Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Roman Papirnati konj Osvalda Ramousa koji je u hrvatskom prijevodu uredio dr. Boris Domagoj Biletić, a s talijanskoga prevela Lorena Monica Kmet, svojevrsna je biografija grada Rijeke u prvoj polovici 20.stoljeća. Knjiga je izašla krajem 2023. u izdanju  Istarskog ogranka DHK Pula i Čakavskoga sabora.

Knjigu će predstaviti dr. Boris Domagoj Biletić, dr. Gianna Mazzieri-Sanković i prof. dr. sc. Irvin Lukežić.

Najbolje su Ramousove stranice one prožete liričnošću, jer ipak je književnim pozivom najprije izrazit pjesnik, stranice ispunjene ljudskom empatijom, ljubavlju, otvorenim pokušajem razumijevanja pojedin(a)ca na izvornoj, temeljnoj, individualnoj, (opće)ljudskoj razini. Njegov „izgubljeni“, donekle proturječan, ali sveusve uvjerljivo oblikovan protagonist, umjetnička duša u nevremenu, taj inteligentni Roberto Badin birao je, izabrao i časno snosi(o) posljedice svoga/svojih izbora/izborā, ma koliko sve to (najprije za nj, ali i za čitav jedan kolektiv) traumatično bilo. A jest bilo i jest ostalo mnogošto traumatično, moguće još do danas, što u vrsnog autora Osvalda Ramousa upućen idobronamjeran čitatelj prihvaća s razumijevanjem i naklonošću. Estetika i izvanknjiževni fakticitet u „Papirnatu konju“ kao da su neprestano u napetu suodnosu, gdje nijedno od (barem) dvoga dokraja i/ili nakraju ne će pretegnuti. Bitna konstanta, jedna od konkretnih trajnica, ovoga romana od prve mu do posljednje stranice jest: neupitna i dosljedna etičnost – glavnoga lika, alias njegova tvorca.

Logo IO DHK pravokutni uokvireni.png
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru