Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Steve Turner: Čovjek zvan Cash: život, ljubav i vjera američke legende

Cash

Opsežna biografija legendarnog kantautora "country" glazbe koji je svojom posebnošću, ustrajnošću i burnim privatnim životom (ispunjenim vječnim traganjem za ljubavlju i vjerom) obilježio mnoge generacije glazbe, ne samo "country" žanra. Knjigu otvara predgovor Cashovog dugogodišnjeg prijatelja, također pjevača Krisa Kristoffersona. Kroz četrnaest poglavlja, autor predstavlja Cashov privatni život i glazbenu karijeru (koji se ionako ne može strogo razgraničiti), od najranijih dana do smrti. Knjiga sadrži intervju s Cashom "Slijedim svoje srce" te poglavlje "Kronologija događaja" koja precizno i po godinama i mjesecima predstavlja cijeli Cashov život, a daje uvid i u razvoj američke glazbene scene sredine pedesetih godina 20. stoljeća pa nadalje.


Victor Bockris: Keith Richards: lice rock'n'rolla

Keit R

Biografija gitarista, diljem svijeta i desetljećima popularne glazbene "rock and roll" grupe "The Rolling Stones"-a. Autor (koji je zapisao i bigrafije Andya Warhola, Loua Reeda, Patti Smith…) do u detalje portretira Richardsa, njegov privatan život, odnose s prijateljima, ljubavnicama, probleme s drogama te napose o usponu same grupe (od klupskog benda do svjetske atrakcije). Podijeljena u poglavlja, iz godine u godinu, iz razdoblja u razdoblje, knjiga donosi pregled života jednog gitarista koji je postao "lice rock and rolla".


Emily Herbert: Lady Gaga: kraljica popa

Lada Gaga

Kronološki prikaz života i glazbenog uspjeha jedne od najuspješnijih pop-glazbenica današnjice. Stefani Joanne Angelina Germanotta od rođenja je pokazivala darovitost za glazbu, glumu i umjetnost. Roditelji su je, prepoznavši njezinu talentiranost usmjerili prema kvalitetnom općem i glazbenom obrazovanju, pa je završila elitne škole.

Već u djevojačkoj dobi odlučila je postati gospodaricom vlastite sudbine, te skladati svoje pjesme, brinuti se o izgledu i scenskom nastupu. Počela je razvijati svoj osebujan stil i kreativan izričaj uz puno samouvjerenosti i hrabrosti, postavši tako jedinstvena glazbenica ovoga desetljeća.


Charles R. Cross: Kosa anđela: biografija Kurta Cobaina

Cobain

Nakon četverogodišnjeg prikupljanja podataka i više od četiri stotine razgovora sa svjedocima odrastanja, glazbeničke karijere i životnih tegoba nastala je ova knjiga. U njoj su činjenice o životu i smrti Kurta Cobaina, brak s Courtney Love, o grupi "Nirvana" i uspjehu u svijetu glazbe, psihičkim problemima, ovisnostima i autodestrukciji, problemima u diskografskoj industriji i sl. Iscrpna biografija o kratkom životu planetarno poznate rock zvijezde.


Emily Herbert: Robbie Williams: biografija

Robie

Jednostavan, kronološki prikaz života i glazbenog uspjeha jednog od najuspješnijih i najpoznatijih glazbenika današnjice. Ova biografija donosi detalje s početaka u boy bendu (Take That), suočavanje s posljedicama popularnosti, opijanje i uzimanje droge, borba s depresijom, debljinom. Knjiga donosi detalje vezane uz potragu za pravom ljubavlju, nezadovoljstvo kontrolom menadžera i izlazak iz grupe, te prati njegovu samostalnu karijeru.


Jay S. Jacobs: Tom Waits: razuzdane godine

Tom W

U ovoj biografiji opisana je Waitsova karijera od prvih dana pa do posljednjeg albuma "Real Gone" uz vrlo iscrpan popis diskografije i dosta citata. Autor nije imao lagan posao jer Waitsov život kao i glazba su tajnoviti i nerazumljivi, ali ipak priči nedostaje objektivnih svjedoka. Biografija je uglavnom sastavljena od sekundarnih izvora iz novinskih tekstova i raznih intervjua, bez tabloidnih skandala. Ipak, donosi mnoštvo informacija i zanimljivosti iz života premda Waits živi poprilično povučeno.


Patti Smith: Tek djeca

Patty

Autobiografska knjiga cijenjene rock pjesnikinje najvećim je dijelom posvećena neobičnom umjetničkom i emotivnom odnosu autorice s fotografom Robertom Mapplethorpeom i njihovom usponu iz anonimnosti i oskudice do statusa poznatih i priznatih umjetnika.


Neil McCormick: U2 o U2: Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr.

U2

Monografija jedne od najpopularnijih glazbenih grupa - irske grupe U2. Knjiga donosi priču koju pričaju članovi vlastitim riječima i obiljem fotografija. Razgovor s Bonom, Edgeom, Adamom Claytonom i Larryjem Mulenom te njihovim menadžerom Paulom McGuinnessom vodio je Neil McCormick. Iz albuma u album, s turneje na turneju, iz godine u godinu, a i kroz privatnu prizmu, predstavljeno je stvaranje i razvoj više desetljeća održavanog projekta zvanog U2.


Strummer, Jones, Simonon, Headon: The Clash

Clash

Knjiga koju su osmislili sami članovi legendarne grupe The Clash, poznata i kao Pink Book, smatra se njihovom službenom biografijom. Svoj rad predstavili su vlastitim riječima u kojima otkrivaju detalje iz svojih života, priče o nastanku pojedinih pjesama i albuma, dojmove s gotovo neprekidnih turneja i nastupa i sveukupno društveno ozračje u kojem je bend djelovao između 1976. i 1983. Od punk početaka punih zanosa do zasićenja i umora na kraju, The Clash su ostali vjerni svojim idealima i beskompromisni u opiranju autoritetima te su postali jedan od najutjecajnijih glazbenih fenomena svih vremena. Ova izuzetna knjiga opremljena je i brojnim fotografijama koje pružaju dodatni uvid u djelovanje grupe.


Jon Savage: Engleski snovi: Sex Pistols i punk rock

SexP

Knjiga se bavi glazbenim pokretom punka (1976-78) i pristupa mu kao društveno-političkom fenomenu. Izgrađena je na temeljitom istraživanju, a u prvom planu je Malcolm McLaren, menadžer legendarnih Sex Pistolsa. Punk se pojavio kao provokacija, rušenje tabua, omalovažavanje građanske kulture, a odgovor države je bila represija, desničarska histerija u tabloidima i širenje moralne panike. Knjiga najviše prati grupe Sex Pistols i Clash, ali dosta kazuje i o njihovu utjecaju na druge bendove. Na kraju je i dodatak s popisom važnijih albuma i singlova koji u širem smislu pripadaju punku, uz kratke komentare.


Steve Malins: Depeche Mode: biografija

dM

Autorizirana biografija grupe donosi potpuni pregled više od dva desetljeća postojanja britanske pop skupine. Autor, glazbeni novinar, donosi životne priče trojice članova sastava koji potječu iz britanskog radničkog sloja bez cenzure. Knjiga je novinski precizan prikaz povijesti jednoga od najvećih elektropop bendova koji prkose trendovima, a istovremeno su uvijek u trendu.


Laura Jackson: Queen: potpuna biografija

Queen

Pred nama je knjiga o grupi koja je ostavila trajni trag u povijesti rock glazbe. Donosi nam detalje iz života, kako su uspjeli i uživali u slavi, kako su promijenili rock, šokirali javnost. Otkriva ekstravagantne živote članova, neobuzdane zabave, glazbena remek djela, te kako su se nosili s bolešću i smrti pjevača grupe. Uz iscrpne biografije svih članova tu je i popis svih singlova i albuma objavljenih u Velikoj Britaniji i u SAD-u.


Tim Footman: Leonard Cohen - Hallelujah: nova biografija

Cohen

Nova biografija kanadskog barda rock glazbe iz pera autora mlađe generacije opisuje karijeru i mnogobrojne detalje osobnog puta slavnog kantautora od njegovih početaka do turneje 2010.g.

Autor argumentirano prati svestranu umjetnikovu ličnost kroz kontekste glazbe, poezije, religije, politike i intime sa svim usponima i padovima te mnogobrojnim utjecajima što ih je Cohen imao na glazbenu scenu i popularnu kulturu. Zanimljiv je tekst u kojem se Cohen na svojevrstan način uspoređuje s Bobom Dylanom. Knjiga sadrži Cohenovu diskografiju i bibliografiju te popis autora koji su izvodili njegovu glazbu.


Mick Middles i Lindsay Reade: Rastrgan - život Iana Curtisa

Ian Curtis

Obimna knjiga o životu i radu, ljubavnim vezama i smrti tragično preminulog pjevača skupine Joy Division. Kult Iana Curtisa ni nakon trideset godina nije izgubio na svome sjaju. Knjiga sadrži i mnoge, ranije neobjavljene fotografije iz osobnih zbirki, te iscrpnu diskografiju i popis koncerata Joy Divisiona, a tu je i popis nastupa na filmu i televiziji.


Mick Wall: Kada su divovi hodali Zemljom: Led Zeppelin

Zeppelin

Ugledni rock novinar i nekadašnji Pageov i Plantov suradnik, otvoreno pripovjeda cjelovitu i uzbudljivu priču o grupi Led Zeppelin iz neposrednog iskustva. Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja, a temelji se na intervjuima koje je Wall vodio tijekom godina s pojedinim članovima grupe. Knjiga otkriva i prave razmjere dugogodišnjeg zanimanja osnivača grupe za okultno.


Eric Clapton: Autobiografija

Clapton

Knjiga govori o britanskom pjevaču, jednom od najboljih gitarista svih vremena, čovjeku koji je čak tri puta primljen u Rock and Roll Hall Of Fame (Kuća slavnih), kao član The Yarbirdsa, Creama i kao soloizvođač, rock-zvijezdi koja nastavlja oduševljavati široki spektar ljubitelja glazbe. Sjajno napisana, knjiga opisuje čovjeka koji je preživio vlastite demone i dostigao vrhunac uspješnosti.


Nick Johnstone: Amy, Amy, Amy: priča o Amy Winehouse

Amy

Biografska knjiga o Amy Winehouse, pjevačici koja predstavlja sasvim nekonvencionalnu pojavu u svijetu pop-glazbe. Sa svega dvadeset i četiri godine, ona iza sebe ima dva albuma, "Frank" iz 2003. te "Back To Black" iz 2006. Njezin nesumnjivi glazbeni talent predstavljen je u ovoj knjizi od početka njezinog školovanja, prvih koncerata s Nacionalnim jazz orkestrom mladih, prvog albuma, nastupa...


Sam Shepard: Kotrljajuća grmljavina: putni dnevnik s turneje Boba Dylana

Dylan

Knjiga pisca i glumca Sama Sheparda priziva davno i slavno putovanje, glazbenu turneju Boba Dylana i glazbene grupe kojoj su se pridružili i prijatelji Joan Baez, Allen Ginsberg, Ramblin' Jack Elliot te Sam Shepard u ulozi scenarista za planirani film o putovanju. Turneja polovinom sedamdesetih po Novoj Engleskoj (SAD) nije urodila filmskim svjedočanstvom, ali je zato Shepard vodio dnevnik i sastavio knjigu u dinamici toga projekta i druženju glazbenih duhova toga vremena, dojmljivo prikazujući glazbena događanja, posebno prilike iza kulisa. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama i vođena markantnim odrednicama o ljudima i doživljajima.


Elijah Wald: Bijeg iz Delte: Robert Johnson i povijest bluesa

Delta

Da bi pojasnio paradoks Roberta Johnsona, možda najvažnijeg blues glazbenika svih vremena, tj. odgovorio na pitanje zašto je trebalo proći 30 godina od njegove smrti da ljudi počnu otkrivati kvalitetu njegove glazbe, publicist i znanstvenik Elijah Wald vodi nas na putovanje kroz povijest bluesa. Polazeći od Delte Mississippija, "kolijevke i svetog mjesta bluesa", autor analizira radove i živote najvažnijih blues glazbenika 20. stoljeća. Polazeći od života i djela Roberta Johnsona kao glavne osi, autor nam zapravo predstavlja osnovne obrise cijele povijesti blues glazbe.


Steve Appleford: The Rolling Stones: to je samo Rock'N'Roll, priče o pjesmama

Stones

Neobično iscrpna i podrobno opisana pozadina snimanja svih albuma Stonesa tj. pojedinih pjesama prikazana je u ovoj knjizi, te tako ispričana priča o velikom rock sastavu. Tri i pol desetljeća stvaranja nekih od najistaknutijih albuma poredanih kronološkim slijedom izlazaka. Priča oko svakog albuma počinje atmosferom određenog razdoblja, raznovrsnim spletkama iz života, a zatim detaljno opisuje pjesmu po pjesmu. Autor je iznio subjektivan osvrt na pojedine pjesme, ali je uspio dati cjelovitu sliku o grupi.

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Čovjek. digitalno izdanje: 10 naslova za samoobranu od digitalne hiperaktivnosti

/
GKR bira

Kroz proljeće sa 5 sjajnih zelenih naslova

/
GKR bira

13 sretnih naslova o avanturi putovanja

/
GKR bira

16 pobjedničkih naslova Dublin Literary Award na policama Gradske knjižnice Rijeka: knjige za sladokusce