Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Mitja Lamut: Parobrodi Jadrana na razglednicama

Parobrodi Jadrana na razglednicama

Knjiga "Parobrodi Jadrana na razglednicama" slovenskoga autora Mitje Lamuta otkriva nam dio povijesti na Jadranskome moru. Ona nam donosi niz priča o sudbinama brodova koji su plovili istočnom jadranskom obalom u razdoblju od sredine 19. stoljeća do Drugoga svjetskoga rata, poznatom i kao "zlatno razdoblje putničkih parobroda". Autor je s pomoću svoje velike privatne zbirke razglednica, koje su u knjizi poredane kronološki, prema godinama izgradnje, preoblikovanja ili preimenovanja broda, opisao sudbinu više od dvjesto jadranskih parobroda, njihovih vlasnika, mornara i putnika, preko kojih se mogu pratiti povijesni razvoj te političke i gospodarske promjene na istočnoj obali Jadrana.

U ovoj su knjizi jadranski parobrodi prvi put sakupljeni, obrađeni i predstavljeni na jednome mjestu. Osim razglednica i parobroda, u knjizi se nalazi mnogo vrijednih podataka o brodarskim kompanijama i društvima koje su tijekom povijesti djelovale na ovim prostorima, kao i općenito o povijesti putničkog brodarstva na Jadranu. A otkrivši u svojoj knjizi i neke dosad nepoznate lokacije potonulih parobroda, Mitja Lamut dao je i vrijedan doprinos istraživačima jadranskoga podmorja.

 


 

Brian Lavery: Brodovi

Brodovi

Ljudi su počeli graditi brodove prije više od 5000 godina i oni su izraz domišljatosti i želje za novim znanjima. U slikovnici su opisani i detaljno ilustrirani neki od brodova u povijesti te pomorski običaji i putovanja. Opisani su putnički, ratni, teretni brodovi i jedrenjaci, vikinške plovidbe i piratski galijuni. Devet stranica knjige mogu se izvlačiti tvoreći velike table. Knjiga nudi priče o velikim inženjerskim pothvatima i ljudskoj izdržljivosti.

 


 

Danijel Frka, Jasen Mesić: Tajne Jadrana: ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana

Tajne Jadrana

Knjiga Blago Jadrana, autora Danijela Frke i Jasena Mesića kapitalno je djelo hrvatske povijesti i kulture, prije svega namijenjena roniocima jer je rađena u obliku vodiča. Knjiga donosi 56 ronilačkih pothvata na 56 najvažnijih lokacija olupina u Istri, sjevernom, srednjem i južnom Jadranu, a zbog cijelog niza atraktivnih kolor fotografija i autorskih slika Danijela Frke ona je osim roniocima zanimljiva i brojnim zaljubljenicima u more i podmorje, te onima koji se bave poviješću pomorstva i avijacije.

Želja je autora bila upotpuniti sliku o antičkim nalazištima, istražujući teret nekadašnjih brodova i ostatke tereta koji su do danas ostali sačuvani pod naslagama pijeska. Knjiga Blago Jadrana ilustrirana je s više od 500 podvodnih fotografija kao i originalnih crteža koji su popraćeni podacima o lokalitetu, uzrocima potonuća, dubini, struji, vidljivosti, kao i važnosti nalazišta. Tekstovi pričaju povijest i okolnosti potonuća svake olupine, koje tako postaju dio atraktivnog mozaika jadranskih tajni.

 


 

Slobodan Novković: Titanic: Hrvati u katastrofi stoljeća

Titanic

Dokumentarni zapis o događajima vezanim uz nesreću Titanica. Uz poznate činjenice o tragediji britanskog putničkog broda autor po prvi puta u javnosti iznosi podatke o trideset hrvatskih iseljenika koji su putovali tim brodom te o sedamsesetak hrvatskih mornara sa broda Carpathia koji su aktivno sudjelovali u spašavanju brodolomaca.Posebnu važnost imaju i izjave troje preživjelih Hrvata, putnika trećega razreda, o njihovom doživljaju katastrofe kao i sačuvane fotografije,pisma,dokumenti.

 


 

Nikša Mendeš: Po svjetskim morima

niksa-mendes-svjetskim-morima-slika-103212732

Katalog “Po svjetskim morima” nastao je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja povjesti riječkog i kvarnerskog jedrenjačkog brodarstva tijekom 19. stoljeća. Njegovim izdanjem obilježeni su neki važni događaji iz povijesti pomorstva Rijeke i Hrvatskog primorja, a poglavito se podsjetilo na najznačajnije obljetnice, kao što su bile plovidba jedrenjaka Splendido oko svijeta, prva austrougarska ekspedicija na Arktik i veze hrvatskih pomoraca s Osmanskim carstvom u 19. stoljeću. Mnogi kapetani s područja Hrvatskog primorja i Kvarnera ostvarili su značajne uspjehe u plovidbama zadnjih jedrenjaka početkom 20. st., a na taj način se dao i obol izvanrednoj brodograditeljskoj tradiciji našeg kraja u posljednja dva stoljeća.

Ovaj članak objavljen je povodom održavanja festivala Fiumare. Detaljan program provjerite na linku.

Bare Poparić: Doživljaji hrvatskih pomoraca

310295_dozivljaji-hrvatskih-pomoraca

Bartul Bare Poparić (Kaštel Novi, 1865. - Zagreb, 1948.) hrvatski povjesničar, prvak i pionir hrvatske pomorske historiografije. "Doživljaji hrvatskih pomoraca" pretisak je iz 1904. godine i bio je u svoje vrijeme vrlo popularna knjiga, pisana s puno ljubavi, uzbuđenja i, prije svega, s autentičnim opisom doživljaja hrvatskih mornara na dalekim morima. Saznajemo o našim jedrenjacima i kapetanima, o pomorskom životu u staro doba, i to iz knjige napisane starim hrvatskim jezikom. Autor Bare Poparić prenosi junačka držanja bakarskih i drugih mornara s nerijetko tragičnim ishodima. Ova se knjiga nerijetko uspoređivala i s Kačićevim Razgovorom ugodnim, a dobro ilustrirana čini se i više nego knjigom.

 


 

Gradimir Radivojević: Posejdonovi izazovi (neobične pomoračke sudbine)

posejdonovi-izazovi-slika-33246874

Podnaslov tek donekle obavještava o sadržaju knjige, jer u njoj nalazimo i dijelove o životinjama, zatim hipoteze, npr. o uzrocima pobune na brodu "Bounty", poduhvate amatera i pomoraca u oplovljavanju i prelasku određenih dijelova oceana u raznoraznim plovilicama i sl.. Osim raznih kurioziteta vezanih uz plovidbu, tu se vide i realističke situacije u kojima se nalaze pomorci i ostali na plovnim putovima. Slika je to suvremenog pomorstva, s njegovim problemima i blagodatima mora, od glazbe na tonućim brodovima, do spasa u gotovo beznadežnim situacijama.

 


 

Vladimir Isaić: Pomorski običaji i tradicije

pomorski običaji

Pomorski običaji su ustaljeni postupci u pomorstvu koji su prema utvrđenom ceremonijalu i kurtoaziji postali tradicija. Njihovi korijeni zadiru duboko u prošlost, a nastali su u vremenu kada se nemirni ljudski duh otiskivao na more u želji za otkrivanjem nepoznatog i savladivanju iskonskog straha od neizvjesnosti nepoznatog. Običaji su potom postali tradicije, nastali također u praktičnim saznanjima i iskustvima brodogradnje i plovidbe morem. Knjiga nije samo suha registracija ili opis postupaka određen nekim pravilom, već je naglasak na njihovom nastanku, genezi i primjeni do današnjih dana. U tekstu su dati i brojni primjeri hrvatskih rješenja koji pokazuju koliko je stara naša pomorska praksa.

 


 

Nikša Mendeš: Stari jedrenjaci

Mendeš, Nikša Stari jedrenjaci

Stari jedrenjaci, odnosno brodarstvo i brodogradnja Rijeke i Hrvatskog primorja mahom 19. stoljeća, predstavljeni su i popisani u ovom dvojezičnom katalogu autora Nikše Mendeša. Opisane su povijesne i gospodarske prilike na sjevernom Jadranu od 15. do 20. stoljeća, vrste jedrenjaka kroz stoljeća na Jadranu, povijest i razvoj brodarstva i brodogradnje Rijeke i Hrvatskog primorja te većih brodarskih središta kao što su Boka, Kraljevica, Senj, Mali Lošinj od 18. do 20. stoljeća. Tu su i slike, crteži, vedute, nacrti, povelje, grafike i zemljovidi, brojne kvalitetne reprodukcije u boji. Posebna je pažnja posvećena opisu pojedinih jedrenjaka i njihovoj povijesnoj kontekstualizaciji.

 


 

Ivan Jurković: More na pajolu: uzmorske hrvatske mornarske poslovice izreke i iskrice

More na pajolu

Sakupljene hrvatske uzmorske mornarske poslovice i izreke, sentencije i opservacije u ovoj knjizi tek su, zasigurno, djelić iskrica koje sam na dah u duga tri desetljeća, čuo i zapisao od časnih hrvatskih staraca - Albatrosa i Malamoke - koji su još s početka ovoga stoljeća na jedra oplovljavali zloćudni Cape Horn i Rt Dobre Nade, u susretima s ostalim pomorcima, težacima, delavcima, kalafatima, tesarima i brodograditeljima, ribarima, prcinigulima, špijačima, považaćima, šijavcima, navažaćima, deltarima, srdarima ... - na privratima drevnih kaleta i pjaceta naših rustikalnih primorskih zaselaka, sela i gradića; sakupljane istodobno i u građanskom intelektualnom staležu, otkrivale su naslage mora u privatnim rukopisima i izdašnim reminiscencijama kapetana duge plovidbe, pjesnika, kipara, liječnika, ljekarnika, slikara, književnika...

U sakupljanju ove građe koristio sam se i postojećom literaturom. A jezični oblici čakavskoga narječja nisu dirani. Poslovice i izreke, iskrice, sentencije i opservacije podijeljene su u ovoj knjizi prema odgovarajućim cjelinama. U životu su nastale, u raznim prigodama i na razne načine, pa neka to bude, barem djelomice, sačuvano u ovim mojim skromnim nastojanjima izrijekom: "More na pajolu". Ivan Jurković je pomorski publicist i čakavski komediograf, rođen u Sušaku 1933. godine. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke i drugih zapaženih nagrada za svoje književno i dramsko stvaralaštvo.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca