Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Sigurnost hrane opsežan je i složen princip zaštite potrošača i njihovog zdravlja koji obuhvaća sve faze u lancu od polja/farme do stola. 

Brojne opasnosti mogu ući u lanac hrane i učiniti namirnicu potencijalno štetnom za ljudsku konzumaciju. Razvoj novih metoda u prehrambenoj tehnologiji i agronomiji, povećana međunarodna trgovina hrane i klimatske promjene, promjene u prehrambenim navikama te sve veći zahtjevi i briga potrošača za zaštitu zdravlja dovele su do razvoja iznimno zahtjevnog okruženja za djelovanje sustava sigurnosti hrane. 

Postoji li apsolutno sigurna hrana, na čemu se temelji koncept sigurnosti hrane, koji kontaminanti mogu hranu učiniti štetnom za ljudsko zdravlje, kako osiguravamo proizvodnju sigurne hrane te kako naše prehrambene navike sudjeluju u konceptu sigurnosti hrane bit će obuhvaćeno ovim predavanjem.

O predavačici:

Dr.sc. Milna Tudor Kalit izvanredna je profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za mljekarstvo. Koordinatorica je predmeta Sigurnost hrane na diplomskim i prijediplomskim studijima fakulteta te koautorica i glavna urednica sveučilišnog udžbenika Sigurnost hrane – od polja do stola.  Doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom studiju Nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Njezini znanstveni interesi osim sigurnosti hrane obuhvaćaju tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda te njihovu ulogu u prehrani ljudi. Također, aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti iz navedenih područja, kao predavač na Festivalu znanosti, okruglim stolovima, tematskim predavanjima u osnovnim i srednjim školama te je autorica brojnih stručno-popularnih članaka.

Kao stipendistica (Cochran fellowship program) Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) Milna Tudor Kalit educirala se iz područja sigurnosti hrane na Michigan State University, Lansing (International Food Safety Short Course i Environmental Biosafety Short Course). Ima znanstvenu i stručnu suradnju sa Centrom za istraživanje u mljekarstvu, University of Wisconsin, Madison. Članica je međunarodnog tima sudaca na svjetskom senzorskom ocjenjivanju sireva u SAD-u (World Championship Cheese Contest) u organizaciji Wisconsin Cheesemakers Association, Madison. Koautorica je poglavlja Origin, production and Specificities of Croatian Traditional Cheeses u knjizi Cheeses around the world - Types, production, properties and cultural and nutritional relevance (2019) američkog izdavača Nova Science, New York.

rsz_1fotografija_tudor_kalit.jpg

Prijave se primaju putem obrasca ovdje!


O Pop Science programu:

Pop Science programski je ciklus Gradske knjižnice Rijeka u sklopu projekta American Cornera Rijeka. Program izvire iz smjernica ciklusa "Otporna knjižnica, otporna zajednica" a posvećenog temama osnaživanja pojedinca i zajednice za suvremeni svijet. Pop Science širi spektar interesa na različite aktualne i ključne teme suvremene tematike kroz koje se kompleksni koncepti pokušavaju približiti široj javnosti na razumljiv način.

American_Corner_Rijeka_big_banner_thumb_a242b8449f.png

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru