Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Jelena Stipetić Šušak
Od 2003. godine zaposlena u Knjižnici. Radila u Odjelu periodike, mješovitim ograncima, nekadašnjem Odjelu za samoučenje jezika, Službi obrade te u Središnjem odjelu, gdje radi i danas. Područja profesionalnog interesa su joj online knjižnične usluge, info... više

Jeste li znali?

... tko je prozvan "čovjekom koji je izmislio Božić"?

... da postoji klub božićnih kolačića?

... da je (ne)moguće preskočiti Božić?

... da je Richard Paul Evans Božićnu kutiju napisao isključivo za prijatelje i obitelj?

... da je Božićni pulover dosegao prvo mjesto najprodavanijih knjiga New York Timesa?

Ma tko ne voli Božić? Vrijeme u kojem je kič legitimno pravo. Vrijeme u kojem primamo (da, i dajemo) darove. Vrijeme u kojem se častimo ukusnim poslasticama i ne pomišljamo na stanje u novčaniku. Puno je razloga zbog kojih volimo Božić. No je li to bit Božića?

Ima nekoliko knjigica koje se najradije čitaju u božićno vrijeme. One upućuju na prave životne vrijednosti, a ne na darove ispod bora: na ljubav, povjerenje, nježnost, predanost, toplinu, solidarnost. Iako su sadržaji raznoliki i nerijetko trivijalni, poruka koja ostaje utopli nam srce i bolje se osjećamo. Evo nekoliko recepata za dobar osjećaj tijekom blagdana:

Božićna pjesma Charlesa Dickensa – nastala davne 1843. godine. Upravo otada u kontekstu Božića Dickens je prozvan "čovjekom koji je izmislio Božić". Ezekiel Scrooge, namrgođeni starac, nikada nije nikoga volio i ni s kim prijateljevao. Jednoga Božića opsjedaju ga duhovi: Božić Prošlost, Božić Sadašnjost i Božić Koji Dolazi. Pravi mali božićni pamflet s fantastičnim elementima tako tipičnim za Božić koji govori o ljubavi, darežljivosti, ljubaznosti, dobroj volji i humanosti.

Božićni pulover Glenna Becka – iako je priča o dobroti i humanosti nakon Dickensa ispričana jako puno puta, priča o dvanaestogodišnjem dječaku Eddieju, koji živi u siromašnim uvjetima s majkom, a za Božić silno priželjkuje bicikl, dirnula je srca mnogih pa je knjiga proglašena i najprodavanijom knjigom prema istraživanju New York Timesa. Eddie je dakle silno želio bicikl, a ispod bora ga je dočekao božićni pulover. Spoznaja da život ne nosi sve što želimo, ali i količina ljubavi koju je majka utkala u pletenje pulovera emotivno nas povezuju s pričom u kojoj pratimo prerastanje dječaka u muškarca i njegovu spoznaju o istinskim životnim vrijednostima.

Božićna kutija Richarda Paula Evansa – autor je knjigu pisao kao izraz svoje očinske ljubavi prema svojim dvjema kćerima, Jenni i Allyson. Shvatio je da djeca ne mogu pojmiti roditeljsku ljubav sve dok sami ne postanu roditelji pa je napisao priču u nadi da će njegove kćeri, kad postanu majke, moći shvatiti osjećaje koji su ga prožimali. Umnožio je dvadeset primjeraka i podijelio obitelji i prijateljima. Priča je polako kolala dalje i osvojila srca mnogih. Zahvaljujući upravo ovoj priči o mladoj obitelji koja dolazi živjeti kod usamljene udovice u zamjenu za obavljanje kućanskih poslova i čarima božićne kutije, o njihovom zbližavanju i privrženosti, Evans je postao planetarno popularan. Poruka koju knjiga nosi jest da volimo ono što imamo i one koje imamo, jer nije izvjesno koliko će "imanje" trajati.

Kako preskočiti Božić Johna Grishama – klasična priča za moderna vremena. Supružnici Luther i Nora Krank planiraju put na Karibe baš i namjerno u vrijeme Božića. Žele "preskočiti" kupnju darova, kićenje drvca, svečane obroke i obiteljska okupljanja, a ubrzo shvaćaju da to sve skupa i ne čini Božić i da prave vrijednosti koje Božić nameće nitko i nikada ne bi trebao "preskočiti".

Klub božićnih kolačića Ann Pearlman – svakoga prvog ponedjeljka u prosincu Marlie i njezinih dvanaest bliskih prijateljica sastaju se u njezinom domu. Svaka ima zadatak donijeti kolačiće koje je sama spravila, bocu vina i dobru priču. Priče su isprepletene, a prijateljice se suočavaju s riskantnim trudnoćama, prevarama, lošim brakovima, financijskim krizama. Božićni "dikenovski" duh koji potiče na iskrenost, razumijevanje, praštanje.

Najljepše božićne priče / u izboru Stanka Andrića i Nenada Rizvanovića - Božić je blagdan kućne topline, obiteljskog doma, uspomena i zajedništva, predaka i djece, a na selu i domaćih životinja. No, ta je priča samo djelomice idilična; u nju se upleće i motiv ljudske nevolje i bešćutnosti; njezinim junacima uskraćeno je, barem isprva, sve ono što tvori ugodnost Božića.
Priče Selme Lagerlöf i Ivane Brlić-Mažuranić, na primjer, uokvirene su arhetipskim božićnim prizorom bake koja uz toplu peć pripovijeda djeci neku starinsku pripovijest ili legendu, ali su junaci takve pripovijesti nesretni siromasi, naizgled napušteni i zaboravljeni od sviju. Nesreća i beznađe kao da dosežu dno u slavnoj Andersenovoj priči ili pak onima Dostojevskog i Brechta. Ipak, na kraju sve obasjava čudesno i jarko božićno svjetlo.

Božićne priče / izabrao i priredio Božidar Petrač - zbirka od dvadeset šest božićnih priča naših i stranih autora. Sve su to priče s duboko humanim porukama, koje veličaju blagdan darivanja i prijateljstva i vraćaju mu izvorno značenje, koje se u današnjem materijalističkom društvu pomalo i zagubilo.

Već davne 1843. godine Dickens je prepoznao potrebu da ljudima osvijesti prave vrijednosti Božića. Autori stoljećima nakon njega prepoznaju istu potrebu. To samo ukazuje na to kako je svijet otišao u nekom neočekivanom smjeru, a ima tome već neko vrijeme.

E sad, ako uživamo u darovima i ukusnim kolačićima, nismo nužno loše osobe. Nismo loši ni ako mrvicu više potrošimo za blagdane. Ni ako ukrademo vrijeme za sebe pa pročitamo dobru knjigu.

Pa ipak, mali dio poruka koje nam ove božićne knjige šalju, primiti, usvojiti pa koristiti tijekom cijele godine svakako nije na odmet.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca