I ljubitelji e-knjige imaju razlog za učlanjenje u Gradsku knjižnicu Rijeka.

Korisnicima Gradske knjižnice Rijeka dostupna je usluga čitanja e-knjiga od siječnja 2020. godine. 

Od listopada 2023. godine aplikacija ZaKi Book za čitanje e-knjiga zamjenjuje se aplikacijama koje podržavaju Readium LCP tehnologiju. Preporučuju se aplikacije Cantook by Aldiko (za mobilne uređaje), Thorium Reader (za računala) te PocketBook i MyTolino e-čitači.  

Posudba e-knjige

E-knjigu se može posuditi i preuzeti pomoću online kataloga GKR-a. U našoj bazi e-knjiga imamo oko 1600 naslova. Mogu se pretraživati po autoru, naslovu, predmetu, godini izdanja ili sadržaju.

Slika 1.jpg
Nakon odabira željenog naslova pritiskom na Posudba otvara se prozor za posudbu. Potrebno je prijaviti se svojim korisničkim podacima (brojem članske iskaznice i PIN-om). 

U slučaju kašnjenja s povratom ostale knjižnične građe posudba e-knjige neće biti moguća.

Slika 2.jpg
Potvrdom odabira u skočnom prozoru i pritiskom na Posudba aktivirat će se mogućnost Preuzimanje.

Slika 3.jpg
Slika 4.jpg
E-knjiga preuzima se na Vaš uređaj kao .lcpl datoteka, a za čitanje ju je potrebno otvoriti u nekoj od preporučenih besplatnih aplikacija.

Aplikacije za čitanje e-knjiga

Za mobilne uređaje: 

Cantook by Aldiko  Google Play Store (Android uređaji) i App Store (iOS uređaji)

Za računala: 

Thorium Reader Microsoft Store    

E-čitači:    

PocketBook        PocketBook
MyTolino            MyTolino

*Napomena: Kindle čitači (osim modela Kindle Fire) ne podržavaju Readium LCP tehnologiju koju knjižnica koristi za zaštitu e-knjiga te se pomoću njih ne može pristupiti e-knjigama.

Upute za korištenje aplikacija 

Upute za prvo korištenje preporučenih aplikacija Cantook by Aldiko i Thorium Reader nalaze se na poveznici ovdje.

Rok posudbe e-knjiga

Unutar jednog kalendarskog mjeseca moguće je posuditi dva naslova koja se istovremeno može čitati pomoću četiri različita uređaja na kojima je instalirana jedna od ponuđenih aplikacija. 

Broj posuđenih e-knjiga ne umanjuje broj posuđenih knjiga u našim odjelima i ograncima – možete odjednom imati posuđene 4 e-knjige + 4 tiskane knjige.

E-knjiga se posuđuje na rok od 30 dana, nakon čega se licenca ukida i ne može se više pristupiti datoteci. Po isteku 30. dana knjiga se briše iz korisničkog profila (automatski se razdužuje), nikad nema zakasnine. Knjigu se može razdužiti i ranije pomoću online kataloga.

Pretplati se!

Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)

Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja. 


Suglasan sam s obradom mojeg e-maila kao osobnog podatka za svrhu primanja newslettera Gradske knjižnice Rijeka. Pročitajte obavijest o obradi osobnih podataka ovdje.