Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Barbara Bojčić
Iako po struci profesorica hrvatskog jezika i književnosti, veći sam dio života posvećena obitelji. Odrastanjem djece (i priznanjem da ipak trebam naočale za čitanje) otvorio se prostor za vraćanjem nekim starim zadovoljstvima, prije svega knjizi. Odnedavn... više

Kad se za susret čitateljskog kluba čita poznata, hvaljena knjiga još poznatijeg i vrlo popularnog pisca, očekivanja su istovremeno i ogromna i nikakva. Moja su ipak bila na strani ovih prvih, s vjerom u bezbroj pohvala, koje je prvi dio trilogije suvremenog švedskog pisca Fredrika Backmana, dobio. I dobiva. Čitateljski klub Najbolje godine pridružuje se istim.


Čitateljski klub: Najbolje godine 
Pročitana knjiga: Medvedgrad
Autor: Fredrik Backman
Datum rasprave: 05.02.2024.


Medvedgrad nam je bio u rasponu od vrlo dobre do izvrsne knjige, od jednostavnih pohvala do pravog oduševljenja.
Raščlanili smo roman na proste faktore, kako bi se reklo, ne zaboravljajući niti u jednom trenutku ono najvažnije, a to je emocija koju je izazvao u nama. A izazvao je i to cijeli vrtlog.

Na površini, knjiga o sportu, hokeju, što je samo podloga, kako su članice kluba dobro primijetile, za puno važnije teme o kojima Backman progovara. Važnost obitelji, opsesija pobjedom, sukob iskrene odanosti i moć novca, psihologija male, izolirane sredine i najvažnija od svih tema - silovanje. Frustrirane smo bile i ljute zbog činjenice da je zločinac pretvoren u žrtvu, da se žrtvu etiketira, krivi i optužuje, da joj se ne vjeruje i da je važnost sportskog uspjeha stavljena ispred odgovaranja za zločin. Ali bile smo i sretne što je jedan muškarac na takav način progovorio o vrlo aktualnom problemu.

Upravo je aktualnost najveći razlog zašto se knjiga svima dopala. Problemi u romanu su oni s kojima većina ljudi živi, suočava se i bori na način kako najbolje zna i može.

Uz aktualnost, tu je Backmanov stil pisanja. Sam početak, prvo poglavlje, kojim te odmah uvuče u djelo, nasekiralo je jednu našu članicu koja je s olakšanjem dočekala kraj romana. Njegove rečenice kojima u tragovima nagovještava buduću radnju vrlo su vješto ispletene i mame čitatelja na još. Tako nas je namamio na nastavke Medvedgrada pa ih neke od nas već i čitaju.

Rijetko se kad dogodi da se knjiga svidi baš svima. A još rjeđe da onda o njoj možeš pričati i pričati... do najsitnijih detalja.

Na kraju, zadovoljne razgovorom o pročitanoj knjizi, prisjetile smo se našeg prvog susreta prije točno godinu dana.
Pale su i neke lijepe riječi obostrane zahvale kao i nezaobilazni slatki zalogaj. Nek' nam je sretan prvi rođendan uz želju da potrajemo čitajući i dalje knjige koje će, kao i do sada, biti raznolike - žanrom, stilom, brojem stranica i pripadati različitim nacionalnim književnostima.
Jednu takvu zadale smo si za idući put. Idemo u Afriku, točnije u Nigeriju...

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca