Pop Science: Sigurnost hrane – od polja do vašeg stola
Postoji li apsolutno sigurna hrana te što hranu može učiniti štetnom za ljudsko zdravlje – saznajte 04. lipnja u 17:30 sati na predavanju izv. prof. dr. sc. Milne Tudor Kalit.
Sigurnost hrane opsežan je i složen princip zaštite potrošača i njihovog zdravlja koji obuhvaća sve faze u lancu od polja/farme do stola.
Brojne opasnosti mogu ući u lanac hrane i učiniti namirnicu potencijalno štetnom za ljudsku konzumaciju. Razvoj novih metoda u prehrambenoj tehnologiji i agronomiji, povećana međunarodna trgovina hrane i klimatske promjene, promjene u prehrambenim navikama te sve veći zahtjevi i briga potrošača za zaštitu zdravlja dovele su do razvoja iznimno zahtjevnog okruženja za djelovanje sustava sigurnosti hrane.
Postoji li apsolutno sigurna hrana, na čemu se temelji koncept sigurnosti hrane, koji kontaminanti mogu hranu učiniti štetnom za ljudsko zdravlje, kako osiguravamo proizvodnju sigurne hrane te kako naše prehrambene navike sudjeluju u konceptu sigurnosti hrane bit će obuhvaćeno ovim predavanjem.
O predavačici:
Dr.sc. Milna Tudor Kalit izvanredna je profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za mljekarstvo. Koordinatorica je predmeta Sigurnost hrane na diplomskim i prijediplomskim studijima fakulteta te koautorica i glavna urednica sveučilišnog udžbenika Sigurnost hrane – od polja do stola. Doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom studiju Nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Njezini znanstveni interesi osim sigurnosti hrane obuhvaćaju tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda te njihovu ulogu u prehrani ljudi. Također, aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti iz navedenih područja, kao predavač na Festivalu znanosti, okruglim stolovima, tematskim predavanjima u osnovnim i srednjim školama te je autorica brojnih stručno-popularnih članaka.
Kao stipendistica (Cochran fellowship program) Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) Milna Tudor Kalit educirala se iz područja sigurnosti hrane na Michigan State University, Lansing (International Food Safety Short Course i Environmental Biosafety Short Course). Ima znanstvenu i stručnu suradnju sa Centrom za istraživanje u mljekarstvu, University of Wisconsin, Madison. Članica je međunarodnog tima sudaca na svjetskom senzorskom ocjenjivanju sireva u SAD-u (World Championship Cheese Contest) u organizaciji Wisconsin Cheesemakers Association, Madison. Koautorica je poglavlja Origin, production and Specificities of Croatian Traditional Cheeses u knjizi Cheeses around the world - Types, production, properties and cultural and nutritional relevance (2019) američkog izdavača Nova Science, New York.
Prijave se primaju putem obrasca ovdje!
O Pop Science programu:
Pop Science programski je ciklus Gradske knjižnice Rijeka u sklopu projekta American Cornera Rijeka. Program izvire iz smjernica ciklusa "Otporna knjižnica, otporna zajednica" a posvećenog temama osnaživanja pojedinca i zajednice za suvremeni svijet. Pop Science širi spektar interesa na različite aktualne i ključne teme suvremene tematike kroz koje se kompleksni koncepti pokušavaju približiti široj javnosti na razumljiv način.
Iz Magazina

Knjige petkom: Tragom mjeseca, Paradiz...

Knjige petkom: Troje, Otpusno pismo, Četiri vjetra...

Pet godina nakon riječkog 1. veljače 2020.: terapija kulturom za "tvrde" gradove u svijetu virusa, dronova, inflacija, Sjevernokorejaca na granici Europe...
Najave događanja

Crafternoon: izradi papirnato srce za Valentinovo

All on Board!: Večer društvenih igara u Rasadniku

Predstavljanje knjige Marijane Dragičević "Crno tijelo"

Predstavljanje dvojezične zbirke poezije Ane Dudić Zubčić “Crvena tama mojih usana”

Umjetnički panel "ArTalk"
Pretplati se!
Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)
Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja.