Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Anja Zbašnik
Od najranije dobi zaljubljena u slikovnice, u tinejdžerskim godinama uglavnom u fantasy romane. Danas po struci diplomirana knjižničarka i fonetičarka rehabilitatorica. Osim u knjigama, uživa i u radu s mladima. Stoga, vrlo prikladno, profesionalno raste u... više

Izdvojili smo pet sjajnih naslova koji će vas na jednostavan, ali i zabavan način uvesti u svijet ekologije, održivog razvoja i budućnosti naše planete. Naslove možete pronaći u prizemlju naše zgrade, u Odjelu za mlade kojega, vrlo prigodno, zovemo Rasadnikom. Uživajte!

Elizabeth Rogers I Thomas M. Kostigen: Zeleni priručnik

Ovaj zeleni priručnik na vrlo direktan te razumljiv način prikazuje činjenice o otpadu koji stvaramo, zagađenju za koje smo odgovorni te o resursima koje svakodnevno iskorištavamo. 

Odlučite li ga uzeti u ruke, dat će vam jasne naputke kako malim i jednostavnim, a opet svakodnevnim koracima djelovati u korist okoliša, a time i u korist nas samih. Osim toga, iz knjige saznajte što za očuvanje okoliša čine zvijezde poput Jennifer Aniston, Owena Wilsona, Willa Ferrela i mnogih drugih.

Crtež bez naslova (4).png

Edward O. Wilson: Budućnost života

Edward O. Wilson vodeći je američki biolog i znanstvenik, a u ovoj se knjizi bavi pitanjem Kako spasiti živi svijet?, te na jedinstven i zanimljiv način istražuje neizvjesnu sudbinu našeg Planeta.  Međutim, iako autor upozorava na brojne opasnosti, ne iznosi samo mračne i depresivne prognoze, već nam donosi konkretan plan kako promijeniti stvari dok još ima vremena. 

Njegov je prijedlog vrlo zanimljiv, budi nadu te je ekonomski održiv, uzimajući u obzir sve aspekte zaštite prirode. Ova će vam knjiga otvoriti sasvim nove perspektive, upoznati vas s jednim segmentom živog svijeta koji malo tko poznaje, a koji je za opstanak života na Zemlji vrlo važan.

Crtež bez naslova (5).png

Andri Snaer Magnason: O vremenu i vodi: je li kasno da spasimo svijet?

Ovaj nagrađivani islandski pisac i redatelj postao je poznat u cijelome svijetu kada je napisao poetsku osmrtnicu ni manje ni više, nego prvom nestalom islandskom ledenjaku, a zatim i ovu jedinstvenu knjigu o klimatskoj krizi. Da bismo shvatili koliko je nužno što prije djelovati, moramo to shvatiti emocionalno, psihološki, poetski pa čak i u mitološkom kontekstu. Zato Magnason piše i izravno i zaobilazno, a razgovori s vodećim glaciolozima, oceanolozima, klimatolozima te geografima, isprepleteni su razgovorima s bakama i djedovima, s Dalaj Lamom te osobnim, povijesnim i mitološkim pričama.    

O_vremenu_i_vodi_je_li_kasno_da_spasimo_svijet_Andri_Snaer_Magnasona_emotivna_iskrena_i_topla_knjiga_o_svemu_article_full_41f877cfa9.png

Bill Gates: Kako spriječiti klimatsku katastrofu: rješenja koja imamo, tehnološki napredak koji još moramo ostvariti

Svaka aktivnost suvremenog života, od toga kako uzgajamo i proizvodimo hranu, do toga kako putujemo, kako se rashlađujemo i grijemo, ispušta stakleničke plinove, a kako vrijeme prolazi, takvim načinom života živjet će sve više ljudi. 

U suštini, to je dobro jer znači da ćemo živjeti bolje, no ne promijenimo li ništa, klimatske će se promjene pogoršavati te će učinak za našu planetu biti katastrofalan. Autor ove knjige, svima poznat Bill Gates, vjeruje u mogućnost promjene i opisuje što moramo učiniti da izbjegnemo posljedice. Njegov se plan blisko tiče alata i drugih tehnoloških inovacija koji, ako djelujemo dovoljno brzo, mogu promijeniti ova ne baš optimistična predviđanja.

Crtež bez naslova (7).png


Mirela Holy: Mitski aspekti ekofeminizma

Ekofeminizam se zasniva na podudarnosti središnjih teza ekologizma i feminizma, odnosno na suprotstavljanju dominaciji and prirodom i dominaciji and ženama. Radi se o pokretu koji je istodobno ženski i ekološki, a koji se obrazlaže dubljom, pa čak i mističnom vezom žena i prirode zbog koje su one osjetljivije na pitanja devastacije okoliša te skrbi za njega.

Ova će vam knjiga dati povijesni pregled feminističkog pokreta, približiti temu matrijarhata i ono glavno, objasniti vam pojam ekofeminizma: njegovu povijest, društvene aspekte te probleme koji postoje. U svakom slučaju, sigurno vam neće biti dosadna.

Crtež bez naslova (8).png

 

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca