Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Europa - neotkriveni kontinent : sedam putovanja / Karl-Markus Gauss

Poznati austrijski književnik i putopisac, Karl-Markus Gauss, svojevrsni "književni kartograf Europe" opisuje male narode i manjinske skupine, bilo da smo čuli za njih, npr. Romi, ili potpuno nepoznati Asirci u Švedskoj, te "razbacani" Nijemci po istočnoj Europi. 

U sedam putovanja Gauss pronalazi manjinske zajednice koje čuvaju neko drugo vrijeme te pokazuju kako je i koliko Europa raznolika i zašto je to čini jedinstvenom. Knjiga je popraćena fotografijama austrijskog fotografa Kurta Kaindla.

175430.jpg


Dunav / Claudio Magris

.Priča predstavlja putovanje niz Dunav, od izvora do Crnog mora, putujući usput kroz vlastiti život i razdoblja suvremene kulture. Putovanje koje rekonstruira civilizaciju Srednje Europe, sakuplja priče i zgode, pojedinačne i kolektivne sudbine..

dunav_300dpi.jpg


Iran u prezentu / Ivan Đogić

U ovoj knjizi autor, često anegdotalno, govori o vlastitom doživljaju Irana, u kojem živi od 2018. i radi kao turistički vodič, no istovremeno čitatelju pruža mnoštvo korisnih (povijesnih, zemljopisnih, religijskih, političkih, pravnih, kulturnih) informacija o toj zemlji. Primjerice, čitatelj saznaje da Irančev poziv na ručak vrijedi tek ako ga izrekne tri puta; da taksistova ili trgovčeva pristojna izjava da kupac ne treba ništa platiti ne znači da zaista ne treba platiti; da datulje, deve i ljudi imaju status osobe; da se palme međusobno zaljubljuju itd. 

U zapadnim zemljama uglavnom se na suvremeni Iran gleda u mračnim tonovima, stoga je, ističe autor, njegova knjiga „pokušaj protuteže, pokušaj unošenja boja, humanizma, ljepote i elegancije u svijest stranog čitatelja i pokušaj da Iran što više bude doživljen tirkizno, a što manje crno”.

193704.jpg


Kvarnerski otoci pješice i biciklom / Lara Černicki ; Stašo Forenbaher

Dvije pandemijske godine autori su velikim dijelom proveli istražujući kvarnerske otoke – šećući i vozeći se biciklima. Na temelju onoga što su doživjeli i vidjeli, kao i svoje povezanosti s morem, nastala je ova knjiga, koja se sastoji od četiri poglavlja posvećena kvarnerskim otocima – Krku (uz nenaseljeni otok Prvić), Cresu, Lošinju (uz otočiće lošinjskog arhipelaga) i Rabu. 

Svako poglavlje podijeljeno je na manje cjeline u kojima autori opisuju pojedine izletničke puteve, prepune povijesnog nasljeđa i prirodnih ljepota. Uz zemljovide s iscrtanim rutama autori donose pregršt važnih informacija te mnoštvo fotografija. Knjiga je namijenjena rekreativnim hodačima i biciklistima, ljubiteljima lijepih mjesta i avanturistima.

1200107.jpg


Korak po korak : [moj život kroz putovanja] / Simon Reeve

Autor knjige, svjetski poznati BBC-jev novinar i tvorac dokumentarnih filmova, u svom autobiografskom djelu opisuje vlastita iskustva i doživljaje s putovanja diljem zemaljske kugle. Vatreni ljubitelj i istražitelj najskrivenijih kutaka naše planete kroz svoje priče i svjedočanstva progovara o socijalnim, političkim i kulturološkim aspektima brojnih zemalja koje je posjetio. 

Od izbjegličkih kampova u ratom pogođenim državama, preko pustinja, džungle, planina i oceana, autor svjedoči o skrivenoj ljepoti, ali i o okrutnoj stvarnosti najopasnijih i najosamljenijih kutaka svijeta.

sss.png


Ne postoji sutra u Atru : priče iz Afrike / Martina Divić

Putopisna knjiga u kojoj autorica govori o svojim putovanjima u Senegal, Mauritaniju, Maroko i sjeverozapadnu Afriku. 

Svoje dojmove iznosi zanimljivo, s puno detalja, od afričkog pejsaža do razgovora s domaćim stanovništvom, spremno se obraćunavajući s vlastitim predrasudama, dopuštajući afričkoj čaroliji da joj se uvuče pod kožu, ali i ukazujući da je upravo ljudskost most za prevladavanje kulturoloških i svih ostalih granica.

Ne_postoji_500x800.jpg


Berlin, Pula, Varšava / Tatjana Gromača

Putopisni zapisi o različitim odredištima, poznatim europskim velegradovima, kao i o tako malim istarskim mjestima za koja malo tko osim samih mještana znade, nastali su više kao rezultat refleksije o geografski i emocionalno bliskim i dalekim mjestima, nego samoga mjestopisa. 

Tako je i u ovoj zbirci tekstova autorica više okupirana problematikom smještenom ispod površine koja se okom vidi: "i ovdje nastavlja ustrajno tinjati problem etičnosti potpune, trajne i bezgranične sreće". (preuzeto iz pogovora Ivana Moleka).

berlin-pula-varsava.jpg


Iz dnevnika istraživača / Goran Šafarek

Iz pera našeg poznatog biologa, publicista, istraživača, fotografa, redatelja i snimatelja dolazi ova knjiga. Ona je presjek odabranih priča s njegovih dosadašnjih istraživanja i avanturističkih putovanja kroz tropska predjela Afrike, Latinske Amerike i Azije. 

Autor na objektivan i znanstveni način dočarava kako je biti biolog u tropima, kako je spavati u džungli, kako istraživati razne životinje… Uz opise ovih uzbudljivih predjela nalaze se i njegove atraktivne fotografije.

dd.png


Kultura putovanja : uvod u književnu iterologiju / Dean Duda

"Znanost ljudskog premještanja" - tako je Michel Butor objasnio svoj pojam iterologije, što ga je skovao "iz zabave". S književnošću je usko povezan, jer se upravo u književnosti i brojnim tekstovnim vrstama potvrđuje i posvjedočuje kultura putovanja. 

Nastojeći istražiti kako književnost sustvaralački sudjeluje u toj kulturi, autor u nizu primjera, od starogrčkog ljubavnog romana, fantastičnih pripovijesti o putovanju i kasnoantičkih itinerarija, preko hodočašća i novovjekovnog "nauka o putničkom umijeću", te prakse 'grand toura' i demokratizacije putovanja u 19. stoljeću, sve do pojave modernog turizma, prati izraze putničkih praksi kroz povijest književnosti, koje su uvijek i odraz stupnja razvijenosti opće infrastrukture, ali i društvenih odnosa i promjena u ideologiji.

jhjgj.png


Gradovi, sela, dvorci : [vodič za literarne putnike] / Irena Lukšić

Tzv. trkači kroz prostor upozoreni su na samom početku : u ovoj knjizi o putovanjima neće naći nikakvih praktičnih informacija što ih inače sadrže popularni vodiči za turiste. 

U svojem vodiču za literarne putnike urednica biblioteke "Na tragu klasika" pošla je tragom u knjigama opisanih mjesta i svoje čitateljsko putovanje podijelila na kontinente, države i gradove kako su se otvarali očima pisaca, književnih kritičara, sveučilišnih predavača i drugih putnika koji su svijet oko sebe namjestili poput vlastita duhovnog doma, vjerujući i uvjeravajući se uvijek iznova kako on počiva na kretanju kao temeljnom načelu.

irena-luksic-gradovi-sela-dvorci-vodic-literarne-putnike-slika-111488628.jpg


Gdje misli nestaju / Damir Šantek

U 34 putopisa autor čitatelje vodi na put po planinskim predjelima koji nisu lako dostupni i koje su rijetki pojedinci posjetili. U njima autor ne iznosi samo činjenice o planinskim masivima i povijesti, niti ostavlja samo korisne upute budućim avanturistima, već prenosi osobne doživljaje i emocije s putovanja te zanimljivosti o mjestima koja je posjetio, ali i ljudima i običajima. 

Brojne autorove fotografije knjizi daju posebnu vrijednost te čitateljima dočaravaju i približavaju ove prirodne ljepote. Putopisi obuhvaćaju lokalitete Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su posvećena onima u Hrvatskoj – Dugom otoku i Medveđaku.

Gdje-misli-nestaju-500pix.jpg


Avanturističko putovanje kroz moje sobe / Karl-Markus Gauß

Cijenjeni autor i erudit, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, s opusom od 27 knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika, u ovoj se knjizi bavi specifičnim "putovanjem" oživljavajući predmete koji ga neposredno okružuju. 

Polazeći od knjiga, polica, suvenira, slika na zidovima, dijelova namještaja i upotrebnih predmeta, autor putuje kroz prostor i vrijeme, oživljava sjećanja na određene povijesne epohe, gradove i građevine, obiteljske uspomene ili pokojne prijatelje. Suptilnim iscrtavanjem svog intimnog pejzaža autor prekoračuje granice neposrednih datosti te čitatelja odvodi na putovanje svijetom, govoreći ujedno o svemu onome što je njega osobno formiralo kao čovjeka i kao pisca.

avanturisti_ko_putovanje_kroz_moje_sobe_300dpi.jpg


Umijeće putovanja / Alain de Botton

Britanski autor (podrijetlom Švicarac) već poznat u našoj sredini po knjigama "Kako vam Proust može promijeniti život" i "Utjehe filozofije". U ovoj knjizi, objavljenoj 2002. godine, obrađuje teme iz psihologije putovanja. 

Možda rečenica "... bilo je trenutaka kad sam i ja osjećao da ne postoje bolja putovanja od onih izazvanih maštom, kod kuće..." na najbolji mogući način opisuju duh ove knjige.

dsds.png

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Čovjek. digitalno izdanje: 10 naslova za samoobranu od digitalne hiperaktivnosti

/
GKR bira

Kroz proljeće sa 5 sjajnih zelenih naslova

/
GKR bira

13 sretnih naslova o avanturi putovanja

/
GKR bira

16 pobjedničkih naslova Dublin Literary Award na policama Gradske knjižnice Rijeka: knjige za sladokusce