali i različiti?

rsz_4sarti.jpg


Ari Turuner i Markus Partanen: Ljubim ruke, milostiva

Možda niste znali, ali mnogi oblici ponašanja koje danas zovemo pristojnima i civiliziranima imaju vrlo upitnu pozadinu! Što je u biti pristojno ponašanje, postoji li ono ili je samo izlika za kontrolu ljudi?

rsz_5turunen.jpg


Ari Turunen: Zar ne znaš tko sam ja?

Fenomenalna kulturalna povijest arogancije! Ili kako kaže finski novinar Ari Turunen u svojoj knjizi: "Umišljenost je osobina koja s vremena na vrijeme zahvati svakoga" Istina, zar ne?

rsz_6turunen.jpg


Ian Crofton: Povijest bez dosadnih detalja

Ako pojmu povijest pristupimo u njegovom klasičnom smislu, onda ovu knjigu možemo najtočnije opisati kao zbirku, uglavnom bizarnih, anegdota i priča iz prošlosti, gotovo bez imalo povijesti. No, ako želimo proširiti svoje vidike, ne robovati tradicionalnosti i uvijek imati zanimljivu informaciju u rukavu, onda je možemo opisati kao dragulj koji svatko treba uzeti u ruke!

rsz_7crofton.jpg


Tom Phillips: Ljudi

Duhovita i trezvena knjiga o čovjeku koji uvijek, u svakoj epohi, svakom stoljeću ima gotovo čarobnu sposobnost da sve zezne čak i kada se to čini potpuno nemogućim! Kako inače objasniti vojsku koja izgubi bitku na kojoj se protivnik uopće nije pojavio ili kako smo bili u stanju jednostavno izgubiti čitavo more?!? Knjiga će vas iznenaditi i nasmijati do suza dok galopirate kroz tisuće godina jednostavne ljudske gluposti.

rsz_8phillips.jpg


Thomass Chantal i Catherine Örmen: Povijest donjeg rublja

Kakav je bio utjecaj donjeg rublja na poimanje ideala ženskog tijela kroz povijest te kako je ono od predmeta koji služe isključivo za zaštitu tijela tijekom stoljeća postalo sredstvom naglašavanja ženske erotičnosti, pa i emancipacije?

rsz_9chantal.jpg


Francois-Marie Grau: Povijest odijevanja

Kad smo već kod rublja, čemu uopće služi odjeća? Odgovor se možda čini samorazumljiv – za zaštitu od vremenskih neprilika i nepogoda, no postoje i dublji razlozi. Knjiga donosi kratak prikaz povijesti odijevanja od antičkih vremena do suvremenog doba, a garantiram da više nikad istim očima nećete gledati na stare, iznošene traperice.

rsz_10grau.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca