Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Dakle, na samom kraju 15. stoljeća u Kosinjskoj su tiskari najvjerojatnije otisnuti: Misal po zakonu rimskoga dvora, tzv. Prvotisak, čije tiskanje je dovršeno 22. veljače 1483. godine te Brevijar po zakonu rimskoga dvora iz 1490. godine. Pretpostavljenom organizacijom i financiranjem Anža (Ivana) VIII. Frankapana Brinjskog te radom Kosinjana i prvog hrvatskog tiskara Ambroza Kacitića od plemena Kolunića, Kosinj i Kosinjska tiskara postaju sinonim vrhunske razine hrvatske srednjovjekovne kulture, intelekta i pismenosti kojima smo stajali uz rame s najnaprednijim narodima Europe i svijeta.

Autor u knjizi donosi najnovija istraživanja o kulturnom i povijesnom značaju Kosinja, posebice u kontekstu tiskarstva, glagoljaštva i inkunabulistike. Knjiga je nastala iz doktorskog rada u kojemu je autor prezentirao sva dosadašnja istraživanja o kosinjskom tiskarstvu, iznio aktualne teze o mjestu prve tiskare u Hrvata te prikupio i povijesno analizirao digitalizirane rukopise, kartografsku građu, članke i druge izvore pomoću kojih je došao do zaključka koji idu u prilog Kosinju kao lokalitetu prve tiskare u Hrvata. Na kraju knjige nalazi se popis konzultiranih tiskanih i mrežnih izvora te arhivske građe, popis slika, tablica, grafikona, važnijih imena i naziva te biobibliografski podaci autora.

Dr.sc. Ivan Mance, hrvatski je stručnjak za poslovnu sigurnost, magistar informacijskih znanosti i doktor povijesnih znanosti. Rođen je 29. lipnja 1975. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu diplomirao je 2005. godine i stekao zvanje diplomirani inženjer sigurnosti, smjer: zaštita na radu. Magistrirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine, na znanstvenom magistarskom studiju s temom: Prisutnost koncepta CRM-a u poslovanju trgovačkih društava za zaštitu na radu i mogućnost njegovog sustavnog uvođenja. Na doktorskom studiju povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je 2023. godine s temom: Hipoteza o Kosinjskoj tiskari – informacijsko-povijesna analiza, s najvećom pohvalom za izuzetno izvrsne radove (summa cum laude).

Knjigu će predstaviti  prof.dr.sc. Josip Jurčević, prof.dr.sc. Daniel Patafta i autor dr.sc. Ivan Mance.
 

Objavljeno  | Autor/ica: