Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

U izdanju Gradske knjižnice Rijeka objavljena je knjiga “nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" mladog autora Sebastijana Antonija Kukavice. Riječ je o pobjedničkom naslovu posljednjeg izdanja Književne nagrade Drago Gervais dodijeljene 2015. godine, a čija je jedna od najvećih vrijednosti upravo objavljivanje neotisnutih rukopisa.

Urednik knjige je Aleksandar Mijatović, lektor i korektor Dario Abram, a za dizajn je odgovoran Studio Cipmann. Upravo je njen vizualni izgled uz tekst jedna od značajnijih upečatljivih karakteristika ovoga izdanja. “nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" pridružuje se tako “Štakorbaru” Željka Špoljara, ranijem pobjedniku “Gervaisa” objavljenom u izdanju Gradske knjižnice Rijeka, a uz podršku Grada Rijeke.

Pročitajte i razgovor s pobjednikom Sebastijanom Antonijom Kukavicom.

U obrazloženju Prosudbeno povjerenstvo ističe da se rukopis "nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" odlikuje prije svega formalnom i sadržajnom inventivnošću i postavljanjem problema na obje razine. Na formalnoj razini, rukopis istražuje granice između stiha i poezije, te poezije i proze, nastavljajući istraživanja sintaktičkih i grafičkih sredstava u oblikovanju retka kao temeljne jedinice. Takav se poetski postupak prenosi u sadržajni sloj teksta u kojem se javljaju teme kartografije, dodekafonije, poliritmije i apstraktnog slikarstva. Kao što se redak oslobađa ('deteritorijalizira') od rečenice, tako se redom deteritorijaliziraju zemlja od teritorija, zvuk od tona, linija od oblika. Nagrađeni rukopis se, poetsko-političkim eksperimentom, žanrovskom, tematskom i formalnom hibridnošću, uklapa u tradiciju svjetske i hrvatske pjesme u prozi, ali i slijedi najnovije trendove takozvane teorijske fikcije, kakvu je razvio Reza Negarestani u Cyclonopedii (2008).

Želite li nabaviti vlastiti primjerak knjige javite nam se na mail magazin@gkri.hr.

Predstavljanje djela “nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" kao i najava raspisivanja novog natječaja Književne nagrade Drago Gervais bit će održano u četvrtak 13. 4. u 12 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca