Podijeli sadržaj

 • Podijeli emailom
 • Podijeli na Facebooku
 • Podijeli na X
 • Podijeli s Viberom
 • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Ono na što kroz “Ljetnu priču iz Benčića” kao posebnost skrećemo pažnju različiti su radionički susreti za sve generacije - bit će tu obnove stolica, sadnje povrća, slikanja, rezanja, blentavosti i ozbiljnosti…dakle svega onoga što čini zdraviju svakodnevicu.

Eksperimentirat ćemo i s formom autorskih susreta u jutarnjim satima na neobičnim mjestima našeg bloka (saznat ćete ih uskoro!), slušati zanimljiva predavanja o znanstvenim temama i povijesti Rijeke, šetati kvartom kroz neuobičajene tematske okvire i upoznavati naš grad. Bit će tu i ležernijih momenata uz filmove, glazbu, kvizove, igru….

GKR-ljetna-prica-2024-glavni-vizual-drustvene-mreze-3-datum-dogadjanja.jpg

Dio “Ljetne priče iz Benčića” su i festivalski koncepti poput već dobro etabliranog Tobogana, najvećeg dječjeg kreativnog druženja u našoj regiji od 26. 6. do 6. 7. čiji program ćemo objaviti u tjednu 10. lipnja, a građani će se moći i družiti i na Riječkim ljetnim noćima HNK Ivana pl. Zajca o čemu ćete također više saznati uskoro. 

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera.

Ono što je možda najvažnije - i kroz ljetne dane možete na dnevnoj osnovi provesti ugodno vrijeme u novoobnovljenim zgradama - šetnjom kroz prekrasan postav Palače Šećerane, na igri ili kavi u Dječjoj kući, Dječjem odjelu Stribor s akcijom “najčitatelja”, lutanjem između tisuća polica Gradske knjižnice Rijeka u kojoj od 26. 6. pa kroz ljetne mjesece možete posuditi i 5 knjiga odjednom, a Knjižnica će organizirati i posebne čitateljske izazove poput ljetnog čitateljskog maratona koji će nagrađivati pažljive korisnike American Cornera Rijeka.

Izaberite svoj kutak u “Benčiću”!


0524 MARK Atlas za slijepe putnike POZIVNICA FACE COVER 820x462.jpg

Mladen Blažević u gostima: Atlas za slijepe putnike

predstavljanje nove autorske zbirke

Vrijeme: 17. 6. u 18,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvode: Mladen Blažević, Andrija Škare, Zoran Žmirić i Marko Hadjur
Prijave: prijave na događanje se primaju putem online obrasca ovdje.

Poznati pisac i pjesnik svojom se novom zbirkom priča Atlas za slijepe putnike  približava novoj publici, širi vlastiti tematski krug, ali istovremeno ostaje vjeran vlastitoj poetici koju je potvrdio nizom zapaženih naslova. Tematski se sve priče mogu podvesti pod zajednički okvir identiteta pojedinca koji se teško uklapa u šire identitetske zajednice. Zbirka priča Atlas za slijepe putnike vodi nas na svako od ovih putovanja. Sastavljena je od štorija različite duljine, žanra i pristupa. Izmišljeni putopisi ustvari su humoreske, kraće priče laviraju između mrtvački ozbiljnog i raspušteno duhovitog, a prozne crtice nerijetko u samo par rečenica otkrivaju svu okrutnost svijeta. Ili pak njegovu čudesnu ljepotu.

Mladen Blažević je rođen 1969. godine u Rijeci. Radio je kao novinar, sudjelovao u pokretanju i uređivao nekoliko informativnih i književnih časopisa. 2008. u SKD Prosvjeti objavio je prvi roman Tragovi goveda, a 2015. i drugi roman Ilirik. Napisao je scenarij za igrani dio dugometražnog igrano-dokumentarnog filma Je letrika ubila štrige. U izdanju društva Poiesis iz Ljubljane 2017. objavljena mu je dvojezična slovensko-hrvatska zbirka pjesama Posljednji tasmanijski tigar. Dobitnik je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2018. godinu, temeljem koje mu je objavljena zbirka pjesama Mogućnost povremenih oborina, Jesenski i Turk, 2019. godine. U izdanju VBZ-a 2021. objavljena mu je treća zbirka pjesama Krugovi u žitu, te treći roman Dnevnik nepušača u izdanju Naklade Val. Priče i pjesme su mu prevođene na slovenski, talijanski, engleski i ukrajinski jezik.

Živi u selu Ćuki, kraj Vižinade u Istri.

Biblioteka Bura Mozaik knjige predstavlja najbolje domaće autore: u njoj okupljaju već etablirane i svima poznate hrvatske pisce, ali i nove glasove domaće književnosti. Pod uredničkom palicom Andrije Škare u biblioteci Bura objavljuju se knjige koje nisu samo vrhunska književnosti, već donose nešto novo i inovativno, pokazuju zašto hrvatska književnost itekako ide u korak sa svijetom!


Frida Šarar(2).jpg

Poezija je sloboda

radionice poezije s Fridom Šarar

Vrijeme: ponedjeljkom i četvrtkom - deset radionica (30 sati) od 17.6. do 18.7. 
Svaka radionica traje do 3 sata, od 18,00 do 20,30 sati.

(Radionica se odvija kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.)

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Frida Šarar
Prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

“Zašto pišemo poeziju? Da li je ta motivacija spoljašnja ili unutrašnja? Je li to potreba ili namera? Šta time postižemo i šta poezija za nas znači? Ovo su osnovna pitanja koja bi trebalo postaviti sebi, ako je poezija naš izbor ili naša „sudbina“. Odgovori moraju biti otvoreni, hrabri i iskreni, jer poezija ne trpi eskiviranje istine. Poezija nije u rečima, ona je iza reči, u njihovoj težini, boli, radosti, spremnosti da sebi i svetu saspemo istinu u lice. Iza poezije se niko ne skriva, ona nije štit, ona je telo iza štita, tj. telo bez štita. Svaka poezija koja ima funkciju štita i koja samo paradira frazama i slovima, završiće u starom gvožđu, kao višak teksta koji će vrijeme apsorbirati i koji će se u vremenu rastvoriti.

Poezija je mnogo više od teksta, ona je način života i pogled na svet. Pesnik nije pesnik samo u svojim pesmama. On vidi poeziju u svim pojavama sveta, oseća ih na poseban način i daje im posebna značenja.

Poezija je sloboda. Ona je sličnija kriku, nego strukturiranoj misli. Tom kriku jezik mora da se prikloni i da mu služi. Poezija ne sme robovati jeziku i biti u službi jezika.

Ovo je radionica na kojoj nećemo učiti kako se piše, kako se poštuju pravila i prave skulpture od jezika. Ja ne mogu pisati kao vi, niti vi možete pisati kao ja. Ono što svi zajedno možemo, jeste da u narednih 30 školskih satova pokušamo da damo odgovore na gore postavljena pitanja, da se suočimo sa sobom, da opipamo to mesto u nama iz kog poezija izvire i damo joj prostora da nađe svoje puteve i prikaže se u svojoj autentičnosti.

Radujem se ovom zajedničkom putovanju, kao maloj kolektivnoj „psihoterapiji“ u kojoj će nam poezija biti put u središte duše, a istina koju tamo zateknemo, put ka najboljem pisanju poezije.” Frida Šarar

Frida Šarar je autorica zbirki pjesama Halter ego (VBZ, Zagreb, 2018.) i Udaljena jednu stvarnost odavde (VBZ, Zagreb, 2022.), te knjige tvitova Ženo, pokrij tu dušu (VBZ, Zagreb, 2021.). Zadnjih nekoliko godina piše kolumne za više portala u regionu. Dobitnica je međunarodne novinarske nagrade INTERFER za tekst Prvi Hrvat u mom selu.

Rođena u Kruševcu. Živjela i studirala u Beogradu. Živi i piše u Rijeci.


radionica 18.6. face yoga.jpg

Face yoga

predavanje i radionica

Vrijeme: 18.6. od 17,30 do 19,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Jasmina Lakota
Prijave: prijave na događanje se primaju putem online obrasca ovdje.

Primjećujete bore kojih do jučer nije bilo? Koža vam izgleda nekako uvelo i beživotno? Čini vam se i da je sila gravitacije povukla mišiće lica prema dolje, pogotovo oko čeljusti? Sve vam to smeta i ne znate kako si pomoći?

Postoji prirodan način kojim koži lica možemo vratiti sjajan, mladolik i zdrav izgled; jedinstvena tehnika jednostavnih i učinkovitih vježbi za lice koja briše godine s lica – to je FACE YOGA ili JOGA LICA. Zašto face yoga?

Specifičnim vježbama za lice ojačat ćemo mišiće lica i postići zdrav tonus, pojačat će se cirkulacija lica i vlasišta, regenerira se koža i ten postaje ujednačen i mladolik, smanjuje se vidljivost bora i linija, smanjuje se otečenost lica, potiče se stvaranje vezivnih tkiva… Osim toga, aktiviraju se žlijezde u glavi i vratu, čime se uravnotežuje endokrini sustav. Benefita ima još jako puno.

Što uključuje joga za lice?

 • vježbe za lice
 • akupresuru lica prema TKM (tradicionalnoj kineskoj medicini)
 • samomasažu lica

Što nam sve treba? Gumica ili traka za kosu, stolno ogledalo (ako imate), podrezani nokti, ulje, serum ili kremica za lice (ako nemate ništa od toga, imat ćemo ovdje rezervu), nenašminkano lice i dobra volja.

Dođite i probajte, vidjet ćete kako je zabavno i jednostavno, a osjećat ćete se odlično, znajući da činite nešto dobro za sebe. Čekamo vas s veseljem! Jeste li spremni za transformaciju?


Perilo.jpg

piknik@perilo

zajedničko slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre

Vrijeme: 18. 6. od 18,00 do 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić” i Dječja kuća
Dob: za djecu i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Prijave: svaka aktivnost ima posebne prijave. 

Jedna od naših jedinstvenosti u art-kvartu “Benčić” je suživot s pravim aktivnim, često i nestašnim potokom. Odazivajući se na ime Brajda prvi puta ga u značajnoj mjeri možemo vidjeti nakon gotovo stotinu godinu, a s njime i ostatke starog gradskog perila, jedinog iole sačuvanog u Rijeci. Voda i ljeto? Pa bez toga ne ide!

Stoga ćemo pravi potisak našoj Ljetnoj priči iz Benčića dati jednim piknikastim kreativno-pametnim druženjem. Za mlade i odrasle tu će biti zanimljiva predavanja o njegovoj povijesti, čuvanju i budućnosti, također i predavanje o tome kako su strojevi za pranje rublja ušli u naše domove te demonstracijska radionica izrade sapuna, a za manje kreativne radionice i pripovjedaonica uz super Fora priču. Sve će na kraju začiniti druženje na novoj terasi snack&caffe bara Baltazar uz malo svirke.

Ljetna večer za poželjeti u “Benčiću”.

Za velike:

Pranje nije gotovo

stručna tribina

Izvode:

Marijan Bradanović, povjesničar umjetnosti 
Vladi Bralić, arhitekt
Ines Marasović, ing. građevine

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

Vrijeme: 18,00

Prijava: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Kako smo počeli prati “veš mašinama”

mikrohistorijsko predavanje

Izvodi: prof. dr. sc. Igor Duda

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

Vrijeme: 18,45

Prijava: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Demonstracijska radionica izrade sapuna

praktična radionica

Izvodi: Udruga EteriCo

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

Vrijeme: 18,00

Prijava: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Svirka @Baltazar

glazbena opuštaonica

Ulaz slobodan.

Za malene:

Fora priča u gostima: pripovjedaonica o vodi

Izvodi: Fora priča / Danijela Miklec

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Vrijeme: 18,45
Prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Bombice za kupanje s Art mašinom

Izvodi: Art mašina

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Vrijeme: 18,00
Prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Izradimo pinjata stroj za pranje rublja!

Škrabaonica specijal

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Vrijeme: 18,,00
Prijave: prijave  se primaju putem online obrasca ovdje.


lifehoney_cover.jpeg

Japanski dani u Rijeci: Kintsugi

radionica popravljanja slomljenih predmeta smolom nalik zlatu

Vrijeme: 19.6. od 18,00 do 20,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Kintsugi je tradicionalna japanska umjetnička forma koja ističe i poštuje nesavršenosti. Ova tehnika udahnjuje novi život slomljenim predmetima i dodaje ljepotu onome što se nekad smatralo bezvrijednim.

Također poznat kao “popravak zlatom”, Kintsugi je umjetnost popravljanja slomljene keramike spajanjem dijelova pomoću smole nalik tvari prožetu zlatnim prahom, stvarajući osebujan izgled keramike. Dijelovi koji su popravljeni smatraju se vrjednijima od onih koji nikada nisu bili oštećeni.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Još od djetinjstva gaji duboku strast prema umjetnosti i povijesti. Mogućnost doprinosa očuvanju kulturne baštine i oblikovanja povijesti za buduće generacije oduvijek je bio moj san. Pored karijere u restauraciji, uvijek sam njegovala svoju kreativnu stranu i sudjelovala u raznim umjetničkim projektima, uključujući slikanje. Sada sam konačno ostvarila svoj san o osnivanju svog Kreativnog studija gdje mogu kombinirati umjetnost i zabavu.

U Kreativnom studiju održava radionice. Tijekom ovih radionica, cilj je pokazati sudionicima beskrajne mogućnosti korištenja cvijeća izvan tradicionalnih izložbi. Stvaramo jedinstveni nakit koristeći kristalnu smolu, dizajniramo personalizirane pribore za kosu poput ukosnica, izrađujemo keramiku s otiscima cvijeća, uramljujemo cvjetne kompozicije, bojimo tkanine cvijećem, izrađujemo gumice za kosu i otiskujemo cvijeće na torbe koje ostavljaju trajan dojam. Dodatno, imamo radionicu pod nazivom Kintsugi, koja prikazuje japansku umjetnost popravljanja razbijene keramike zlatnim lakom, rezultirajući prelijepo restauriranim predmetima.

Također, ponosna vlasnica "Petit ukosnica ", razvijajućeg brenda koji se fokusira na ručno izrađene, jedinstvene ukosnice. Ove ukosnice smatraju se malim umjetničkim djelima koja uljepšavaju vašu kosu, a možete biti sigurni da ste jedina osoba koja ih posjeduje. Svaka ukosnica predstavlja radost i ljepotu koja obogaćuje naše živote, a najljepše stvari se ne mogu zaustaviti, ali se mogu sačuvati u sjećanju. Izrađene su s ljubavlju i namjerom da donesu ljepotu i sreću nositelju.

Život živite u potpunosti, jer ljepota života leži u svakome od nas.


Radionica 19.6. zdjelica za sladoled (1).JPG

Zdjelice za sladoled

radionica keramike

Vrijeme: 19.6. od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za djecu (+8) i roditelje
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: obrt Tesu
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Radionica keramike sa roditeljem i djetetom uključuje zajedničku izradu keramičke zdjelice za sladoled, te potom zajedničko bojanje predmeta. Ovo je zajednička aktivnost u kojoj vi i vaše dijete razmjenjujete ono što jedno od vas ima i usrećuje ono drugo. Oboje ćete napraviti jednu zdjelicu za sladoled koju možete kasnije koristiti.

I tko zna, otkrit ćete skriveni talent za oblikovanje gline u lijepe stvari. Dok radimo, slušamo glazbu i pijemo prirodne sokove. Nakon što izradite i obojite svoje radove ostavljate nam ih na sušenje, glazuru i pečenje.

* Rok isporuke zdjelice 10-15 radnih dana *


Umjetna inteligencija.jpg

PhD Career Café “Umjetna inteligencija u znanosti”

panel rasprava

Vrijeme: 20.6. u 18,30 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: Doktorska škola Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni Centar i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci
Izvode: prof. dr. sc. Senka Maćešić, prof. dr. sc. Ana Meštrović, izv. prof. dr. sc. Jonatan Lerga, Kristina Host, prof. dr. sc. Igor Prpić dr. med.
Prijave: obrazac za prijavu sudjelovanja na tribini dostupan je na poveznici, a prijaviti se možete najkasnije do ponedjeljka, 17. lipnja 2024. godine u 15:00 sati. 

Možete li još uvijek zamisliti život bez umjetne inteligencije? Ne ide baš lako. Iz godine u godinu AI nastavlja igrati sve veću ulogu u našoj svakodnevici, uvijek iznova brišući tek netom postavljene granice. Najbolje to znaju znanstvenici koji se zadnjih mjeseci bore s pitanjima kako ostvariti najbolji suodnos s umjetnom inteligencijom u želji da se istraže i propitaju naša znanja. O opasnostima, ali i prednostima umjetne inteligencije imat ćete prilike više poslušati od domaćih stručnjaka na devetoj tribini PhD Career Café.

PhD Career Café tribine namijenjene su razmjeni iskustava te upoznavanju studenata poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija svih sastavnica riječkog Sveučilišta s različitim mogućnostima vezanim uz razvoj karijere u akademskom i neakademskom okruženju.


G.-Klimt-Sv.-Cecilija-detalj-2.jpg

Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti

otvaranje izložbe

Vrijeme: 20.6. u 19:00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Prijave: ulaz slobodan

Izložba, skraćenoga naziva Klimt i Daleki istok, nastavak je programa započetoga 2021. godine otvorenjem izložbe Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Na izložbi Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti izložit će se dio slikareve osobne kolekcije predmeta s Dalekoga istoka i iz afričkih država koji se danas čuvaju u Leopold museumu u Beču. Klimtova fascinacija kineskom ikonografijom, japonizmom i afričkim običajima dekoriranja uporabnih predmeta i tekstila značajno je utjecala na njegovu karijeru i nastanak najpoznatijih djela iz njegova zlatnoga razdoblja i kasnije sve do kraja karijere.


Neli Ružić_Prekasno je za odustajanje_2023_foto Jasenko Rasol.jpeg

Prekasno je za odustajanje

urbana intervencija i razgovor s umjetnicom

Vrijeme: 20.6. u 21,00 paljenje intervencije / 21.6. u 18,00 razgovor s umjetnicom
Mjesto: MMSU - dvorišno pročelje
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU
Izvode: umjetnica Neli Ružić; u razgovoru sudjeluje i Irena Bekić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, Zagreb
Prijave: ulaz slobodan

Nova umjetnička intervencija u kvartu svjetlosni je natpis koji kaže: Prekasno je za odustajanje. Nastanjuje se na dvorišnom pročelju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Nalik urbanom grafitu pulsira poput kolektivnog nesvjesnog. 24/7 svijetli prema art-kvartu, prema Rijeci i ponajviše prema budućnosti. Usprkos aktualnom vremenu kriza i posrtanja, iscrpljujuće tranzicije, poručuje: Prekasno je za odustajanje.

Neli Ružić (1966.,Split) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Primijenjenih Umjetnosti u Beogradu, i magistrirala na dvogodišnjem poslijediplomskom studiju na Fakultetu Umjetnosti, UAEM, Meksiko. Tijekom devedesetih godina aktivno djeluje na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Krajem devedesetih odlazi u Ciudad de Mexico gdje produbljuje svoje umjetničko istraživanje u medijima instalacije i video-instalacije u kojima se tematski bavi tranzicijskim identitetima, migracijom i memorijom. Vraća se u Hrvatsku 2012. godine. Dobitnica je stipendije Conacyt, Meksiko (2012-2013.); stipendije Grada Splita (1996.); stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, San Francisco.

Irena Bekić završila je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je u Knjižnicama grada Zagreba kao knjižničarka, voditeljica i kustosica Galerije „Prozori“ od 1995. godine. Predmet njezina interesa je suvremena novomedijska umjetnost, njezini istraživački i društveno transformacijski potencijali te interdisciplinarne suradnje umjetnosti i drugih područja, a napose kulturne antropologije.


Vernesa Smolčić.jpg

POP science: Čarobni svijet galaksija

popularno-znanstveno predavanje

Vrijeme: 20. 6. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve generacije 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: prof. dr. sc. Vernesa Smolčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Galaksije su veliki skupovi plina, prašine, milijardi zvijezda i njihovih (egzo)planetnih sustava u svemiru. Raznih su oblika: spiralne, eliptične i nepravilne. „Kako se galaksije razvijaju kroz svemirsko vrijeme?“, jedno je od temeljnih pitanja na koja ćemo odgovoriti, a saznat ćemo i kako astrofizičari opažaju i proučavaju galaksije, radeći na raznim institucijama diljem svijeta, te kako dokučuju razvoj galaksija kroz svemirsko vrijeme.

Razgovarat ćemo i o tome kako nam u svemu tome može pomoći nedavno lansirani svemirski teleskop James Webb. A na kraju ćemo se kroz interaktivnu igru svi nakratko pretvoriti u astrofizičare i zajedno klasificirati galaksije.

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013. Uz prestižni (i prvi u Hrvatskoj) ERC Starting Grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je otada nastavila rasti. Redovito drži javna predavanja o astronomiji, Državna je koordinatorica za popularizaciju Međunarodnog astronomskog saveza za Hrvatsku te je posebno aktivna u godišnjoj proslavi žena i djevojaka u astronomiji (od 11. veljače do 8. ožujka). Profesorica Smolčić sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu "Psi u svemiru” te je suautorica kuharice za djecu “Astrokuharica”.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


Igor Grubic_Another Green_2021_foto Danilo Donzelli.jpg

Geste aktivacije - radovi u javnom prostoru

umjetnička izložba Igora Grubića

Vrijeme: od 20.6. do 8.9.; otvorenje u 20,00
Mjesto: MMSU
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU
Prijave: ulaz slobodan

Izložba Igora Grubića predstavit će njegovo višemedijsko stvaralaštvo nastalo od kraja devedesetih do danas. Dvadesetak radova širokog raspona formata, od minimalnih gesti u vidu teksta, fotografije ili performansa, do projekata koji smjeraju na vanumjetničke ciljeve, smjestit će se u velike dvorane MMSU-a. Javni angažman jedan je od temeljnih poticaja Grubićevog rada što njegovo prvo samostalno izlaganje u Rijeci u naslovu ističe. Grubić predstavlja osebujan primjer umjetničkog aktivizma koji prianja uz duh gerilsko-anarhističkih akcija, a nastavlja se na nasljeđe povijesnih avangardi i konceptualnih praksi šezdesetih i sedamdesetih godina koje su izlaskom na ulicu iskazivale institucionalnu kritiku i želju za izravnom komunikacijom s javnošću.

Igor Grubić djeluje kao multimedijalni umjetnik od početka 90-ih. Njegov rad obuhvaća umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove predstavio je u mnogim međunarodnim institucijama i na raznim manifestacijama. Višestruko je nagrađivan.


archive_grubic_bw.jpeg

Bez naziva (Zebra) - obnova

urbana intervencija

Vrijeme: u sklopu izložbe Igora Grubića
Mjesto: Kružna ulica
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU
Izvodi: Igor Grubić
Prijave: ulaz slobodan

Umjetnik je pješačkim prijelazom u veljači 1999. povezao dva kluba generacijskih udaljenih korisnika, čiji se ulazi nalaze jedan nasuprot drugog. Jedan je Klub Palach, kultno mjesto okupljanja mladih, a drugi je klub umirovljenika. Zebra izvan zone cestovnog prometa kao transgeneracijski most povezuje stare i mlade, upućuje na važnost dijaloga i međusobnog uvažavanja. Bez naziva (Zebra) Igora Grubić nastala je u organizaciji udruge Otvoreni krug.

Igor Grubić djeluje kao multimedijalni umjetnik od početka 90-ih. Njegov rad obuhvaća umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove predstavio je u mnogim međunarodnim institucijama i na raznim manifestacijama. Višestruko je nagrađivan.


181A8052-1.jpeg

Potapanje brodova

izložba fotografija Jasenka Rasola

Vrijeme: od 20.6. do 21.7.; otvorenje u 20,00
Mjesto: MMSU, Jaslice
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU
Prijave: ulaz slobodan

Veliki formati fotografskog ciklusa Jasenka Rasola biti će postavljeni na pod te posjetiteljima omogućiti nesvakidašnji doživljaj – ne samo gledanja nego i hodanja po fotografijama. Razlog tome umjetnik nalazi u namjeri da gledatelj iskusi neželjeno gaženje po onome što neosporno predstavlja vrijednost – u ovom slučaju Brodarski institut u Zagrebu kojeg je umjetnik snimio dvije godine prije formalnog zatvaranja krajem 2021. godine.

Jasenko Rasol (Zagreb, 1969.) završio je Akademiju dramskih umjetnosti, odjel Filmsko i TV snimanje u Zagrebu. Studirao je i na škotskom  Glasgow Universityju, na Odsjeku za fotografiju. Od 1992. do 1996. godine je kamerman Reuters TV-a a kasnije radi za BBC, NBC, FUJI, CCN, HTV te je angažiran u dokumentarnim filmovima strane i domaće produkcije. Surađuje s poznatim i cijenjenim imenima dokumentarnog/eksperimentalnog filma u Hrvatskoj. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj izvanredan rad. Ostvario je više od 40 samostalnih izložbi, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. O njegovom radu izdano je pet fotomonografija među kojima valja izdvojiti Zimske vrtove, Pokriveno  i Irma. Živi u Zagrebu gdje radi kao samostalni fotograf i snimatelj.


abadon.png

Predstavljanje stripa "Abadon" Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

razgovor s autorima

Vrijeme: 21.6. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: Mihael Bađun, Denis Vedak i David Čarapina
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Radnja Abadona prati Marina i Dejana, dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana. Abadon je mračna, napeta priča o hladnokrvnom ubojici koji je brutalan, ali i neuhvatljiv. Kada grad zadesi novi mučan slučaj ubojstva, Marin odmah shvaća kako je riječ o ubojici koji je prije deset godina djelovao pa onda naglo nestao, ostavivši iza sebe više žrtava. Zvijer u ljudskom obličju kreće u novi, smrtonosni pohod, a istražiteljski dvojac nastoji mu stati na kraj i prekinuti psihopatove ubilačke namjere.

Ovaj zamršeni triler inspiraciju crpi iz filmskih klasika kao što su Sedam i Privedite osumnjičene, nudeći pritom vlastita promišljanja o pravdi, moralu, smrti te podvojenosti između dobra i zla, umotanih u napetu priču ispunjenu dramskim obratima.

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Akademski naziv magistar edukacije likovne kulture stječe 2021. godine završivši studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom profesorice Ines Krasić. U svojem radu bavi se stripom, slikarstvom i ilustracijom. Izlagao je na dvadesetak grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na dvije samostalne izložbe. Kreator je nekolicine kraćih, objavljenih stripova, ilustrirao je naslovnice knjiga te je autor dvaju murala u javnom prostoru. Član je HDLU-a. Živi i radi u Varaždinu.

Denis Vedak rođen je 1996. godine u Varaždinu. Diplomirao je 2021. godine na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ljubav prema filmovima i pisanju pojavila mu se paralelno s početkom studija. Iako inženjerske struke, film i pisanje ubrzo postaju vrlo bitan faktor u njegovom životu. Suorganizator je dviju izložbi stripa Abadon u galeriji Crta u Zagrebu i galeriji Zlati ajngel u Varaždinu. Živi i radi u Varaždinu.


3D printanje.jpg

Freaks&geeks: kako nešto popraviti s 3D printanjem i modeliranjem

praktična radionica modeliranja i 3D printanja

Vrijeme: 25. 6. i 26. 6. u 18,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Gregor Bogdanović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

*radionica traje dva dana te je poželjno sudjelovanje na oba susreta.

3D printanje je godinama tehnologija s kojom nastaju sjajne stvari, a 3D modeliranje mnogima je poput nove pismenosti. Ipak, često se pitamo čemu sve to služi u čemu će nam pomoći naš majstor za 3D print Gregor koji će se pitati korisno pitanje - kako popraviti stvari 3D printanjem. Mjesta na ovoj radionici ima stvarno malo pa je za prave interesente.

Sve popravke i modele odobrit će voditelj radionice i veteran 3D modeliranja, Gregor Bogdanović. Na svojim leđima nakupio je više od 12 godina rada s multimedijom i izvedbenim videom. Zadnjih sedam godina usavršava svoja znanja i vještine rada s 3D tehnologijom koja mu je omogućila da još više uroni u DIY svijet gdje se ponajviše diči svojim strojevima.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


grafičkocrtanje2.jpg

Kreativni start: uvod u grafički dizajn

kreativna radionica

Vrijeme: 26. i 27.6. od 11,00 do 12,30 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: 15 - 30 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sanjin Smajlović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

*radionica traje dva dana i poželjno je sudjelovanje na oba susreta. 

Želite li naučiti osnove grafičkog dizajna i razviti svoje vještine bez obzira na prethodno iskustvo? Pridružite nam se na dvodnevnoj radionici koju organizira Američki kutak Rijeka i iskoristite savršenu priliku da započnete svoje kreativno putovanje.

Što možete očekivati?

Rad na grafičkim tabletima koji će vam olakšati svladavanje osnova, ključnih koncepata i principa grafičkog dizajna. Upoznat ćete osnovne grafičke programe, te uz savjete i podršku stručnog mentora dizajnirati postere, letke i druge promotivne materijale za jednu aktivnost Američkog kutka.

Sanjin Smajlović grafički je dizajner, UI i UX dizajner te digitalni ilustrator s preko 10 godina iskustva. Živi u Rijeci i strastveno radi na kreiranju vizualno privlačnih i funkcionalnih dizajnerskih rješenja.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


Tobogan24_facebook-1.jpg

Tobogan: piknik @park.ing

najveća dječja kreativna zabava u gradu!

Vrijeme: zabava otvorenja 26. 6. od 17,00 do 23,00; festival traje do 6. srpnja 2024.
Mjesto: Dječja kuća i dvorište “Benčić”
Dob: za djecu različitih godišta
Organizatori: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke
Izvodi: puna livada izvođača
Prijave: detaljan program od 26.6. do 6. 7. s načinom prijava bit će objavljen na stranici djecjakuca.hr u ponedjeljak 10. lipnja 2024. 

Čeka nas novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije u Dječjoj kući i art-kvartu “Benčić” koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u oživljeni dio grada posebnu energiju i veselje s aktivnostima za bebe, predškolce, školarce, tinejdžere, a ovoga puta i roditelje!  

Od srijede 26. 6. do subote 6. 7. 2024. godine održat će se osmo izdanje festivala “Tobogan” posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće.

Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za danima ispunjenima kvalitetnim poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici.

Novost ovogodišnjeg Tobogana je i nastanak više sadržaja za teen i mladu publiku jer nakon osam izdanja imamo ekipu koja je rasla s nama, a sada i gotovo odrasla.

Ovo je prvo izdanje koje se odvija uz zgotovljenu glavnu zgradu Gradske knjižnice Rijeka i okoliš “Benčić” što će pružiti posebnu atmosferu i mogućnosti za kreativno zezanje.

Zato svi, svi, svi od 17 sati 26. srpnja u Dječju kuću i dvorište “Benčić”.

Detaljan program s preko 100 programa i načinom prijava bit će objavljen na stranici djecjakuca.hr u ponedjeljak 10. lipnja 2024. 


1717356554623.jpg

POPUNJENO: Izrada bookmarkera od kristalne smole

kreativna radionica

Vrijeme: 27. 6. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Znamo kako je nezgodno čitati sve te ljetne naslove bez dobrog bookmarkera. E ovaj će biti stvarno poseban - dođi i izradi unikatni bookmarker za svoje omiljeno ljetno štivo!

Kroz ovu radionicu naučit ćemo raditi sa epoxy smolom te kroz par koraka izraditi svoj unikatni bookmark sa sušenim cvijećem, šljokicama te zlatnim listićima. Polaznici dobivaju kalupe, kristalnu smolu, rukavice, pipete, sušeno cvijeće, šljokice, zlatne listiće -  sve što je potrebno da počnemo stvarati čaroliju! Smola i mašta, to je kombinacija za koju još niste čuli.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Još od djetinjstva gaji duboku strast prema umjetnosti i povijesti. Mogućnost doprinosa očuvanju kulturne baštine i oblikovanja povijesti za buduće generacije oduvijek je bio njen san. Pored karijere u restauraciji, uvijek je njegovala svoju kreativnu stranu i sudjelovala u raznim umjetničkim projektima, uključujući slikanje. Upravo sada je konačno ostvarila svoj san o osnivanju svog Kreativnog studija gdje može kombinirati umjetnost i zabavu.

U njenom Kreativnom studiju održava razne radionice. Cilj je pokazati sudionicima beskrajne mogućnosti korištenja cvijeća izvan tradicionalnih izložbi. Zajedno sa sudionicima stvara jedinstveni nakit, koristeći kristalnu smolu, personalizirane pribore za kosu poput ukosnica, keramiku s otiscima cvijeća, uramljene cvjetne kompozicije, tkanine obojene pomoću cvijeća, gumice za kosu i torbe s cvjetnim otiskom koje ostavljaju trajan dojam. 

Vlatka Janjić je i ponosna vlasnica "Petit ukosnica ", razvijajućeg brenda koji se fokusira na ručno izrađene, jedinstvene ukosnice. Ove ukosnice smatraju se malim umjetničkim djelima koja uljepšavaju vašu kosu, a možete biti sigurni da ste jedina osoba koja ih posjeduje. Svaka ukosnica predstavlja radost i ljepotu koja obogaćuje naše živote, a najljepše stvari se ne mogu zaustaviti, ali se mogu sačuvati u sjećanju. Izrađene su s ljubavlju i namjerom da donesu ljepotu i sreću nositelju.


Art of Fun.jpg

Bojaj sve!

likovno ispuhivanje bojama

Vrijeme: 27. 6. u 18,00
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Art of Fun 
Prijave: sudjelovanje je slobodno. 

The Art of Fun je prvi studio u Hrvatskoj i Europi, gdje se u potpunosti možete prepustiti kreativnom stvaralaštvu. Kod nas nije potreban talent, samo želja za dobrom i kreativnom zabavom. Kroz naše radionice uvesti ćemo vas u svijet boja i kreativnog nereda te vam dokazati da u svima nama čuči mali umjetnik kojeg se mora ponekad osloboditi. 


pexels-heftiba-940302.jpg

POP Science: Prehrana i zdravlje: istine, mitovi i perspektive

panel o povezanosti prehrane i zdravlja

Vrijeme: 28.06. od 17,30 do 19,30
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dr. sc. Martina Linarić, prof. dr. sc. Greta Krešić; moderatorica susreta poznata food blogerica Bojana Matek
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pitanje zdrave prehrane je pitanje koje će porječkati i najbolje prijatelje. Što jesti u kojem trenutku za kakvu priliku je pitanje na koje svatko ima svoj odgovor. Odgovor koji će se ponekad izjasniti kao istina, postaviti kao mit, ili jednostavno kao perspektiva na našu prehrambenu industriju. U tu avanturu ovoga puta nećemo se uputiti sami, već s plejadom stručnjaka koji se tim pitanjima svakodnevni bave, kako u teoriji, tako i u praksi:

Prof.dr.sc. Greta Krešić, redovita profesorica u trajnom izboru preko 25 godina radi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, gdje je trenutno voditeljica Katedre za hranu i prehranu. Dugogodišnji je vanjski suradnik i na diplomskom studiju Klinički nutricionizam, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Profesorica Krešić je diplomirala, magistrirala i doktorirala u području nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predaje predmete Hrana i prehrana, Trendovi u prehrani i Održiva prehrana. Za potrebe tih kolegija izdala je i dva sveučilišna udžbenika: Hrana i prehrana (2024) i Trendovi u prehrani (2012). Predmet njenog znanstvenog interesa je nutritivna vrijednost i kvaliteta različitih skupina hrane, funkcionalna hrana, prehrana specifičnih populacija te održivost u proizvodnji i konzumaciji hrane. Autorica je preko 60 znanstvenih radova iz područja kvalitete hrane i nutricionizma. Prof. Krešić dobitnica je i godišnje znanstvene nagrade Hrvatske akademija tehničkih znanosti te nagrade za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je 2005. godine na području biotehničkih znanosti. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija. Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb na Odjelu za kliničku prehranu. Uže područje interesa joj je klinička prehrana i dijetoterapija bolesti probavnog sustava te nadomjesna primjena mikronutrijenata i drugih biološki aktivnih spojeva iz hrane. Predaje dijetoterapiju i kliničku prehranu na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i koautorica brojnih publiciranih znanstvenih radova, smjernica, udžbenika, knjiga i poglavlja u knjigama, udžbenicima i priručnicima. Sudjelovala je u pokretanju i organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva. Koordinatorica je i voditeljica javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Sudjelovala je kao stručna suradnica na više znanstveno- istraživačkih projekata u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND), te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, voditeljica sekcije za kliničku prehranu pri Hrvatskom gastroenterološkom društvu (HGD) i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Dr. sc. Martina Linarić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist. Diplomirala je 2007.g. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, završila doktorski studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, smjer inženjerska kemija 2013.g. Po završetku studija otvara privatni Centar za nutricionizam i edukacije čija je osnovna djelatnost optimizacija prehrane u svrhu preventivne brige za zdravlje ali i optimizacija prehrane i edukacija osoba s već postojećim zdravstvenim poteškoćama. Martina je iskustvo rada s osobama narušenog zdravstvenog stanja, raznim oboljenima, poremećajima hranjenja kao klinički nutricionist stjecala u radu u sklopu javnih zdravstvenih ustanova, rehabilitacijskih centara te privatnik klinika i poliklinika kao i u sklopu privatnog Centra za nutricionizam i holistički pristup zdravlju. Osim iskustva u kurativnom i preventivnom liječenju prehranom, Martina ima i dugogodišnje iskustvo rada u suradnji sa sportskim klubovima i timovima, od čega ističemo pripremu sportaša nogometaša, atletičara , profesionalnih biciklista za velika natjecanja/utakmice kao poznate biciklističke utrke s ciljem optimizacije prehrane i zdravstvenog stanja profesionalnih sportaša i pripreme za velika natjecanja.

Bojana Matek diplomirani je ekonomist, smjer turistički menadžment (FTHM), ali osim sezonskih poslova, nikada nije radila u turizmu. Kuhati i peći kolače voli od malih nogu. za sebe kaže da je bila gurman i hedonist cijeli svoj život. Nekoliko zadnjih godina radi kao administrator u BMW-u, dok u slobodno vrijeme kuha, fotografira i objavljuje recepte i druge sadržaje na svojem Instagram profilu @bokylicious ili na stranicama partnera. U prosincu je osvojila titulu Gastro zvijezde u kategoriji tradicionalna kuhinja na natječaju koji je organizirao Miss Gastro, poznati hrvatski portal. Osim pripreme hrane, jako voli posjećivati restorane, otkrivati nova mjesta i isprobavati nove specijalitete. Voli i putovati, uz dobru klopu, to joj je druga najdraža stvar na svijetu.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


rijeka-nekad-2.jpg

Slatke mađarske priče u Rijeci

predavanje o povijesti riječke gastronomije

Vrijeme: 28.6. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Eszter Tamaskó
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Spremite se za povratak u vrijeme kada su egzotični mirisi kolonijalne robe i zvukovi tramvaja oblikovali svakodnevicu Rijeke, stvarajući slatke priče koje i danas odjekuju kroz povijest grada. Istražit ćemo kako su trgovina kolonijalnom robom i industrijski razvoj oblikovali riječku gastronomsku scenu na prekretnici 19. i 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na „slatke mađarske priče“ koje su ostavile dubok trag u povijesti grada.

Naša priča kreće kratkim pregledom razvoja riječke luke, srca grada koje je pulsiralo životom, ali i trgovinom kave, kakaa, čaja i drugih egzotičnih proizvoda. Trgovina nije samo obogatila lokalno tržište, već je potaknula i razvoj industrije koja je bitno utjecala na gastronomsku kulturu grada. Ključni faktori tog razvoja bili su – između ostalog – Riječka tvornica kakaa i čokolade i tvornica likera Pfau & Co, pa ćemo predstaviti priču o njihovom osnivanji, rastu i utjecaju na lokalnu zajednicu i analizirat ćemo njihove inovativne i promišljene marketinške strategije koje su privukle pažnju šire javnosti u zemlji, ali i izvan nje.

U drugom dijelu okrenut ćemo se prema nekoliko slastičarni koje su postale omiljena okupljališta građana i središta društvenog života. Posebno ćemo se osvrnuti na slastičarnu Gerbaud i fascinantnu priču o nastanku čuvene slastice rigojanči koja predstavlja spoj mađarske i riječke tradicije.

Konačno povezat ćemo sve ove elemente s razvojem gradskog prijevoza. Naime, tramvajske stanice su često bile smještene blizu velikih kavana i slastičarni, čime su dodatno poticale građanski razvoj. Time ćemo najaviti i knjigu o povijesti tramvaja u Rijeci koji je pušten u promet 1899. g., točno prije 125 godina, i koja predstavlja povezanost između razvoja infrastrukture i društvenog života.


Ivana Biočina.jpg

Održivo ljeto s Ivanom Biočinom i Institutom održive mode

slušaonica o kreativnim, održivim i praktičnim ljetnim savjetima

Vrijeme: 29.6. u 11,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ivana Biočina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Pogledaj ondje

Pojedinac je

Od ostataka

Stvorio krasotu.

Patrick Kavanagh

U vrijeme kada je održivost na vrhuncu popularnosti, ali usporedno gubi sjaj zbog pražnjenja pojma i bujanja zelene ekološke manipulacije, prava snaga nalazi se u pojedincima, kao i malim, lokalnim poslovanjima i zanatlijama koji oblikuju novi, nezavisni pokret uz jasno i odvažno odstupanje od starog. U neprestanom ubrzavanju tragamo za vremenom, drugačijim, održivim životom i radom, no odgovor i učenje su oduvijek – u procesu. Kako kao pojedinci možemo zamišljati, stvarati i djelovati bolje, ustrajati i najvažnije – iskoračiti iz ukrućene, neodržive kulture? Kroz predavanje ćemo se zaputiti na put održivosti i stvaranja.

Ivana Biočina je autorica, istraživačica, tekstilna inženjerka i dizajnerica. Autorica je knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). U Podravini je 2020. godine otvorila Institut održive mode – IOM, s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja ideje održivog rada i života. 


s. kolonić smoothi.jpg

Samo zdravo za mene: Jutarnji smoothie

toboganska radionica za roditelje

Vrijeme: 29.6. u 10,30
Mjesto: Dječja kuća
Dob: za roditelje 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić 
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Ovo ukusno predavanje, zajedno s degustacijskom radionicom, donijet će vam odgovore na sljedeća pitanja:

 • Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo? 
 • Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu? 
 • Zašto je klorofil čarobna molekula?
 • Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklapaš u svakodnevni ritam prehrane?
 • Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Tijekom naše potrage za odgovorima radit ćemo i na posebnoj recepturi za čašu finog zelenog soka!


240628 GKR_FBBanner copy.jpg

Greenlightov sajam ploča u Art-kvartu

sajam + DJ-ing

Vrijeme: 29.6. od 15,00 do 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: Greenlight Collective i Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Greenlight Collective
Prijave: Ulaz slobodan

Greenlight Collective je super ekipa koju njegovi osnivači od početka vide kao udrugu koja se bavi promicanjem i njegovanjem elektroničke glazbe i takozvane “underground” kulture plesne glazbe. Kao što im i naziv kaže posebno vole zelenu estetiku i kulturu, a kako to volimo i u “Benčiću” interesi su se prirodno spojili. Uz DJ-ing održat će se i sajam ploča fokusiran na elektronsku glazbu, a čekaju vas i razna druga druženja na “Toboganu” tako da lijepa subota poslijepodne uz naš kvart s malo pameti, glazbe, elektronike i kreacije. 


speeddate buducnost_Petra Radic_Ilustracija s radionice Kvartovske priče 2024 .jpg

Speedating budućnosti

neformalni razgovori na temu budućnosti

Vrijeme: 29.6. u 19,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
OrganizatoriMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzej grada Rijeke
Prijave: sudjelovanje je slobodno

Na neformalnim razgovorima o budućnosti razgovaramo u manjim grupama na više lokacija u art kvartu. Odmičemo se od apokaliptičnih vijesti i pričamo o pozitivnim modelima budućnosti. Kakve promjene želimo? Kakve promjene trebamo? Opipavamo društvo koje želimo ostaviti generacijama koje dolaze, a mapiraju je ljudi s kojima dijelimo svakodnevicu, građani, obrtnici, poduzetnici, profesori, umjetnice, umjetnici. Jedina je restrikcija da od budućnosti ne odustajemo. Dođite i stvarajte s nama budućnost novog kvarta!


Gradska-ura-2.jpg

Ikonični spomenici Rijeke

izložba i susret sa studentima

Vrijeme: izložba traje od 1.7. do 31.7.; 1.7. u 18,00 susret s autorima izložbe
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Dob: za sve generacije
Organizatori: Odsjek za povijest umjetnosti, FFRI 
Izvode: dr. sc. Danko Dujmović i studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci
Prijave: prijave za susret otvorenja izložbe primaju se putem obrasca ovdje.

Što znači postati ikoničan? Ona u naslovu ove označava nešto što je toliko poznato, popularno i prepoznatljivo da se smatra simbolom koji predstavlja Grad Rijeku. Izložba donosi izbor riječkih građevina, mjesta i spomenika koji u sebi sadrže određene kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti i značenja. Svaka od njih predstavlja sastavni dio svakodnevnog života različitih generacija Riječana. Ovi spomenici utkani u kulturni identitet grada Rijeke i njezinih građan, što znači kako upravo ovi odabrani, ikonični spomenici, čine Rijeku posebnijom i upečatljivijom u odnosu na druge gradove.

Međutim, ova izložba ne donosi sve riječke spomenike koji se mogu smatrati ikoničnima, nego samo probrani izbor studenata diplomskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Stoga, prije nego što dođete na našu izložbu, zapitajte se sljedeće: koje ikonične spomenike Rijeke biste vi pridružili ovom nizu?

Izložba je nastajala u okviru kolegija Ikonologije i Muzeologije. Autori tekstova su Lara Blažina, Heda Čabrijan, Karmen Čelica Vlahutin, Luciana Fuks, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Anna Maria Prendivoj, Helena Renka, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk, Laura Vorić, Lorena Živković. Tekstovi su pripremani pod mentorstvom doc. dr. sc. Danka Dujmovića. Tekstove za izložbu su uredili: Viktor Brusić, Karmen Čelica Vlahutin, Darko Dragosavljević, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk. Korištene fotografije su, ili izabrane iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja grada Rijeke, ili uhvaćene od strane studenata.


pexels-niezam-16516.jpg

Tobogan Teen: Radionica stripa s Enverom Krivcem

Video igre u stripu: kreativni uvodni tečaj

Vrijeme: od 1. do 3. srpnja; svaki dan od 10,00 do 11,30
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: 12 - 15 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Enver Krivac
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pridružite nam se na uzbudljivoj trodnevnoj radionici stripa posvećenoj video igrama. Radionica je osmišljena kao uvodni tečaj posvećen osnovama strip stvaralaštva. Bez obzira jeste li početnik ili imate iskustva u crtanju, naš program će vam pomoći da razvijete svoje vještine i kreativnost.  

Što možete očekivati?

Počet ćemo s osmišljavanjem i proizvodnjom jedne pasice stripa od maksimalno tri sličice. Naučit ćete kako oblikovati osnovnu tročinsku strukturu stripa, što je ključno za svaku priču. Radit ćemo na proširenju osnovne pasice u čitavu jednu stranicu stripa. Kroz ovaj proces proći ćemo osnovne pojmove kao što su lik, scenarij, skica, razrada, istraživanje, kadriranje, i tehnike crtanja.

Na radionici ćemo crtati poznate likove iz video igara, što će biti zabavno i inspirativno za sve sudionike. Fokus ćemo staviti na praktični rad i proizvodnju stripova jer vjerujemo da je najbolji način učenja kroz igru i kreativno stvaranje. Ako već crtate stripove ili ilustracije, ponesite svoje radove i podijelite ih s nama!

Vidimo se na radionici gdje ćemo zajedno istraživati svijet stripova kroz oči video igara!  

Enver Krivac (1976) je multimedijalni umjetnik iz Rijeke. Djeluje na područjima književnosti, glazbe, videa i likovne umjetnosti.

Objavio je roman Piknik (Studentski zbor Rijeka, 1999, u koautorstvu s Alenom Kapidžićem), roman Smeće (Zigo, 2005, u koautorstvu s Kapidžićem i Mišom Novkovićem), strip-albume Priče iz Ž+K! (Zigo, 2007) i Let iznad orlovog gnijezda (EPK 2020, 2017), roman Ulica Helen Keller (Zigo, 2010) za kojeg je 2011. dobio nagradu Artefakt za spekulativnu fikciju, te zbirku priča Ništa za pisati kući o (Algoritam, 2012 i BEK, 2019) koja je 2011. osvojila nacionalnu nagradu Prozak, i ušla u uži izbor za Europsku nagradu za književnost 2015.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


IMGL0244-1920x1000.jpg

Tobogan Teen: Radionica DJinga by Mirilo

vrijeme: od 1. do 3. 7. u 18 sati
mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
izvodi: Mirela Pašić
dob: 15-19
Način prijave: Prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje i vrijede za sva tri susreta

Mirela Pašić rođena  je 1989. godine u Rijeci, poznata je kao DJ Mirilo, a njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. Ovoga puta osmislila je za vas kreativan i interaktivan program o osnovama DJ-inga, koji će se provesti tijekom tri susreta (tri radionice), a završno događanje predvidjela je kao šećer na kraju, gdje će polaznici i polaznice radionica imati priliku javno prezentirati svoje prve mikseve uz koreografiju.


pexels-eberhardgross-691668.jpg

Život je lijep i kad si slijep: moja afrička i južnoamerička avantura, moj prvi pettisućnjak i planina duginih boja

putopisno predavanje

Vrijeme: 1.7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Feručo Lazarić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

“Volim reći da je putovanje lijepo makar i na slijepo. Putovati slijep znači voziti se, ploviti, letjeti i ne vidjeti krajolik pored nas.” Tim riječima Feručo Lazarić, slijepi planinar, opisuje čaroliju putovanja planinskim vrhovima. Za ovu priliku, istarski avanturist domaćoj publici otkriva svoju novu, južnoameričku avanturu tijekom koje je otkrio kako je to penjati se preko planine duginih boja, iznova shvaćajući što mu je planinarenje sve donijelo u život.

O sebi Feručo otkriva sljedeće: “Zovem se Feručo Lazarić, stanujem u Svetvinčentu, malom gradiću u srcu Istre. Slijepa sam osoba, ali nisam rođen slijep već sam vid izgubio prije 25 godina. U momentu kada sam oslijepio bio je šok za mene, više nisam mogao voziti auto, nisam se usudio niti izaći iz kuće. Mrzio sam svoju sljepoću iz dna duše. Malo poslije odlučio sam promijeniti nešto u svom životu. Oko očiju nisam mogao učiniti ništa, ali odlučio sam promijeniti sebe, a promijenimo li sebe možemo promijeniti cijeli svijet. Prigrlio sam svoju sljepoću, postali smo prijatelji i zajedno ušli u život koga zaista sada živimo punim plućima. Volim svoj veliki nedostatak pretvarati u prednost; ne plaćam ulaznice u muzeje, nacionalne parkove, vozne karte za vlak, trajekt, dobivam donacije itd. Volim i reći da sam sa svojom sljepoćom više dobio nego izgubio jer kao slijep sam počeo planinariti, napisao sam dvije knjige, sada pišem i treću, puno putujem, upoznajem pozitivne, zanimljive ljude koje da vidim sigurno ne bih upoznao i to je bogatstvo.”


1717476843685.jpg

Kreativna radionica izrade lančića od perlica za sunčane naočale

ljetna kreativna radionica

Vrijeme: 1.7. od 18,30 do 20,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka 
Dob: 15 - 30 godina 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Natali Bosić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Ovdje ćemo zajedno uživati u izradi cool lančića koji će vaše sunčane naočale učiniti još zanimljivijim. Nema potrebe za posebnim vještinama - samo trebate volju za kreativnim izražavanjem i druženjem s vršnjacima! Saznajte kako kombinirati različite perlice i boje kako biste stvorili lančić koji odgovara vašem stilu.

Bilo da volite veselo šarenilo, elegantne nijanse ili nešto između, ovdje ćete pronaći inspiraciju i izraditi svoj ultimativni ljetni modni dodatak.

Natali Bosić praktično je iskustvo stjecala sam kroz rad i djelovanje u raznim institucijama i organizacijama koje se bave neformalnim obrazovanjem, ali i međunarodno kroz ulogu trenera i radnika s mladima na europskim projektima. Također jedna od osnivačica Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB gdje od 2017.godine radi kao pedagoginja zadužena za osmišljavanje, planiranje i provođenje edukativnih programa, radionica i aktivnosti za djecu i mlade. Osim toga, imala prilike raditi u produkciji brojnih projekata i festivala (Rijeka 2020-Dječja kuća, Festival Tobogan, Festival Plesni zbirkus, Korona kid, Kulturna putovnica, Biljkoteka…).


02. i 03.7. Tjelovježba.jpg

Ljetna jutarnja upalica mišića #1

trening u dvorištu “Benčić” za malene i velike

Vrijeme: 2.7. u 9,00 
Mjesto: ispred Dječje kuće
Dob: za djecu i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vinko Anzulović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca za odrasle ovdje / za djecu ovdje

Dođite se otkačiti u našoj novoj Sport Fun zoni! Pripremili smo nesvakidašnje rekvizite, aktivnosti, testove, ali i stručnjaka koji će vam pomoći da otkrijete svoje nove vještine. Spremite se na to da će vas u hektičnom Ropeflowu konop zavrtiti, na pažljivo balansiranje svih osjetila u Slacklineu, ali i na super moći koje dolaze s našim propulser specijalkama. Već smo previše otkrili!

Što je važno znati prije negoli stupite u našu sportsku zonu? Naša jutarnja upalica mišića podijeljena je na tri dijela:

 • Come and play (dođite i uživajte)
 • Vođeni trening za djecu (15 min) *
 • Vođeni trening za odrasle (45 min)*

*Ne brinite, ne morate razmišljati o tome tko će doći poslije treninga po vas. Oni su koncipirani na način da probude cijelo vaše tijelo i pripreme vas za ostatak dana!

Instruktor Vinko Anzulović dolazi iz centra Flow te  je prva generacija trenera certificiranih po američkoj Weck metodi koja u trening dovodi fluidnost pokreta, rotaciju i explozivnost za bolje fizičko zdravlje i sportske performanse. 


G.-Klimt-Marko-Antonije-i-Kleopatra-detalj-4.jpg

Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza i Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti

Stručno vodstvo izložbama

Vrijeme: 2.7. u 17,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Prijave: prijave na događanje se primaju putem zvanja 051/554-270

Izložba Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstaza se sastoji od devet slika na platnu, ranih radova trojice bečkih umjetnika, Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha izrađenih 1885. godine za potrebe HNK Ivana pl. Zajca. Posjetitelji će imati priliku izbliza upoznati rani, manje poznat dio stvaralaštva jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Vodstvo će uključiti i privremenu izložbu u Palači šećera Klimt i Daleki istok na kojoj su izloženi osobni predmeti Gustava Klimta koji se inače čuvaju u muzeju Leopold u Beču. Riječ je o figurativnim prikazima muškoga i ženskog tijela te nakitu iz Kine, Japana i sjeverne Afrike koje je Klimt kao suvenire čuvao u svom bečkom ateljeu te u njima pronalazio inspiraciju za neka od najpoznatijih djela iz svoga opusa poput čuvene Dame s lepezom iz 1917. godine.


zelena šetnja.jpg

Zeleniš Potoka i Brajde

tematska šetnja za građane 

Vrijeme: 2. 7. u 19,00
Mjesto: okupljanje u dvorištu ispred Gradske knjižice Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzeja grada Rijeke / u suradnji s KD Čistoćom
Izvodi: Bia Gec 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Zgrade, asfalt, ceste, i tako unedogled kada se krećemo Potokom i Brajdom. Ili, ipak ne? Stručnjakinja za gradsku hortikulturu i krajobrazna arhitektica Bia Gec na ovoj tematskoj šetnju otkriva nam jednu drugu stranu poznatih centralnih riječkih kvartova. Spremite se otkriti zelenu priču Potoka i Brajde, od najmanjih biljaka, pa sve do površine koje mir znače u gradskoj vrevi.


pexels-enginakyurt-1475034.jpg

POPUNJENO: Slikanje na svili

likovna kreativna radionica

Vrijeme: 2.7 od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Prepustite se kompleksnoj i intrigantnoj tehnici slikanja na svili uz stručnjakinju Dijanu Lukić. Ova terapijska radionica usmjerena opuštanju i istraživanju upoznat će vas s više faza slikanja na svili: od pričvršćivanje svile do skiciranja i prijenosa crteža na samu svilu. I da - nije potrebno predznanje ili talent za pridruživanje ovoj radoznaloj slikarskoj radioničkoj grupi.


Striček Duško.jpg

Influencer u gostima: Striček Duško

razgovor o odgoju

Vrijeme: 2.7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Duško Ilijević
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Civilni identitet Duška Ilijevića već duže od šest mjeseci u sjeni je fenomena 'Striček Duško'. Pod tim imenom zagrebački odgojitelj i waldorfski pedagog s dvadesetogodišnjim iskustvom za kratko je vrijeme na Instagramu pokrenuo neformalno pedagoško savjetovalište i okupio virtualnu zajednicu koja broji preko stotinu tisuća ljudi. Kako je sam rekao, broj njegovih pratitelja u međuvremenu čini jedan i ne tako mali grad, a javljaju mu se odasvuda, iz regije, čak iz New Yorka.

Upravo on nam stiže u goste gdje će  s nama podijeliti svoje inspirativne misli.


1204306.jpg

Knjiga na jutarnjim mjestima: Snježana Banović & "Kronika sretnih trenutaka"

jutarnji razgovor s autoricom

Vrijeme: 3. 7. u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za odrasle
Organizatori: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: Snježana Banović i Đorđe Matić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Osamdesete godine dvadesetog stoljeća postale su mitske – glazba, osjećaj slobode, popuštanje rigidnog socijalizma, tehnološki napredak, vjera u bolju budućnost, ali nadasve popularna kultura stvorili su vrijeme koje je bilo drugačije i jedinstveno. Snježana Banović rođena je u sretnom trenutku da živi Zagreb tih godina, grad koji “izranja iz sna”, u kojem “muzika dolazi iz podruma i krova”… te da bude jedna od aktivnih i važnih protagonistica novovalne scene, a poslije i kulturne i kazališne. Vrijeme je to u kojem su vrata omladinskih redakcija otvorena srednjoškolcima, u kojem vas profesorica književnosti uvodi u tajne feminizma, u kojem ne postoji distanca između publike i zvijezda, vrijeme u kojem se sve informacije saznaju na magičnih dvjestotinjak metara Duhanskog puta.

Kronika sretnih trenutaka intimna je i razotkrivajuća knjiga na čijim stranicama susrećemo Branimira Džonija Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže “Ti si moja”, i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić do Stipe Šuvara. Snježana Banović toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile najvažnije stvari na svijetu.

Snježana Banović je redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu 1963. godine. Studirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti (1990.) i doktorirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2011.). Usavršavala se na nizu stipendija i edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu, od čega se ističu Fulbrightova stipendija na Sveučilištu Yale i više usavršavanja u umjetničkim ustanovama Francuske i Njemačke. Kao nastavnica je gostovala na više sveučilišta u inozemstvu. Režirala je 50-ak predstava i scensko-glazbenih događanja u zemlji i inozemstvu, autorica je više scenskih predložaka, adaptacija i prijevoda za kazalište te mnoštva znanstvenih i stručnih tekstova iz područja teatrologije, recenzentica više znanstvenih članaka i promotorica brojnih književnih i teatroloških izdanja.

Članica je više umjetničkih udruga i mreža u Hrvatskoj i u inozemstvu. U dva je navrata bila predsjednica Vijeća za scensku umjetnost Ministarstva kulture RH, a bila je i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, ustanove Rachlin and friends u Dubrovniku te predsjednica Vijeća za Dramu Dubrovačkih ljetnih igara.

Redovito objavljuje kolumne i blogove o kazalištu, kulturi i politici u tiskanim i online izdanjima. Glavno su područje njezina rada i istraživanja povijesni i kulturno-politički razvoj nacionalnih kazališta i festivala u Hrvatskoj, a ponajviše utjecaj politike na kulturu. Objavila je knjige: Država i njezino kazalište (2012.), Kazalište krize (2013.), Službeni izlaz (2018.), Tragovi i svjedočanstva Mladena Škiljana (2019., urednica) i Kazalište za narod (2020.).

Đorđe Matić, pjesnik, pripovjedač, esejist i kritičar, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost. Objavio je pjesničke zbirke Lingua franca, Haarlem Nocturne (na nizozemskom jeziku) i Drugi zvuk, zatim knjige eseja o glazbi Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih i Tajne veze; zbirke ogleda i eseja Historija i savremenici, Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava, te Visages du silence – Lica tišine (na francuskom). U rujnu 2021. godine objavio je roman Niotkuda s ljubavlju (Naklada Ljevak). Član je Hrvatskog društva pisaca. Živi u Poreču.


1717356554697.jpg

POPUNJENO: Izrade otisaka sa živim cvijećem na tkaninu

živa zelena radionica oslikavanja čarapi, majica i platnenih torbi

Vrijeme: 3.7 u 9,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dođi na radionicu punu boja, mirisa i - cvijeća! Ovdje ćete otkriti da vaza nije jedino rješenje, već da se cvijeća mogu napraviti i druge zanimljive kreacije. Za ovu priliku svaki polaznik i polaznica morat će ponijeti svoju bijelu pamučnu majicu ili platnenu torbu (potrebno naglasiti!) na kojima ćete imati priliku otisnuti svoju cvjetnu kreaciju.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji. Vodi Kreativni studio gdje kroz niz kreativnih radionica sa sudionicima izrađuje jedinstveni nakit. Ponosna je vlasnica "Petit ukosnica ", razvijajućeg brenda koji se fokusira na kreativne radionice različitog tipa.


02. i 03.7. Tjelovježba.jpg

Ljetna popodnevna upalica mišića #2

trening u dvorištu “Benčić” za malene i velike

Vrijeme: 3.7. u 19,30 
Mjesto: ispred Dječje kuće
Dob: za djecu i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vinko Anzulović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca za odrasle ovdje / za djecu ovdje

Dođite se otkačiti u našoj novoj Sport Fun zoni! Pripremili smo nesvakidašnje rekvizite, aktivnosti, testove, ali i stručnjaka koji će vam pomoći da otkrijete svoje nove vještine. Spremite se na to da će vas u hektičnom Ropeflowu konop zavrtiti, na pažljivo balansiranje svih osjetila u Slacklineu, ali i na super moći koje dolaze s našim propulser specijalkama. Već smo previše otkrili!

Što je važno znati prije negoli stupite u našu sportsku zonu? Naša jutarnja upalica mišića podijeljena je na tri dijela:

 • Come and play (dođite i uživajte)
 • Vođeni trening za djecu (15 min) *
 • Vođeni trening za odrasle (45 min)*

*Ne brinite, ne morate razmišljati o tome tko će doći poslije treninga po vas. Oni su koncipirani na način da probude cijelo vaše tijelo i pripreme vas za ostatak dana!

Instruktor Vinko Anzulović dolazi iz centra Flow te  je prva generacija trenera certificiranih po američkoj Weck metodi koja u trening dovodi fluidnost pokreta, rotaciju i explozivnost za bolje fizičko zdravlje i sportske performanse. 


13st.jpg

Ukorak s poviješću

tematska šetnja za građane

Vrijeme: 4.7. u 19,00
Mjesto: okupljanje u dvorištu Palače šećerane
Dob: za mlade i odrasle
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvode: Kristina Pandža i Ema Makarun
Prijave: prijave se primaju na 051 554 270 od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

Od proizvodnje cigara i motora do proizvodnje sadržaja i znanja - Art-kvart “Benčić” neobično je slojevito područje koje u sebi krije mnogobrojne priče. Od radnica koje su na mjestu gdje danas podižete knjige motale cigare, ali ideje o svojem položaju, pa sve do Šećerane i perila o kojima mislimo da znamo sve. Upravo zato su Kristina Pandža i Ema Makarun za vas pripremile povijesnu šetnju ovim kvartom kako bi vam pokazala kako povijesni DNK seže do samih materijala na kojima stoji svaka od institucija današnjeg Art-kvart “Benčića”.


pexels-pixmike-998067.jpg

AI izrada i animacija lika

Tobogan teen radionica

Vrijeme: 4.7. u 18,30
Mjesto: Rasadnik, Odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka u “Benčiću”
Dob: 15 - 30 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Anita Pešut
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Nauči koristiti AI za izradu vlastitih likova i učini ih pokretljivima!

Polaznici će tijekom dva sata naučiti koristiti AI platformu Meshy za izradu 3D likova (životinje, superjunaci, i slično) pomoću teksta i koje će nakon toga animirati (učiniti pokretljivim) u Blenderu. Ova radionica je za one koji žele naučiti nešto više o mogućnostima korištenja umjetne inteligencije kao alata u stvaranju vlastitih 3D sadržaja.

Važna napomena:

Polaznici moraju imati otvoren Gmail račun. ili drugi e-mail za registraciju!

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


Fontana Francesco-Giuseppina.jpg

Pietro Stefanutti i zaboravljena riječka fontana Francesco - Giuseppina

povijesno predavanje

Vrijeme: 4.7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Izvođač: dr. sc. Mario Pintarić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Nakon revolucionarne 1848. Franjo Josip I. vrlo se brzo učvrstio na vlasti te je kroz ukidanje Ustava omogućio uvođenje carskog apsolutizma u prosincu 1851. godine. U skladu s tim se 1852. odlučio na veliko putovanje po cijelom Carstvu, kako bi stekao što veću naklonost naroda. Tako je u studenom posjetio Hrvatsku i Slavoniju te dio Lombardije. Nakon što je boravio u Varaždinu i Zagrebu stiže u Rijeku 7. studenog gdje mu je priređen doček uz najviše počasti. Kako bi njegov dolazak ostao trajno zapamćen u riječkoj povijesti, poput posjeta njegovih prethodnika Leopolda I. i Karla VI., predstavnici tek osnovane Trgovačko-obrtničke komore uputili su prijedlog gradskim vlastima da se podigne monumentalna fontana s mramornim kipom cara Franje Josipa I.

Ubrzo su vijećnici prihvatili tu ideju i nakon što je stiglo odobrenje iz Beča, odlučeno je da se posao oko projektiranja i podizanja fontane, kao i klesanja mramor ne skulpture cara, povjeri riječkom akademskom kiparu Pietru Stefanuttiju. Svi radovi oko gradnje fontane bili su dovršeni 1857. te je potom 7. studenog iste godine organizirana svečana proslava otvorenja fontane Francesco – Giuseppine. Nažalost, fontana je 1874. uklonjena zbog nove gradske regulacije prometa, a od izvornih je dijelova spomenika ostao sačuvan tek mramorni kip cara koji se danas nalazi u Državnom arhivu u Rijeci. U izlaganju će se na temelju arhivskih izvora rekonstruirati tijek gradnje, ali i velika proslava otvorenja riječke fontane cara Franje Josipa I.

Dr. sc. Mario Pintarić je viši asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti na Katedri ranog novog vijeka pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U listopadu 2022. doktorirao je na Poslijediplomskom studiju Humanističke znanosti Sveučilišta. Do sad je objavio petnaestak izvornih znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Filozofskog fakulteta za mlađe znanstvenike za izvrsnost u znanstvenoistraživačkom radu tijekom 2021. godine.


pexels-pixabay-278918.jpg

All on Board!

Večer društvenih igara

Vrijeme: 4. 7. od 17,00 do 21,00
Mjesto: Rasadnik, Odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka u “Benčiću”
Dob: 15 - 30 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvode: Dejan Kurelić, Mateo Trošelj
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozivamo vas na radionicu/igraonicu za sve ljubitelje društvenih igara i za one koji to tek žele postati! Dođite u Rasadnik, Odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka, 4. srpnja u 17:00 sati.

Zašto doći? 😀

 • Upoznat ćete se s nekim od najpopularnijih društvenih igara na tržištu.
 • Povezat ćete se s ljudima sličnih afiniteta i stvoriti nova prijateljstva.
 • Savladat ćete pravila i samu igru brže, uz pomoć mentora.
 • Ovisno o iskustvu i afinitetima, uz savjet mentora isprobat ćete ono što vam najbolje odgovara.
 • Saznat ćete (brzo i besplatno) koje vam igre leže, a koje ne.

Tko i što se igra? 🎮

 • Iskustvo nije potrebno.
 • Naši mentori na raspolaganju su za sva pitanja te objašnjavanje pravila.
 • Igre su pomno odabrali mentori s velikim iskustvom u boardgejmanju.
 • Od jednostavnih do nešto kompleksnijih, od klasičnih do modernih igara - bit će ponešto za svakoga!

SandraKolonić6.jpg

Okreni na zeleno - okreni na zdravlje

ukusno predavanje i degustacijska radionica

Vrijeme: 5.7 u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve starije od 15 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić
Prijave: Prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ova kombinacija predavanja i degustacijske radionice svojim polaznicima nastojat će dati odgovore na sljedeća pitanja:

 • Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo?
 • Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?
 • Zašto je klorofil čarobna molekula?
 • Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklopiš u svakodnevni ritam prehrane?
 • Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Konačno, čeka vas izrada zelenog soka u malim grupama! Sok svi polaznici mogu ponijeti kući u bočicama koje će dobiti na predavanju!


Gaming.jpg

Gaming Geek

turnirski blok & skrivena virtualna iznenađenja

Vrijeme: od 5. do 6.7.
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: 13 - 30 godina 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Prijave: svaka aktivnost ima posebnu prijavu.

Pridružite nam se na velikoj gejming proslavi u Rasadniku gdje smo pripremili sljedeća iznenađenje za naše gejming majstore i zaljubljenike u virtualne svjetove:

Gaming Turnir

europsko prvenstvo u našem aranžmanu

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Za sve one koji nisu otišli putem Njemačke na Europsko prvenstvo, čeka vas gejming turnir u FC24! Sve između 13 i 30 godina čeka PS5, omiljena nogometna ekipa te borba do zadnje lopte i zaslužene nagrade. Ako imate između 13 i 30 godina, prijavite se na nogometni turnir i pokažite svoje gejmerske vještine u FC24 na PS5.

VR proslava

Prijave: ulaz slobodan

U Američkom kutku Rijeka obilježit ćemo američki Dan nezavisnosti - popularno poznat kao 4th of July - te vas pozivamo da doživite spektakularni vatromet u virtualnoj stvarnosti i osjetite čaroliju proslave na potpuno novi način.

Okušajte se i u pripremi savršenog roštilja uz aplikaciju “Just Another Cooking Day". Naučite nove vještine i uživajte u virtualnom roštiljanju.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.

Projekcije dokumentarnih filmova

Prijave: svaka filmska projekcija ima zasebnu prijavu.

Filmovi koje ćemo prikazati dostupni su putem platforme Kanopy, koja nudi više od 10,000 vrhunskih filmova iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivane dokumentarce, rijetke i teško dostupne naslove, festivalske favorite, nezavisne i klasične filmove, te svjetsku kinematografiju. Pristup platformi omogućen je putem baze eLibraryUSA, a za osobni pristup možete zatražiti više informacija kod djelatnika Američkog kutka Rijeka.

Adventure Never Ends: Tabletop Saga

film o svim razlozima zašto volimo stolne igre

Vrijeme: 5.7. u 17,30
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

* film traje 39 minuta te je na engleskom jeziku *

Ovaj uzbudljivi dokumentarac vodi nas u svijet stolnih igara, istražujući strast, kreativnost i zajedništvo koje se razvija oko ovog sve popularnijeg hobija. Kroz intervjue s igračima, dizajnerima i fanovima, film prikazuje kako stolne igre nadilaze granice mašte i postaju više od pukog načina zabave - one su način života.

"Adventure Never Ends: A Tabletop Saga" pruža dubinski uvid u zajednicu koja slavi igre poput Dungeons & Dragons, Warhammer i mnoge druge, te otkriva zašto su stolne igre postale tako važne u modernom društvu.

A Gamer’s Life: the Lives of Professional Video Game Players

intrigantan uvid u život profesionalnih gejmera

Vrijeme: 6.7. u 12,00
Prijave:  prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

* film traje sat vremena i 22 minute te je na engleskom jeziku *

Fascinantan dokumentarac donosi priču o dvojici profesionalnih gejmera koji otkrivaju kako zarađivati za život igrajući video igre. Film prikazuje dosad neviđene snimke igranja i uključuje nastupe poznatih osoba iz svijeta gaminga poput Lindsay Elyse, Davida Walsha, Andyja Dudynskog, Aarona Elama i mnogih drugih.

"A Gamer’s Life" pruža jedinstven pogled iza kulisa karijere koju mnogi još uvijek doživljavaju kao hobi. 


pexels-elina-araja-1743227-3317038.jpg

Dan blentavih stvari

igra za odrasle i one ostale

Vrijeme: 6. 7. od 15,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Duo creativus 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kada radite nešto što se zove dan blentavih igara teško je reći što očekivati. :) No znamo kako ćemo napraviti neke najblentavije poligone, fore, zezalice u našem kvartu te dobro se zabaviti. Tko će izdržati više škakljanja, potopiti brod na potoku ili svladati veliki križi-kružić, bit će ozbiljno pitanje.

I bit će ovo naš jedinstven uvod u Olimpijadu. :) 


359827503_651576663670404_1404124790541113222_n.jpg

Tobogansko finale

pripovjedni gušti & projekcija u dvorištu “Benčić”

Vrijeme: 6.7.  od 17,00
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka & Art-kino
Izvode: Margareta Peršić, Kozlići i drugi kreativni detalji 
Prijave: ulaz slobodan 

Tobogan uvijek volimo burno započeti, ali nekako mirnije i ugodno završiti. Tako će biti i ove godine kada će vas čekati priča s pripovjedačicom Margaretom Peršić, potom majstori kamišibaja “Kozlići”, a s početkom noći i projekcija na otvorenom “Čudovišnih zgoda Šegrta Hlapića” i to u dvorištu u produkciji Art-kina.


VRRR3.jpg

ZdravoVRRRt!

prava zelena radionica

Vrijeme: 8.7. u 9,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Daniela Torjan
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Tijekom ove radionice otkrit ćemo tko i što nam pomaže u našoj brizi za planet:

 • Reduce/Smanji - pokušati koristiti manje stvari i smanjiti otpad. 
 • Reuse/Ponovo koristi - koristiti stvari više puta, poput ponovne upotrebe boca za vodu ili druge ambalaže.
 • Recycle/Recikliraj: Kada iscrpimo ideje za ponovnu upotrebu ili ne možemo pronaći način za ponovnu upotrebu nekih predmeta ili materijala.

Tko su majstori reciklaže? Gliste Ovi organizmi razgrađuju organski materijal poput kuhinjskog otpada, pretvarajući ga u visokokvalitetno gnojivo bogato hranjivim tvarima. Ovo gnojivo, poznato kao glistenjak ili humus od glista, izuzetno je korisno za biljke i doprinosi zdravlju tla poboljšavajući njegovu plodnost.

Posvetit ćemo se i uzgoju aromatičnog bilja. Naučit ćemo kako uzgajati kadulju, mentu, ružmarin, matičnjak ili druge biljke našeg područja, ovisno o dostupnosti sadnica. Pripremit ćemo posude od korištene ambalaže, supstrat i posaditi naše biljke. Proći ćemo kroz upute kako njegovati biljke nakon sadnje, poput zalijevanja, održavanja i zaštite. Konačno, upoznat ćemo i ljekovita bilja na našem području, ali i otkriti kako od njih pripraviti čaj, oparak, uvarak ili pravi naljev.


Untitled design (27).png

Knjiga na jutarnjim mjestima: Korana Svilar & "Soba za djevojčice"

jutarnji razgovor s autoricom

Vrijeme: 9.7.  u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka  moderator: Željka Horvat Čeč
Izvodi: Korana Svilar
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Soba za djevojčice roman je o današnjim djevojkama i ženama, o svijetu u kojem se sve sazna, a u kojem nitko nema empatiju. Roman o hrabroj djevojci i profesorici koja je spremna učiniti ama baš sve za svoje učenice. Korana Svilar, i sama gimnazijska profesorica, pokazuje lice i naličje današnje generacije mladih, nji­hovu hrabrost i strahove iza pametnih telefona, no jednako tako i ustrajnost žene koja nije majka. Soba za djevojčice strašan je roman o manipulacijama na koje smo spremni da bismo došli do svoga cilja, o mladima koji odrastaju u suvremenom nesigurnom svijetu te suočavanju s težinom vlastitih odluka kakve god one bile.

Korana Svilar (Serdarević) rođena je 1982. godine u Zadru. Diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za svoje kratke priče osvojila je niz nagrada i priznanja, a okupljene su u zbirkama Nema se što učiniti (2015.) i Gušterov rep (2022.). Pojedine kratke priče prevedene su na mnoge jezike.

Godine 2017. godine u izdanju Frakture objavljuje roman Eksperiment Irene Tot, a u tekućoj godini objavila je svoj drugi roman, Soba za djevojčice. Radi u zagrebačkoj 12. gimnaziji kao nastavnik mentor. Jedna je od autora integriranih udžbenika Hrvatski jezik za gimnazije. Sudjeluje u mnogim projektima kojima je cilj poticanje čitanja kod mladih te je aktivna kao kulturna djelatnica.


MMSU Kiosk 1.png

MMSU kiosk

urbana intervencija

Vrijeme: 9.7., 16.7. i 23.7.; svaki dan od 18,00 do 20,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka 
Izvodi: Urbani separe
Prijave: Sudjelovanje slobodno.

U obliku modularnog kioska s radionicama, šetnjama i zajedničkim kuhanjem, u art kvart dolazi novi stanar namjenjen okupljanju namjernih i slučajnih prolaznika. Uz tri akcije utorcima 9., 16. i 23.7., od 18 do 20 sati, kiosk se koristi i kao mini izložbena ispostava Muzeja i edukacijski poligon, koji možete posjetiti u eksterijeru ili u auli Muzeja. Izložbice tematiziraju zajednicu, hranu, more/obalu uz radove iz kolekcije MMSU.


Radionica 9.7. Kutija za nakit Klimt.jpg

Kutija za nakit – Klimt

kreativna radionica

Vrijeme: 9.7.od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici će na radionici bojati akrilnim bojama drvenu kutiju za nakit. Birate motiv, odljevak od gipsa sa Klimtovim motivima. Uz akrilne boje, koristiti će se i puno metalik boje i naravno zlatne. Kutijica će se uređivati, i sa konturama, i patinama.


pexels-zaksheuskaya-709412-1616403.jpg

POPUNJENO: Tekuće slikanje

pouring radionica za početnike

Vrijeme: 9.7. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vrlo zabavna radionice čeka sve one koji žele otkriti što znači stvarati pomoću pouring tehnike. Pod budnim okom Dijane Lukić spremite se izlijevati boje i otkrivati razna koloristička rješenja koja će vas, kako zabaviti, tako i motivirati za daljnje umjetničke pothvate. Savršena antistres aktivnost pred odlazak na ljetovanje.


pexels-mikebirdy-116910.jpg

Sto lica stolice

kreativna radionica

Vrijeme: 9.7. od 10,00 do 12,00
Mjesto: dvorište Gradske knjižnice Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marija Kajapi
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dragi čitatelju, načuo sam da imaš staru stolicu na tavanu! Pa, imamo pravu ljetnu radionicu za vas - Sto lica stolice! Donesite svoju staru i izraubanu stolicu te ju, zajedno s kreativkom Marijom Kajapi, sredi da izgleda kao nova. Malo šlajfanja, malo kitanja, malo bojanja i ne sumnjamo da će se svi oko vas pitati gdje ste kupili novu stolicu.


02. i 03.7. Tjelovježba.jpg

Ljetna jutarnja upalica mišića #3

trening u dvorištu “Benčić” za malene i velike

Vrijeme: 9.7. u 9,00
Mjesto: ispred Dječje kuće
Dob: za djecu i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vinko Anzulović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje / djeca i ovdje / odrasli

Dođite se otkačiti u našoj novoj Sport Fun zoni! Pripremili smo nesvakidašnje rekvizite, aktivnosti, testove, ali i stručnjaka koji će vam pomoći da otkrijete svoje nove vještine. Spremite se na to da će vas u hektičnom Ropeflowu konop zavrtiti, na pažljivo balansiranje svih osjetila u Slacklineu, ali i na super moći koje dolaze s našim propulser specijalkama. Već smo previše otkrili!

Što je važno znati prije negoli stupite u našu sportsku zonu? Naša jutarnja upalica mišića podijeljena je na tri dijela:

 • Come and play (dođite i uživajte)
 • Vođeni trening za djecu (15 min) *
 • Vođeni trening za odrasle (45 min)*

*Ne brinite, ne morate razmišljati o tome tko će doći poslije treninga po vas. Oni su koncipirani na način da probude cijelo vaše tijelo i pripreme vas za ostatak dana!

Instruktor Vinko Anzulović dolazi iz centra Flow te  je prva generacija trenera certificiranih po američkoj Weck metodi koja u trening dovodi fluidnost pokreta, rotaciju i explozivnost za bolje fizičko zdravlje i sportske performanse. 


1717408113054.jpg

Potok kao kvart i arhitektura

predavanje uz šetnju

Vrijeme: 9. 7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: dr. sc. Julija Lozzi Barković 
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Vođena šetnja po kvartu Potok prezentirat će urbanizaciju toga područja, gdje je početkom 20. stoljeća, na mjestu isušenog vodotoka, planirana višestambena izgradnja unutar zelene zone. Pojavljuje se više investitora: Unione Cooperativa Fiumana, Giovanni Minach, obitelji Modiano i Dubravčić. Od arhitekata koji su na Potoku realizirali značajni dio svoga opusa vezano za razdoblje secesije su Emilio Ambrosini, Mario Ambrosini i Bruno Slokovich. Četvrt Potok urbanistički i arhitektonski definirana je u razdoblju između dva svjetska rata, budući da je dvadesetih godina na raspolaganju bilo još dovoljno slobodnog prostora za nastavak ranije započete izgradnje. Realizirana su još dva velika stambena bloka za djelatnike riječkih poduzeća (Brodogradilište), čiji su projekti vezani za značajna imena riječkih arhitekata iz vremena kada je grad pod talijanskom upravom: Brune Anghebena i Giuseppea Posa.

Julija Lozzi-Barković zaposlena je u znanstveno-nastavnom zvanju redovite profesorice u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistrirala s radnjom Secesija u arhitekturi Rijeke na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu 1991. Doktorsku disertaciju Arhitektura riječke regije u prvoj polovici 20. stoljeća obranila je 2000. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nositeljica je i suradnica na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, članica je međunarodnih radnih grupa za očuvanje i valorizaciju graditeljske i industrijske baštine (Docomomo, Ticcih, Pro-torpedo) te Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke. Utemeljiteljica je Centra za industrijsku baštinu pri Sveučilištu u Rijeci. Aktivno je uključena u znanstveni i likovni život riječke regije i šire, posebno na planu istraživanja i valorizacije graditeljske baštine 19. i prve polovice 20. stoljeća. Temeljni znanstveni interes joj je moderna arhitektura Rijeke i regije, uključujući industrijsku baštinu. J. Lozzi-Barković autorica/koautorica je četiri knjige: Secesija u arhitekturi Rijeke, ICR, Rijeka, 2010., Kvarnerska kupališna baština (koautorstvo s Mirjanom Kos), DAR, Rijeka, 2009., Secesijska arhitektura, vodič kroz Rijeku (koautorstvo s Dainom Glavočić i Jasnom Rotim Malvić), DPUR, Rijeka, 2011., Međuratna arhitektura Rijeke i Sušaka, komparacija i europski kontekst, Adamić, Rijeka, 2015. (povelja DPUH „R. Ivančević“ za 2015., te Nagrada grada Rijeke za 2016.).


1717408113089.jpg

Šetnja kvartovskim potencijalima

urbana šetnja Potokom & Art-kvartom

Vrijeme: 10. 7. u 18,30
Mjesto: okupljanje u dvorištu “Benčić”, ispred knjižnice 
Dob: za mlade i odrasle 
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvodi: Društvo arhitekata Rijeka
Prijave: ulaz slobodan

Cilj urbane šetnje je upoznati skrivene dijelove Potoka, suočiti se sa njegovim problemima i potencijalima, te aktivno promišljati širi javni prostor novog Art kvarta. Obići ćemo povijesno važne dijelove kvarta, ali i obratiti pozornost na male zakutke i zanemarene urbane praznine.

Koncept šetnje zamišljen je kao dijalog okupljenih polaznika kroz opažanje prostora, prikupljanje uvida i završno mapiranje na karti. Krećemo od prazne karte koja nakon šetnje postaje karta kvartovskih potencijala. Označavat ćemo javne prostore koji posjeduju potencijal za promjenu. Ovisno o kompleksnosti vizije za određeni prostor i koracima koje je potrebno provesti da bi se ona ostvarila, razlikujemo tri razine potencijalnih intervencija u prostoru: urbanističko planiranje / preobrazba, nova / privremena namjena, mala urbana intervencija.


SandraKolonić7.jpg

Zdravo za mene - detoks tijeka i uma

predavanje i degustacijska radionica

Vrijeme: 10.7. u 10,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve starije od 15 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Sandra Kolonić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Tijekom ove radionice dobit ćete odgovore na sljedeća pitanja:

 • Koja su to četiri stupa zdravlja?
 • Zašto se kaže da je onečišćenost organizam početak svih bolesti?
 • Jesu li vlakna zaista -  vlak broj jedan za izbacivanje toksina iz organizma?
 • Kako klorofil čisti organizam i kako tu čarobnu molekulu lako uklopiti u svakodnevni ritam prehrane?

Tijekom svoje potrage za željenim odgovorima, imat ćete priliku pripremiti i svoje male, zdrave obroke! Prava degustacijska radionica


1717356554733.jpg

POPUNJENO: Izrada tanjura i zdjelica od otisaka lišća sa glinom

kreativna radionica

Vrijeme: 10.7. u 9,00 prvi susret / 15.7. u 9,00 drugi susret
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka  
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave  na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Živo cvijeće i glina? I više, kako uvijek volimo reći. Uz kreativnu Vlatku Janjić upustite se u nesvakidašnju radionicu keramike te izradite zdjelice i tanjure po vašoj mjeri! Za ovu radionicu potrebna su dva od dva dolaska: prvi put izrađujete i oblikujete, dok drugi put bojite i nosite kući zasluženi rad.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Trenutno radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji. Vodi Kreativni studio gdje kroz niz kreativnih radionica sa sudionicima izrađuje jedinstveni nakit. Ponosna je vlasnica "Petit ukosnica ", razvijajućeg brenda koji se fokusira na ručno izrađene, jedinstvene ukosnice.


radionica 10.7. Prirodna zaštita od sunca.png

Prirodna zaštita od sunca

kreativna radionica

Vrijeme: 10.7. od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane, dvorište
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Udruga EteriCo
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Znate li što je SPF i kako se to uopće mjeri? Znate li koliko bolje „štiti“ SPF 100 od SPF 15?  Znate li razliku između kemijskih i prirodnih filtera? Što očekivati od jednih a što od drugih? Koje su uopće mudre strategije zaštite od sunca i zašto se toliko priča o njegovom lošem utjecaju na kožu? Znate li da su UV zrake direktni uzročnici starenja kože i patoloških promjena na njoj? Je li se uopće pametno sunčati i koji je pravi faktor zaštite od UV zraka?

To su pitanja na koje ćemo dati odgovor na ovoj mini radionici na kojoj će svaki polaznik napraviti i kremicu za prirodnim zaštitnim faktorom.


02. i 03.7. Tjelovježba.jpg

Popodnevna upala mišića #4

trening u dvorištu “Benčić” za malene i velike

Vrijeme: 10. 7. u 19:30 sati
Mjesto: ispred Dječje kuće
Dob: djeca i odrasli
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vinko Anzulović 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca za odrasle ovdje / za djecu ovdje 

Dođite se otkačiti u našoj novoj Sport Fun zoni! Pripremili smo nesvakidašnje rekvizite, aktivnosti, testove, ali i stručnjaka koji će vam pomoći da otkrijete svoje nove vještine. Spremite se na to da će vas u hektičnom Ropeflowu konop zavrtiti, na pažljivo balansiranje svih osjetila u Slacklineu, ali i na super moći koje dolaze s našim propulser specijalkama. Već smo previše otkrili!

Što je važno znati prije negoli stupite u našu sportsku zonu? Naša jutarnja upalica mišića podijeljena je na tri dijela:

 • Come and play (dođite i uživajte)
 • Vođeni trening za djecu (15 min) *
 • Vođeni trening za odrasle (45 min)*

*Ne brinite, ne morate razmišljati o tome tko će doći poslije treninga po vas. Oni su koncipirani na način da probude cijelo vaše tijelo i pripreme vas za ostatak dana!

Instruktor Vinko Anzulović dolazi iz centra Flow te  je prva generacija trenera certificiranih po američkoj Weck metodi koja u trening dovodi fluidnost pokreta, rotaciju i explozivnost za bolje fizičko zdravlje i sportske performanse. 


Radionica 11.7. od sjemenke do ulja pa na sladoled.jpg

Od sjemenke do ulja – pa na sladoled

zelena radionica

Vrijeme: 11.7. od 10:00 do 11:00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za djecu (6+)
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Udruga EteriCo
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ulja koristimo svakodnevno – u prehrani su ona glavni izvor masti koje su važne za ukupno zdravlje organizma, osobito njegov rast i razvoj jer imaju visoku energetsku vrijednost. Naravno, upravo zato ih treba balansirati s drugim važnim nutrijentima kako bi postigli optimalno zdravlje i donekle moramo paziti na njihov unos. Kolači, slastice, „brza“ hrana sadrže masti u velikim količinama, a nutritivno nam nisu osobito vrijedni. Zato se nazivaju „praznim“ kalorijama. Važno je znati odabrati dobre masnoće. Ulja su i važan kozmetički sastojak – svaka krema koju ste ikad kupili sadrži određenu količinu neke masnoće jer su one te koje njeguju, hrane i omekšavaju našu kožu. Doslovno, ulja mogu biti i lijek. Na ovoj radionici ćemo pokazati put od sjemenke do ulja. Tiještimo koštice buče koje su izvor dobrih masnih kiselina i sadrže obilje vitamina, mikronutrijenata i minerala koje imaju izniman učinak na ukupno zdravlje organizma – od prevencije bolesti krvožilnog sustava i poremećaja crijevne flore, do toga da povoljno djeluju na raspoloženje, te olakšavaju učenje i koncentraciju.

U našem podneblju u prehrani preferiramo fina maslinova ulja, no naučiti ćemo dati mjesta ovom vrijednom ulju i to tako da ćemo ga kombinirati sa sladoledom. To je taj fini balans od kojeg su nam usta sretna, a tijelo zdravije.


Radionica 11.7. Meditacija kroz tockice.jpg

Meditacija kroz točkice

mirna radionica

Vrijeme: 11.7.od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Ivona iz brenda Illegal Lotus Art
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Pozivamo vas na jedinstvenu kreativnu avanturu Meditacija kroz točkice koja će vam donijeti mir i zadovoljstvo kroz umjetnost oslikavanja nakita tehnikom točkanja. Ovu posebnu radionicu vodi Ivona iz brenda Illegal Lotus Art.

Što možete očekivati?

Na radionici ćemo koristiti drvene podloge i akrilne boje kako bismo stvorili unikatne komade nakita. Svi sudionici moći će birati između izrade ogrlice ili naušnica koje će ponijeti kući kao trajni podsjetnik na ovu kreativnu i opuštajuću aktivnost. Tehnika točkanja zahtijeva stpljenje, mirnu ruku i otvoren um, ali ne brinite – Ivona će biti tu da vas vodi kroz svaki korak. Naučit ćete kako koristiti profesionalne i improvizirane alate za točkanje te otkriti male tajne koje čine točkice savršenima.

Zašto sudjelovati?

Ova radionica je više od samo učenja nove tehnike. To je prilika da se opustite, oslobodite stresa i provedete vrijeme u prijateljskoj i podržavajućoj atmosferi. Bez obzira na to jeste li iskusni umjetnik ili potpuni početnik, naša radionica pružit će vam zadovoljstvo i ispunjenje kroz proces stvaranja. Dođite, opustite se i otkrijte čaroliju meditacije kroz točkice!


Slow walk.jpg

Slow Walk potok

Alternativna šetnja

Vrijeme: 11.7. od 19,00 do 20,30
Mjesto: Art kvart “Benčić” kod Perila
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvode: Una Rebić & Metod Blejec
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Art kvartom Benčić teče jedan potok. On je tek nedavno opet otkriven i vidljiv u prostoru, ali još uvijek ne u potpunosti. Umjetnici Una Rebić i Metod Blejec, koji djeluju u Ljubljani, usporiti će nas iz užurbanog životnog ritma i voditi će nas po Potoku. Pratiti ćemo tok potoka metodom slow walkinga, obraćajući pozornost na okolinu, promjene, zvukove, oblike... Kako mi živimo s Potokom i kako Potok živi s nama ?


Untitled design (28).png

Pripovjedna ljetna večer za velike

druženje uz pripovjedačice i priču

Vrijeme: 11.7. u 20,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka  
Izvode: Srebrenka Peregrin i Dijana Zorić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Storytelling duo, Dijana i Srebrenka, po prvi put zajedno nastupaju u Rijeci. Donose najbolje trenutke izvedbi koje već mjesecima zabavljaju odraslu publiku u Zagrebu. Kombinirajući razne pripovjedne tehnike, dijele priče koje su skupile kroz vlastita iskustva, kao i one iz svjetskih tradicija. Pridružite im se na večeri koja opušta, povezuje, daje misliti i nasmijava.

Srebrenka Peregrin izvedbeno pripovijeda narodne bajke i priče dugi niz godina, kako za djecu tako i za odrasle. Jedna je od mentorica na Akademiji pripovijedanja u organizaciji StoryLaba. Prema svojim je iskustvima napisala priručnik Umijeće pripovijedanja (Školska knjiga, 2023.) Uz to, prevodi književna djela te je i sama autorica nekolicine njih. Osim kratkih priča bajkovitoga i fantastičnog sadržaja na hrvatskome i engleskom jeziku, dosad je u suautorstvu objavila tri zbirke bajki iz Hrvatske i cijeloga svijeta: Bajkarice, Bajkari i Bajkarenje (Planet Zoe, 2020., 2021. i 2022.) Također je autorica romana o Frini u izdanju Hangar7. Za svoj je spisateljski rad višestruko nagrađena. Ove godine ambasadorica je Mjeseca hrvatske knjige.

Dijana Zorić je stručnjakinja za storytelling i vanjsku komunikaciju. Educirala se i kontinuirano se usavršava na prestižnim svjetskim veleučilištima za storytelling i njegovu učinkovitu primjenu u praksi (International School of Storytelling na Emerson College, Storytelling Centre Amsterdam, individualni treninzi pod mentorstvom vodećih europskih storytelling stručnjaka). Redovna je predavačica na Visokom poslovnom učilištu Experta (kolegij Business storytelling) i mentorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu (kolegij Pripovijedanje). Licencirana je turistička vodičica i interpretatorica baštine (članica European Association of Heritage Interpretation). Suvlasnica je i direktorica prvog hrvatskog storytelling centra StoryLab, čiji su autorski storytelling programi akreditirani od National Storytelling Networka, vodeće svjetske organizacije za storytelling. Redovna je članica FEST-a (Federation for European Storytelling). 

Kao kreator i edukator storytelling sadržaja, kontinuirano osmišljava i provodi personalizirane storytelling programe, edukacije i treninge za poslovne kompanije, turističke zajednice te institucije s područja kulture i obrazovanja. Umjetnička je direktorica STORYing festivala, međunarodnog storytelling festivala koji u Hrvatsku kontinuirano dovodi vodeće storytelling umjetnike s područja čitave Europe. Supokretačica je prve hrvatske Storytelling akademije u kojoj je angažirana kao voditelj, mentor i predavač. Izlagala je na brojnim stručnim skupovima kao što su TEDx Zagreb, TEDx Koprivnica, RSVP festival i mnogi drugi. Uz brojne nastupe na domaćim i stranim festivalima, u Zagrebu, uz kolegicu Srebrenku Peregrin,  kontinuirano vodi  popularne i dinamične storytelling večeri u kultnom klubu Crni mačak.


dorucak na travi_Nika Rukavina_Priručnik za kućne popravke za žene 2018.jpg

Doručak na travi

razgovori s umjetnicama

Vrijeme: 12.7. u 10,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU 
Izvode: Nadija Mustapić, Nika Rukavina i Matea Šabić Sabljić
Prijave: ulaz slobodan

O radnom položaju žena u današnjem društvu i u budućnosti, razgovaramo s trima vizualnim umjetnicama. Nika, Nadija i Matea, tematiziraju zanimanja koja su tradicionalno smatrana muškim, a pronalaze ih u povijesti i svakodnevici. Pričamo o užitku u radu i o zahtjevnosti savladavanja predrasuda u obavljanju tradicionalno muškog posla. Osluškujemo majstorice, ženske glasove i zvuk ženskih ruku i pitamo se kako se takve priče prenose u likovne radove?

Usput ćemo uzeti olovku i papir te uz razgovor crtkati, doodlati ili šarati s mentoricama, nagađajući o budućnosti i radu, pogotovo ženskom.


20240603_152025.jpg

POPUNJENO: Izrada krpica za zamatanje hrane

radionica za odrasle

Vrijeme: 12.7. od 10,00 do 11,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marija Kajapi
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pronašli smo odličnu alternativu za aluminijsku ili plastičnu foliju - pamučne krpice! Pamučne krpice, premazane pčelinjim voskom, osvojit će vas na prvi pogled. Ali ne zbog izgleda, već praktičnosti! Njima možete obložiti svoje namirnice i jela, ali i prekriti staklenke s pekmezom. Stoga, pridružite nam se na ovoj zerowaste radionici i, tko zna, možda već pronađete ideju za božićni poklon.


family zone(1).jpg

Family zone

ulična lutkarska predstava

Vrijeme: 12.7. u 19,00, 13.7. u 10,00 i 14.7. u 19,00
Mjesto: Korzo
Dob: za sve generacije
Organizator: GKL Rijeka (producirali Međunarodni lutkarski i kazališni festival “Three are too many – two are not enought”, Plovdiv, Bugarska)
Izvode: Elin Stoyanova, Natalia Vasileva, Eva Encheva, Stayko Staykov, Velizar Etimov
Prijave: Ulaz je slobodan

Jedna obitelj ide u šetnju. Obična šetnja najneobičnije obitelji. Majka, otac i njihovo dvoje djece su divovske lutke koje šeću gradom! Njihov komičan odnos kroz povećalo prikazuje različite aspekte odnosa poput: generacijskog jaza, odnosa roditelja i djece i mnoge druge značajke današnjeg društva koje su inače teško uočljive. Zabavna i interaktivna predstava koja nas podsjeća koliko je važno biti ZAJEDNO. Jedinstvo koje započinje kod kuće kao okruženje i prenosi se u društvo, mijenjajući pritom trenutne stavove i stereotipe.

Autorski tim: Evelina Kyosovska – Kostolova i Veselin Boydev


Radionica 12.7. Ljepota u trenutku_izrada nakita.jpg

Ljepota u trenutku

radionica nakita

Vrijeme: 12.7.od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za djecu (+7) i roditelje
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Riječ je o kreativnoj radionici izrade ukosnica i broševa od pravog cvijeća pri čemu će polaznici naučiti tehniku rada sa smolom i polimernom glinom.

Kreativnu radionicu voditi će Vlatka Janjić,mag.art  konzervator- restaurator čiji je brend Petit ukosnic.a nastao kao ideja da svaka osoba nosi unikatna i ručno rađena mala umjetnička djela. Polaznici će imati priliku ponijeti kući unikatnu ukosnicu i broš od pravog cvijeća.


VRRR4.jpg

POPUNJENO: Zelena je srećica - zdravlja puna vrećica

kreativna radionica

Vrijeme: 12.7. u 19,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Daniela Torjan
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ova radionica nudi jedinstveni doživljaj istraživanja spoja kreativnosti, očuvanja okoliša i ljekovitih svojstava biljaka, potičući sva osjetila na putovanje prirodom. Na ovoj interaktivnoj radionici, svaki korak stvaranja ekološki prihvatljivih vrećica za pohranu ljekovitog i aromatičnog bilja izrađenih od korištene tetrapak ambalaže pruža senzorni doživljaj. Dodirivanje materijala, oblikovanje i ukrašavanje vrećica osmišljeni su kako bi potaknuli kreativnost i povezanost s prirodom. Uz to, istražit ćemo bogatstvo sušenog ljekovitog i aromatičnog bilja iz našeg podneblja, pružajući sudionicima priliku da osjete i zamirišu raznolikost biljnih aroma. Svaki sudionik će imati priliku izabrati bilje te napraviti vlastitu mješavinu kojom će ispuniti izrađene vrećice, stvarajući tako osobni senzorni doživljaj povezan s prirodnom ljepotom i ljekovitim svojstvima bilja.

Kroz ovo iskustvo, otkrit ćemo tajne pripreme biljaka te kako ih pravilno pohraniti radi dugotrajnog čuvanja njihovih ljekovitih svojstava. Pridružite nam se na ovom putovanju kroz prirodu koje će oživjeti vaša osjetila i potaknuti vas na kreativnost i istraživanje ljekovitosti biljnog svijeta.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


pexels-pixabay-278600.jpg

Od svijeće do svjećionika

kreativna radionica

Vrijeme: 15.7. u 19,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve starije od 15 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Daniela Torjan
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Rijeka ne može bez mora, more bez brodova, a brodovi bez svjetionika. Stoga, na ovoj radionici izradit ćemo svoj mali svjetionik, odnosno svjećionik - talak za mirisne svjećice. Oživjet ćemo tetrapake i limenke za napitke, dajući im potpuno novu svrhu.

Uz pomoć jednostavnih tehnika i alata, naučit ćemo kako transformirati ove materijale u svjećionike koji će unijeti toplinu, svjetlost i miris u vaš dom. Saznat ćemo kako pravilno rezati, oblikovati i ukrašavati već upotrijebljene materijale, stvarajući jedinstvene nove predmete.

Pridružite nam se na ovoj inspirativnoj radionici i ponesite kući svjetlo u tetrapaku!


SandraKolonić8.jpg

Samo zdravo

ukusno predavanje i degustacijska radionica

Vrijeme: 15.7. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Cilj predavanja i radionice Samo zdravo jest osvijestiti promjene životnih navika.

Samo zdravo polaznicima će pokušati dati odgovore na sljedeća pitanja:

 • Što je za mene zdravlje? Što je detoks prehrana?
 • Kako promijeniti životni stil?
 • Kako biti poletni, puni energije, ostati motiviran za svoje zdravlje te uskladiti zdrav stil života i poslovne obaveze?

Tijekom cijele ove priče posvećeni smo pripremi zdravih obroka i degustiranju istih!


kositreni vojnik(1).jpg

Kositreni vojnik

lutkarska predstava za jednog gledatelja

Vrijeme: 15.7. 
10,00-12,00 (5 izvedbi, jedna izvedba traje 15 min)
18,00-20,00 (5 izvedbi, jedna izvedba traje 15 min)

Mjesto: dvorište Dječje kuće
Dob: za sve starije od 6 godina
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Izvodi: State Puppet Theatre – Plovdiv
Prijave: kupnja ulaznica isključivo putem web shopa GKL-a ili portala Mojekarte.hr

U maloj kutiji sastavljena je cijela lutkarska pozornica s čarobnim svjetlima, efektima i majstorski izrađenim lutkama i scenografijom. Jedan glumac i jedan gledatelj. Jedinstveno i osobno iskustvo, koje traje samo 15 minuta, za svako dijete u srcu, starije od 6 godina. Novo, optimistično čitanje poznate bajke u kojoj ljubav pobjeđuje sve prepreke. Prenesite se u svijet bajke o kositrenom vojniku koja postoji samo za vas!

Autorski tim predstave:

Autor: Rumen Karamanov
Lutke i scenografija: Virginia Petkova
Glazba: Albena Kabakova
Izvode: Stayko Staykov / Velizar Evtimov


02. i 03.7. Tjelovježba.jpg

Ljetna jutarnja upalica mišića #5

trening u dvorištu “Benčić” za malene i velike

Vrijeme:  16. 7. u 9,00 
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za djecu i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vinko Anzulović 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca za odrasle ovdje / za djecu ovdje 

Dođite se otkačiti u našoj novoj Sport Fun zoni! Pripremili smo nesvakidašnje rekvizite, aktivnosti, testove, ali i stručnjaka koji će vam pomoći da otkrijete svoje nove vještine. Spremite se na to da će vas u hektičnom Ropeflowu konop zavrtiti, na pažljivo balansiranje svih osjetila u Slacklineu, ali i na super moći koje dolaze s našim propulser specijalkama. Već smo previše otkrili!

Što je važno znati prije negoli stupite u našu sportsku zonu? Naša jutarnja upalica mišića podijeljena je na tri dijela:

 • Come and play (dođite i uživajte)
 • Vođeni trening za djecu (15 min) *
 • Vođeni trening za odrasle (45 min)*

*Ne brinite, ne morate razmišljati o tome tko će doći poslije treninga po vas. Oni su koncipirani na način da probude cijelo vaše tijelo i pripreme vas za ostatak dana!

Instruktor Vinko Anzulović dolazi iz centra Flow te  je prva generacija trenera certificiranih po američkoj Weck metodi koja u trening dovodi fluidnost pokreta, rotaciju i explozivnost za bolje fizičko zdravlje i sportske performanse. 


Neboderi.png

„Širiti grad u visinu“: priča o riječkim stambenim tornjevima

predavanje o riječkim neboderima

Vrijeme: 16.7. u 19,30 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi:  dr. sc. Lidija Butković Mićin
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

 Društvenom stanogradnjom u Rijeci nakon Drugog svjetskog rata proizvedene su brojne varijante stambenih tornjeva, od nižih tornjeva-kockica koje tek uvjetno možemo smatrati neboderima do primjeraka iznimne katnosti u hrvatskim i jugoslavenskim okvirima. Vertikalni razvoj grada činio se kao racionalan odgovor na izazove daljnje urbanizacije geografski zahtjevnog riječkog terena, ali i spretan način ostvarenja ideala društvene jednakosti garantiranjem „prava na pogled“ svim stanarima novih gradskih visokokatnica. Stambene okomice preuzele su ulogu kreiranja suvremenog, metropolitanskog lica grada, pa i sekularizacije gradskog obrisa. Gradnju novih „kolosa“ lokalni su mediji pratili s osjećajem fascinacije i uzbuđenja, koji je od kraja 1970-ih godina bio pomiješan sa sve kritičnijim osvrtom na njihove tehnološke manjkavosti i urbanističku cijenu.

Predavanje će ponuditi uvid u to kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. stoljeća, koliko je Rijeka zaista “visoka” te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje, od gradske uprave, arhitekata, urbanista, građevinskih poduzeća, a kakve građani koji su u njima živjeli ili su gledali kako niču u neposrednoj okolici njihovih kuća, te kada je i zašto propisan moratorij na visoku stambenu izgradnju koji se tek posljednjih godina dovodi u pitanje. U zajedničkoj diskusiji dotaknut ćemo se suvremenog odnosa prema ovom arhitektonskom naslijeđu, najupečatljivijoj ostavštini socijalističkog razdoblja koja je trajno obilježila vizualni identitet Rijeke, te što možemo naučiti iz ove etape urbane prošlosti i društveno usmjerene stanogradnje.

Lidija Butković Mićin diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, doktorirala je na Sveučilištu u Zadru te je zaposlena na Odjelu za povijest umjetnosti istog Sveučilišta u zvanju više asistentice. Autorica je monografija izložbenih projekata Ada Felice-Rošić i Nada Šilović – ženski trag u arhitekturi Rijeke (2014.) i Moderna arhitektura Trogira (2021.), redovito objavljuje stručne i znanstvene radove iz područja nacionalne arhitekture modernizma, sudjeluje u znanstvenim projektima, provodi aktivnosti popularizacije znanosti te je aktivna u inicijativama baštinskog aktivizma. Od 2013. godine suradnik je na projektu Motel Trogir udruge Slobodne veze iz Zagreba usmjerenom na istraživanje, društvenu valorizaciju i formalno pravnu zaštitu arhitektonskih ostvarenja modernizma u Hrvatskoj.


Radionica 16.7. primorski gradic.jpg

Primorski gradić

likovna radionica

Vrijeme: 16. 7. od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za djecu (7+) i roditelje
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Djeca i roditelji će zajednički oslikavati podlogu s akrilnim bojama s ciljem dobivanja efekta mora, neba, zalaska sunca. Također, oslikavati će kućice od gipsa te po želji graditi svoj mali primorski grad. Uz dodatak kamenčića, školjki, naplavina od drva, biljaka… stvarati ćemo primorsku čaroliju!


pexels-kpaukshtite-2417857.jpg

POPUNJENO: Radionica oslikavanja šalica

vođena radionica

Vrijeme: 16.7. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Tvoja ideja, naša šalica! Pridruži nam se na večernjoj radionici oslikavanja glinenih šalica pod vodstvom Dijane Lukić. Možda smo prenaglili, ali ne brinite - za ovu radionicu predznanje nije potrebno, čak ni šalica, samo ideja i kist! Tijekom dva sata imat ćete prilike istražiti sijaset metoda oslikavanja šalice koju ćete prethodno dobiti.

I da - po završetku svega idemo u vatrenu zonu gdje pečemo oslikane predmete koje vam vraćamo jer znamo da znate otkuda pijete sutra svoju kavu.


RI_reklamni_val_1920X1080.jpg

Riječki reklamni val - začeci i razvoj oglašavanja

predavanje & razgovor sa stručnjakinjom Alirom Hrabar

Vrijeme: 17.7. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Alira Hrabar
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća naši kreativci su znali kome, kako i čime prenijeti poruku. U jedno drugo vrijeme koje ne poznaje današnje marketinške i dizajnerske alate zasnovane na digitalnim tehnologijama djelovali su stručnjaci i kreativci koji su stvarali kvalitetne i učinkovite oglašivačke kampanje. Kako su bile oblikovane propagandne poruke tih godina, kome su bile usmjerene te koja su se sredstva komuniciranja koristila za njihov prijenos? Tko su bili marketinški magovi i dizajneri, kako su radili i za koje su riječke i hrvatske tvrtke kreirali nezaboravne, ali i manje poznate propagandno-marketinške aktivnosti saznajte upravo na ovome predavanju!

Alira Hrabar Bekar grafička je dizajnerica i ilustratorica s bogatim iskustvom rada u marketinškom okruženju s pozicije dizajnera i art direktora u raznim poljima komercijalnog i korporativnog dizajna. Posljednjih desetak godina aktivno se bavi teorijskim istraživanjima u području povijesti grafičkog dizajna i likovnosti. Autorica je nekoliko kustoskih koncepcija i postava izložbi na temu našeg dizajnerskog nasljeđa, a djeluje kao članica Hrvatskog dizajnerskog društva i neovisna kustosica. 


Radionica 17.7. torbe od zavjesa.jpg

Torbice od zavjesa

kreativna radionica

Vrijeme: 17.7. od 18,00 do 20,00
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blašković
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Na ovoj ćemo radionici istražiti kako nekom starom predmetu dati neku novu vrijednost te kako iskoristiti materijale koje već imamo za izradu novih stvari. Sigurno i ti možeš pronaći kod kuće neki par zavjesa koji čami na dnu ormara, a na ovoj zanimljivoj radionici naučiti ćeš kako ih možeš prenamjeniti! Od zavjesa ćemo sašiti razne torbice - za voće, špežu ili izlazak u grad. A moći ćeš probati i šivati na šivaćoj mašini uz voditeljicu radionice, umjetnicu i dizajnericu koja često radi sa recikliranim i ponovno upotrijebljenim materijalima, Tanju Blašković.


1717476843631.jpg

Uradi vlastiti mozaik s prirodnim materijalima

kreativna radionica

Vrijeme: 17.7. u 18,30
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Natali Bosić (Pedagoški kabinet)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Kreativna radionica koja spaja ljepotu prirodnih materijala s vještinom izrade mozaika. Sudionici će imati priliku stvarati jedinstvene mozaik umjetnine koristeći kao glavni materijal raznolike sjemenke i graharice. Ova radionica predstavlja savršen spoj prirode i kreativnosti, omogućujući sudionicima da oblikuju prekrasne, ekološki održive umjetničke kreacije.

Natali Bosić praktično je iskustvo stjecala sam kroz rad i djelovanje u raznim institucijama i organizacijama koje se bave neformalnim obrazovanjem, ali i međunarodno kroz ulogu trenera i radnika s mladima na europskim projektima. Također jedna od osnivačica Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB gdje od 2017. godine radi kao pedagoginja zadužena za osmišljavanje, planiranje i provođenje edukativnih programa, radionica i aktivnosti za djecu i mlade. Osim toga, imala prilike raditi u produkciji brojnih projekata i festivala (Rijeka 2020-Dječja kuća, Festival Tobogan, Festival Plesni zbirkus, Korona kid, Kulturna putovnica, Biljkoteka…).


palačinka mog života(2).jpg

Palačinka mog života - ljetno izdanje

lutkarska predstava za sve uzraste

Vrijeme: 17.7. u 20,00
Mjesto: ispred Dječje kuće
Dob: za djecu (4+)
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Prijave: ulaz slobodan

Priča je to o kuharu koji cijeloga života mašta o tome da napravi palačinku svoga života i pobijedi na natjecanju. U njegovoj kuhinji sve živi i svaki predmet ima dušu… Mislili ste da špinat, jaje i brašno ne govore? Prevarili ste se!

Autorski tim predstave:

Redatelj: David Petrović
Skladatelj: Srđan Badurina
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić
Izvode: David Petrović i glazbenici (Srđan Badurina, Serđo Dlačić, Elvis Devčić i Krešimir Kunda)


pexels-indeedsaeed-827209.jpg

Kako fotografiramo grad?

foto radionica

Vrijeme: 18.7. u 17,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: 12 - 16 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Ana Orlić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Kako fotografiramo grad? Odgovor na to pitanje puno govori o nama, ali i o gradu koji se nalazi pred nama. Kroz ovu radionicu uvidjet ćemo kako jedna fotografija može prikazati naš doživljaj prostora i arhitekture koja nas okružuje. A kada to uvidimo, ubrzo nas čeka i odgovor na pitanje kako nam fotografija može pomoću u razumijevanju svih gradskih slojeva. Jedna zabavna činjenica - prva ikada snimljena fotografija je ona jednog gradića.

Stoga, dođite i ispričajte zajedno s nama jednu drugačiju gradsku priču upravo kroz vašu fotografsku seriju.


1T0A4270.jpg

Street Art šetnja

obiteljska šetnja

Vrijeme: 18.7. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za sve generacije
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvodi: Ivana Lučić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Obucite udobnu obuću, donesite sa sobom radoznalost i radost gledanja, jer boje i poruke pršte sa zidova, stupova i asfalta street arta. Krenite s nama uzvodno uz Rječinu na street art avanturu.

Street art je umjetnost koju možete sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima. U street art avanturu krenut ćemo od Art kvarta Benčić koja će nas odvesti skoz do Starog grada.


plavica-1.jpg

Plavica - Tvornica za preradu ribe

otvorenje muzejske izložbe

Vrijeme: 18.7. u 19,00
Mjesto: Muzej grada Rijeke - Kockica
Dob: za mlade i starije
Organizator: Muzej grada Rijeke
Prijave: ulaz slobodan

Gostujuća izložba Creskog muzeja Plavica - Tvornica za preradu ribe – Cres predstavlja priču o tvornici za preradu ribe Plavica koja je djelovala u gradu Cresu stotinjak godina i utjecala na socijalnu i društvenu strukturu Cresa, hranila je mnoge Cresane i utjecala na sudbine mnogih ljudi, kako na one koji su rođeni ovdje, tako i na one koji su se doselili zbog Plavice.


Copy of 1672313130854-01.jpeg

Kateriana

koncert

Vrijeme: 18.7. od 20,00 do 21,00
Mjesto: dvorište Benčić
Dob: sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Kateriana
Prijave: besplatan ulaz

Kateriana je riječka multižanrovska kantautorica koja eksperimentira sa zvukovima i spaja više žanrova. Uz to što stvara pop, rock i alternativnu glazbu, stvara i instrumentalna djela koja izvodi na klavijaturama. Prošle godine objavila je svoj album prvijenac na engleskom jeziku naziva "Symbiosis". Nastupa uz prateće glazbenike. 


Radionica 19.7. nočanik od terapaka.jpg

Novčanik od tetrapaka

kreativna radionica

Vrijeme: 19.7. od 10,00 do 11,30
Mjesto: Palača šećerane
Dob: za djecu (7+)
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blašković
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Tetrapak je vrlo česti otpad u svakom kućanstvu te postoji mnogo načina kako ga reciklirati i ponovno upotrijebiti. Jedan od načina naučiti ćemo i na ovoj radionici, gdje ćemo od tetrapaka napraviti novčanike. Svaki novčanik dodatno ćemo ukrasiti koristeći razne tkanine, te će svatko od polaznika napraviti jedan(ili više) unikatni novčanik idealan za kovanice i kartice. Radionicu vodi Tanja Blašković, umjetnica koja već godinama istražuje mogućnosti raznih otpadnih materijala te njihovu preobrazbu u umjetničke i uporabne predmete.


1717408079807.jpeg

Dizajniranje sa smislom

radionica istraživanja i dizajniranja fanzina

Vrijeme: 19. i 20.7. od 12,00 do 16,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: 15 - 30 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ana Labudović 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

*radionica traje dva dana te je poželjno sudjelovanje na oba susreta. 

Pridružite nam se na dvodnevnoj radionici u Gradskoj knjižnici Rijeka, gdje ćemo istraživati knjižnične i arhivske materijale vezane za grad Rijeku, knjižnicu i druge zanimljive lokalne teme. Iskoristiti ćemo ove materijale kao osnovu za kreiranje novih narativa o gradu i onima koji ga nastanjuju kroz kolažiranje i grafičku obradu, uz mogućnost korištenja i analognih i digitalnih alata. Radionica je osmišljena kako bi polaznike potaknula na istraživanje, kreativno razmišljanje i korištenje analognih te digitalnih alata u dizajnu.

Ana Labudović rođena je u Zagrebu, trenutno živi i radi u Rijeci. Djeluje kroz više disciplina, od dizajna digitalnih medija do specijaliziranog RISO tiska. Radi pretežno za korisnike s područja kulture, nezavisne scene i civilnog društva. Vodi radionice za studente, queer mlade i druge društvene skupine. Projekt specijalizirane tiskare RISO i prijatelji inicirala je 2019. godine, njime potiče nezavisno izdavaštvo, do-it-your-self/do-it-with-others principe rada i igre, educira znatiželjne, promiče održivije koncepte tiska. Fascinirana je odnosom prema tehnologiji te s mrežama, privatnošću, (pri)rodom i društvom. Nalazi se u sindikatima Hrvatsko dizajnersko društvo i Radiona hackLab makerSpace.


pexels-tima-miroshnichenko-5662857.jpg

Screen as a Verb / Ekran kao glagol

filmsko prikazivanje i razgovor s umjetnicama

Vrijeme: 20.7. u 20,00
Mjesto: MMSU prizemlje
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: MMSU
Izvode: Carmen Roca Igual i Helena Roig Prats'
Prijave: ulaz slobodan

Filmski program Ekran kao glagol istražuje politike koje oblikuju tijelo na mreži kroz algoritme i filtere, a fokus je na utjecaju koje imaju na unutarnji život korisnika. Projekcije će biti popraćene razgovorima s umjetnicama. Prikazivanja će se održati u prizemlju. 

Umjetnice: Carmen Roca Igual, Apatia y Devocion, film (2022.); Helena Roig Prats', A Two Way, film (2022).


VRRR6.jpg

POPUNJENO: Izradi svoj Širmir

zelena kreativna radionica

Vrijeme: 22.07. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Daniela Torjan
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dobrodošli na radionicu izrade Širmira, odnosno Širitelja mirisa, ukrasnog predmeta koji donosi mirisnu čaroliju u vaš prostor. Na ovoj radionici naučit ćemo kako napraviti Širmir, poseban predmet koji kombinira kreativnost i aromaterapiju. Otkrit ćemo tehniku mokrog filcanja, oblikovati kuglice od vune, ukrašavati i obogaćivati ih eteričnim uljima.

Dođite i opustite se u na radionici koja će vam odati tajnu jedne nesvakidašnje mirisne radosti.


SandraKolonić2.jpg

Okreni na zeleno - okreni na zdravlje

ukusno predavanje i degustacijska radionica

Vrijeme: 22.07. u 18,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Sandra Kolonić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Spremite se pronaći odgovore na sljedeća pitanja:

 • Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo?
 • Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?
 • Zašto je klorofil čarobna molekula?
 • Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklapaš u svakodnevni ritam prehrane?
 • Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Tijekom naše potrage, izrađujemo i zeleni sok koji svi polaznici mogu ponijeti doma (ako ga ne popijete prije!)


Radionica oslikavanje pamucnih torbi 23.7..jpg

Oslikavanje pamučnih torbi

radionica u sklopu izložbe “Plavica - Tvornica za preradu ribe”

Vrijeme: 23.7. od 18,00 do 20,00
Mjesto: Kockica, Trg Riccarda Zanelle 2
Dob: za djecu (+7) i roditelje
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Djeca i roditelji zajednički će na radionici oslikavati pamučne torbe od žutice koristeći boje za tekstil, konturne boje i markere. Boje su postojane na pranje. Motivi koji će se oslikavati biti će ribe. Ova je radionica prilika da naučite kako se motiv prenosi na tekstil te kojim se bojama može i na koji način bojati.


pexels-jan-van-bizar-92378004-20457522.jpg

Izrada skulpture pomoću žica

likovna kreativna radionica

Vrijeme: 23.07. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jeste vi jedan ili jedna od onih koji su sa jednom spajalicom mogli napraviti umjetnička čuda u osnovnoj školi? Čak i ako niste, sada ćete postati s Dijanom Lukić. na ovoj radionici čeka vas savijanje, spajanje i oblikovanje skulpturi jedino pomoću - žice!

Cilj? Glava. To se zove izazov.


Film svima(3).jpg

Film svima

inkluzivne projekcije ljetne večeri

Vrijeme: 23. 7. u 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: Film svima & Filmaktiv
Prijave: ulaz slobodan

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas

Ljetne večeri su najslađe uz kino hitove s kokicama koje gledamo udobno smješteni na naše dekice, jastuke i ostale najkreativnije načine gledanja filma na otvorenom. A još su slađe kada znamo da su filmovi dostupni gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. A projekcije — besplatne

Film svima 2024 organizira  Filmaktiv s partnerima — Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te Udrugom slijepih PGŽ, a podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Film svima 2024 je dio programa Ljeto u Benčiću te se provodi u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka 


Anino povrće(2).jpg

Poljoprivredna vježbenica #1

teorijska-praktična radionica o pripremi i obradi zemlje

Vrijeme: 23. 7. u 18,00
Mjesto: dvorište Gradske knjižnice Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Ana Smokrović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Za naše prilike odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović. Agrikulturnjakinja će nam otkriti sve tajne vezane uz zemlju: od toga kako pripremiti tlo, p sve do potrebnih alata pomoću kojih ćemo ju obraditi i pripremiti za sve što smo zamislili.

Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, odlučila je svoju ljubav prema spoznajnoj teoriji – epistemologiji – udružiti sa praktičnim znanjem o uzgoju i prodaji organske hrane kako bi nas potakla da razmislimo o svim dimenzijama onoga što konzumiramo. Nikada u povijesti čovječanstva nismo imali toliko hrane na izbor, ali istovremeno nikada prije nismo bili otuđeniji od procesa njezine proizvodnje i distribucije. Većina nas hranu nabavlja kao krajnji proizvod a da se uopće ne pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica trgovina i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno.


Anino povrće(1).jpg

Poljoprivredna vježbenica #2

teorijsko-praktična radionica o sadnji, sijanju, njezi i radovima tijekom ljeta i rane jeseni

Vrijeme: 24.07. u 18,00
Mjesto: dvorište “Benčić” kod Gradske knjižnice Rijeka
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ana Smokrović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.   

Bliži nam se ljeto, a tako i poljoprivredni radovi na našim balkonskim gredicama ili skrivenim gradskim livadama. Što nam je raditi? Sve i više zna doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović. Ova teorijska-praktična radionica podučit će vas svemu što trebate uzeti u obzir kada birate što i kako saditi, ali i stavlja u perspektivu budućnost vaše zemlje o kojoj, ipak, treba pažljivo brinuti.

Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, odlučila je svoju ljubav prema spoznajnoj teoriji – epistemologiji – udružiti sa praktičnim znanjem o uzgoju i prodaji organske hrane kako bi nas potakla da razmislimo o svim dimenzijama onoga što konzumiramo. Nikada u povijesti čovječanstva nismo imali toliko hrane na izbor, ali istovremeno nikada prije nismo bili otuđeniji od procesa njezine proizvodnje i distribucije. Većina nas hranu nabavlja kao krajnji proizvod a da se uopće ne pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica trgovina i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno


pexels-chuck-3728084.jpg

Na novu plovidbu

biblio/poetsko terapijska radionica s temom ljeta u poeziji i prozi

Vrijeme: 24.7. od 18,00 do 20,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Emica Kalogjera Rogić (Poetologija)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Spremite se zaploviti, zaroniti i zaplivati u moru poezije i proze, steći uvid kakvim morima plovite i koji smjer pokazuje vaš kompas. S pomoću poetskog jezika razmrsit ćemo pokoji čvor i pokušati sačuvati ljeto u sebi. Samo lagano, samo poetski!

Emica Calogjera Rogić diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Bila je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Hrvatskoj i inozemstvu te sveučilišna lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu, dugogodišnja urednica u Školskoj knjizi, a danas je glavna urednica u Nakladi Ljevak. Od lipnja 2022. godine intenzivno se osposobljava za Certificiranu voditeljicu radionica bibliopoetske terapije pri Međunarodnoj federaciji za biblio i poetsku terapiju (International Federation for Biblio/Poetry Therapy – IFBPT), krovnoj instituciji za obrazovanje i proces certificiranja bibliopoetskih terapeuta.


Anino povrće.jpg

Poljoprivredna vježbenica #3

teorijsko-praktična radionica o kompostiranju  

Vrijeme: 25.07. u 18,00
Mjesto: dvorište Gradske knjižnice Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ana Smokrović
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.   

Zadnja Poljoprivredna vježbenica donosi nam zadatak u obliku - paleta? Tako je, paleta pomoću kojih ćete stvoriti komore za kompostiranje. Sve o tome ispričat će vam Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, koja ima i mali savjet za sve one koji dolaze: donesite kućni otpad pomoću kojeg ćemo kreirati našu kompostnu hrpu.

Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, odlučila je svoju ljubav prema spoznajnoj teoriji – epistemologiji – udružiti sa praktičnim znanjem o uzgoju i prodaji organske hrane kako bi nas potakla da razmislimo o svim dimenzijama onoga što konzumiramo. Nikada u povijesti čovječanstva nismo imali toliko hrane na izbor, ali istovremeno nikada prije nismo bili otuđeniji od procesa njezine proizvodnje i distribucije. Većina nas hranu nabavlja kao krajnji proizvod a da se uopće ne pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica trgovina i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno.


Radionica Riba na platnu 25.7..jpg
Riba na platnu

Radionica u sklopu izložbe Plavica - Tvornica za preradu ribe

Vrijeme: 25.7.od 18,00 do 20,00
Mjesto: Kockica, Trg Riccarda Zanelle 2
Dob: za odrasle
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici će na slikarsko platno prenijeti motiv ribe. Oko ribe, 3D čarolija! Pomoću tkanina, čipki, gaze, staklenih kuglica… stvarati ćemo more oko svoje ribe. Pri kraju rad će se ukrasiti patinama za malo umjetničkog dojma.


Potres seizmologija.jpg

POP Science: Seizomologija današnjice - dostignuća i trendovi

popularno-znanstveno predavanje

Vrijeme: 25. 7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Krešimir Kuk
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.  

Današnja seizmologija prešla je okvire Zemlje. Prvi seizmološki instrument postavljen je na Mars. Bilježe se i istražuju marsotresi. Razvoj znanosti i struke, veliki porast broja seizmoloških instrumenata te dobivenih eksperimentalnih podataka donose nam nova saznanja o građi Zemlje. Precizna satelitska mjerenja veće globalne gustoće donose nam nove informacije o deformacijama Zemljine površine. Iz dobivenih pomaka pokušava se procijeniti polje napetosti u Zemljinoj kori čime smo korak bliže ka prognozi potresa. Za mjerenje deformacija na Zemljinoj površini i slojevima ispod površine proučava se i mogućnost korištenja optičkih vlakana kao mjernih instrumenata, senzora. Eksplozivnim razvojem telekomunikacija istražuju se nove mogućnosti razvoja sustava ranog upozorenja o potresima. Posljednjih je godina Hrvatska seizmički vrlo aktivna. Potresi na zagrebačkom području, još uvijek aktivno područje Banovine, potresi na Krku... o svemu tome bit će govora u ovom predavanju.

Krešimir Kuk seizmolog je u Hrvatskoj seizmološkoj službi koja djeluje pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno i znanstveno se usavršavao u vodećim europskim centrima pod okvirom glavnih europskih i svjetskih seizmoloških institucija. Predstavnik je Hrvatske (bio ili je još uvijek)

u nekoliko europskih i svjetskih seizmoloških organizacija, vodio je i/ili još uvijek vodi nekoliko međunarodnih projekata, sudjelovao u više NATO SFP Projekata. Voditelj je i niza domaćih stručnih projekata. Registrirani je ekspert za sudjelovanje u međunarodnim misijama u zaštiti i spašavanju u Europskoj Uniji. Za vrijeme serije zagrebačkih potresa bio je u nacionalnom stožeru.

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


Film svima(6).jpg

Film svima

inkluzivne projekcije ljetne večeri

Vrijeme: 25. 7. u 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić” ispred Gradske knjižnice Rijeka
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Film svima & Filmaktiv
Prijave: ulaz slobodan

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas

Ljetne večeri su najslađe uz kinohitove s kokicama koje gledamo udobno smješteni na naše dekice, jastuke i ostale najkreativnije načine gledanja filma na otvorenom. A još su slađe kada znamo da su filmovi dostupni gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. A projekcije — besplatne

Film svima 2024 organizira  Filmaktiv s partnerima — Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te Udrugom slijepih PGŽ, a podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Film svima 2024 je dio programa Ljeto u benčiću te se provodi u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.


Untitled design (26).png

Knjiga na jutarnjim mjestima: Đurđica Čilić & Fafarikul i Novi kraj

jutarnji razgovor s autoricom

Vrijeme: 26. 7. u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću” 
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvode: Đurđica Čilić i Helena de Karina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

“Novi kraj” je roman fragmentarne kompozicije, koji može biti čitan i kao zbirka priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. U romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana je mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti, svoje i one koju žive naši bližnji.

“Fafarikul” može biti čitan kao zapis lažnih sjećanja, katalog nenapisanih pisama, arhiv istrgnutih posveta, album skica za portrete iscrtan riječima. Autorica i pripovjedačica nemaju mnogo zajedničkog, ali slažu se u jednom: sve što je napisano ne pripada više nijednoj od njih nego čitatelju.

Tko čita priču, njezin je gospodar.

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, odrasla u Vitezu u Bosni i Hercegovini. Završila je studij polonistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi kao izvanredna profesorica na Katedri za poljski jezik i književnost. Izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti i prevodi s poljskoga jezika. Autorica je znanstvene studije o poljskoj poeziji Tri lica autora: Mitosz, Różewicz i Herbert (2020.) te proznih knjiga Fafarikul (2020.) i Novi kraj (2022.).


VRRR2.jpg

Šumo, dođi!

kreativna radionica

Vrijeme: 29.7. u 9,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: Daniela Torjan
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Dobrodošli na radionicu izrade Šumskog vrta, gdje ćemo zajedno stvoriti mali komadić prirode usred gradske vreve. U današnjoj užurbanoj svakodnevici, rijetko imamo priliku uživati u prirodi. No, kroz ovu radionicu, omogućit ćemo vam da barem na trenutak pobjegnete u šumsku idilu. Naš fokus bit će na biljkama karakterističnim za šumska područja našeg podneblja, posebno onima koje imaju ljekovita svojstva.

Zajedno ćemo saditi biljke poput šumskih jagoda, gaveza sapunike, plućnjaka i drugih, ovisno o dostupnosti sadnica. Svaka biljka bit će posađena s pažnjom u posude od reciklirane ambalaže, pružajući im priliku da rastu u urbanom okruženju, bez da ih odnosimo iz njihovih prirodnih staništa. Nakon što smo zasadili naš mali šumski vrt, kreativno ćemo ga ukrasiti materijalima koje smo prikupili iz prirode. Pridružite nam se na ovoj radionici kako bismo zajedno donijeli prirodu bliže vašem domu

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


pixlr-image-generator-Ante Radonić(1).png

POP science: Povratak na Mjesec s Antom Radonićem

znanstveno-popularno predavanje

Vrijeme: 29.7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ante Radonić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Svi smo se našli u toj situaciji. Gledate prema noćnom nebu i usamljenom Mjesecu te razmišljate - zar nismo već trebali biti tamo? Štoviše, kada je zadnji put Mjesec bio tema dana? Zašto više nije? I najvažnije - kada će opet biti? Odgovore na ta pitanja donosi nam jedna od legendi hrvatske astronomije, Ante Radonić.

Ante Radonić (1951.) je hrvatski astronom. Radonić je rođen u Korčuli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1972. godine radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu kao predsjednik planetarija.  Njegova glavna djelatnost je popularizacija astronomije i astronautike, a drži redovite predavanja u planetariju za školske grupe i za građane. Napisao je više od 300 članaka za popularne časopisa, tjednike i dnevne novine. Radio je i za specijalizirane magazine, časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir, časopis hrvatskog prirodoslovnog društva Priroda, dnevne novine Vjesnik i Večernji list.

Ante Radonić je održao više od 500 javnih predavanja o astronomiji, astronautici i raketnoj znanosti. Imao je i preko 300 nastupa na posebnim emisijama na radiju i više od 50 nastupa na TV emisijama. Stalni je koautor tjedne emisije o svemiru Andromeda (od 1996.).

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.


Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg.webp

POPUNJENO: Oslikavanje pejzaža uz čašu vina

slikarska radionica

Vrijeme: 30.7. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”, dvorište
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Čaša vina, dva-tri kista, paleta boja i dobro društvo! Radionica pod vodstvom Dijane Lukić posebna je večer za koju nije potrebno nikakvo predznanje. Dovoljno je samo dobra volja i želja da se otkrije kako slikarstvo ne bira, već mi biramo slikarstvo. Stoga, upustite se u ovu večernju misiju te naslikajte pejzaž po želji. Od Van Gogha do Matissea, samo bez straha!


Film svima(7).jpg

Film svima

inkluzivne projekcije ljetne večeri

Vrijeme: 30. 7. u 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić” ispred Gradske knjižnice Rijeka
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: Film svima & Filmaktiv
Prijave: ulaz slobodan 

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas.

Ljetne večeri su najslađe uz kino hitove s kokicama koje gledamo udobno smješteni na naše dekice, jastuke i ostale najkreativnije načine gledanja filma na otvorenom. A još su slađe kada znamo da su filmovi dostupni gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. A projekcije — besplatne.

Film svima 2024 organizira  Filmaktiv s partnerima — Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te Udrugom slijepih PGŽ, a podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Film svima 2024 je dio programa Ljetna priča u “Benčiću” te se provodi u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka. 


Untitled design.png

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

jutarnji razgovor s autoricom

Vrijeme: 31. 7. u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću” 
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvode: Marina Vujčić i Zoran Žmirić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Žena je ubila muža, nasmrt ga je ubola nožem, bilo je to ubojstvo na mah. Ni susjedi ni obitelj ne mogu vjerovati da je to bila u stanju učiniti jer, bez obzira na povremene svađe, oni su bili sasvim normalan par. Kako to da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? 

Sada na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, može promišljati o tome što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere. Kako je postala supruga zatvorena u četiri zida svoga stana jednako kao sada u zatvoru? Tko je bio njezin muž, osoba koju su obožavali njezina majka i svi ostali, tko je stvarno bio taj mister savršeni?

Sigurna kuća čita se u dahu i ostavlja bez daha. Marina Vujčić pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz. Sigurna kuća krik je protiv verbalnog i psihičkog nasilja, upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja te nadasve roman o tome da uvijek trebamo biti prvo lice svoga života.

Marina Vujčić rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Godine 2010. objavljuje roman Tuđi život, a 2014. knjigu drama Umri ženski i roman A onda je Božo krenuo ispočetka koji je 2015. godine ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Za dramu Umri ženski 2014. godine dobila je treću nagradu Marin Držić. Godine 2015. objavljuje roman Mogla sam to biti ja. Iste godine na natječaju V.B.Z.-a i Tisak medije romanom Susjed osvaja nagradu za najbolji neobjavljeni roman. U koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem objavljuje roman Otpusno pismo 2016. godine, a iste godine dobiva treću nagradu Marin Držić za dramu Podmornica. Sljedeće 2017. godine objavljuje roman Pitanje anatomije, a 2019. godine roman Pedeset cigareta za Elenu. Te iste 2019. godine roman Susjed postavljen je kao monodrama u kazalištu u izvedbi Vesne Tominac Matačić i režiji Janeza Vajevca u Teatru Exit, a dramu Čekaonica postavlja albanski Teatar Migjeni u Skadru, u režiji Fatosa Berishe. Godine 2020. dramu Umri ženski postavlja Satiričko kazalište Kerempuh, u režiji Rajka Minkovića, dok roman Pedeset cigareta za Elenu objavljuje izdavačka kuća Laguna za Srbiju. Ove 2021. godine drama Plodna voda osvojila je prvu nagradu Marin Držić, a dramu Podmornica postavilo je Kazalište slijepih Novi život, u režiji Ivana Planinića. Roman Pedeset cigareta za Elenu dobio je Nagradu BOOKtiga za najčitaniju knjigu u istarskim knjižnicama te ga je u Makedoniji objavila nakladnička kuća Antolog u prijevodu Vladimira Jankovskog. Roman Pitanje anatomije objavila je Bottega Errante u prijevodu Estere Miočić. Članica je Hrvatskog društva pisaca od 2015. godine.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru