Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Lorena Mrvčić Fućak
Lorena Mrvčić Fućak je profesorica hrvatskog jezika te diplomirana knjižničarka. Najviše voli raditi s djecom, čitati knjige, planinariti, plesati, fotografirati i zezati svojeg mačka Jocu! Voli putovati, ići na koncerte, a ponekad i napisati nekoliko reče... više

Jednom prilikom mi je jedna draga i dobra prijateljica rekla kako je teško steći prijatelja i održati prijateljstvo tijekom cijeloga života. Zašto je tome tako? Naime, potrebno je uložiti puno ljubavi, truda i znati uzvratiti pomoć pravim prijateljima, biti uz njih kad im je najteže. Je li to jednostavno? Nije, ali vrijedi jer takvi ljudi su uvijek uz nas, ostaju nam podrška te nas bezuvjetno vole. Prijatelji su obitelj koju sami biramo. Ali da bismo ostali u prijateljskoj vezi, potrebno je dati sebe i ne tražiti ništa zauzvrat. Čim tražimo protuuslugu, to već nije prijateljstvo.

U književnosti je prijateljstvo česta tema, posebice u slikovnicama kako bi i najmlađi naučili pravo značenje prijateljstva. Primjerice, u Vjevericama svađalicama, Rachel Bright, Čaroliji zagrljaja, Dubravke Kolanović, u slikovnici Medo i klavir, Davida Litchfielda, Tu sam, uz tebe te nastavku I ja sam tu, uz vas, Smriti Halls, Mišinim novim prijateljima, Toma Percivala, Šapicama autora Slavka Sobina, tematizira se prijateljstvo.

Ovaj put, osvrnula bih se na novu slikovnicu Klupu prijateljstva Wendy Meddour. Glavni likovi su djevojčica Tilly i dječak Flint koji se upoznaju na Klupi prijateljstva. Zbliži ih to što su oboje sami, ali spremni urediti klupu koja je pokidana. Klupa prijateljstva je metafora za prijateljstvo koje se razvilo između djevojčice i dječaka. Ona ih je povezala te stvorila sponu koja ostaje dugo i kad oboje odrastu. Svakako bih spomenula da su ilustracije koje krase priču predivne, u nježnim pastelnim bojama koje dodatno poentiraju temu i daju posebnu atmosferičnost slikovnici.

Provjerite dostupnost knjige „Klupa prijateljstva“ na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca