Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

David Gilmour: Filmski klub

Filmski klub biografski je roman kanadskog pisca i filmskog kritičara Davida Gilmoura. Njegov sin Jesse mrzi školu pa otac smišlja plan: ne mora u školu, ne mora plaćati stanarinu niti raditi, može spavati do podne i izlaziti, ali pod jednim uvjetom: da s njim pogleda tri filma tjedno po njegovom izboru. 

Jesse pristaje i kreće nekonvencionalna filmska edukacija - francuski novi val, Kurosawa, Tarantino, Spielberg, Friedkin… Svaki film koji su pogledali vodio ih je do rasprave, a rasprava do životnih spoznaja o odgoju i obrazovanju, svijetu, vezama- obiteljskim i ljubavnim, ali i važnosti umjetnosti, u njihovom slučaju filmske. 

Ako vas zanima kako završava ovaj odgojni eksperiment, ali i što Clint Eastwood na setu govori umjesto “Akcija!”, pročitajte Filmski klub- pravu malu enciklopediju filma i dirljivu priču o ocu i sinu, koji su se u osjetljivoj fazi kada nas tinejdžeri obično isključe iz života povezali i dobili dragocjeno vrijeme prije neminovnog odvajanja u odrasloj dobi.

rsz_11filmskiklub.jpg


Kim Michele Richardson: Knjižničarka na konju

Priča prati Cussy Mary Carter, devetnaestogodišnju djevojku koja živi u ruralnom Kentuckyju 1930-ih godina. To je surov svijet u kojem se Mary ističe zbog plave boje kože prouzročene genetskim poremećajem metemoglobinemijom. Kako bi mogla preživjeti, Mary postaje knjižničarka na konju - osoba koja ljudima diljem Apalačkog gorja odnosi knjige i informacije, ali i čita im posljednju priču i previja im rane. 

Ovaj roman temeljen na povijesnim činjenicama i životima stvarnih ljudi upoznaje nas s nizom živopisnih likova i njihovim životnim sudbinama, a posebno se ističu opisi iskonske prirode koji dočaravaju ambijent i unutarnje stanje glavne junakinje.

rsz_12knjiznicarkanakonju.jpg


Matthew McConaughey: Zelena svjetla

Matthewa vjerojatno znate kao hollywoodskog glumca, ali ovaj šarmantni Teksašanin jedino što je ikada htio postati jest otac. Tako piše u svom memoaru Zelena svjetla (koji se brzinom munje posuđuje s naših polica), pogledu na vlastiti život i vlastita sjećanja koja je prikupljao više od trideset godina. 

U knjizi možemo saznati detalje o njegovom djetinjstvu i početku glumačke karijere, ali i upoznati ga kao iznimno introspektivnu i sentimentalnu osobu koja neprestano traga za vlastitim smislom i svrhom. Glavni dijelovi teksta popraćeni su isječcima iz njegovih dnevnika: zapisanim mislima, poezijom, fotografijama, naljepnicama … Jednostavno, ali duboko štivo koje ne nudi popis od deset koraka kako postići isto, već se osvrće na ljepotu življenja.

rsz_13zelenasvjetla.jpg


Dean Slavić : Zemjica zgora Opatije : (judi, zemja i još malo smeha)

Kratak ali sočan roman na čakavici u kojem se zbog komada zemlje sukobljavaju članovi obitelji, ali i susjedi i oni ostali koji smatraju da ih se to tiče. Naravno, svi uključeni imaju oprečne ideje o tome što bi sa spomenutom zemljom trebalo napraviti…

rsz_14zemljica.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca