Put do zimnice: knjige koje će pomoći da ove godine nastanu najbolji pekmez i kiseli kupus
Želite li se ove godine okušati u spremanju zimnice, na pravom ste mjestu: imamo savršene naslove, baš za vas!
Topla šarena jesen korača sigurnim korakom. Vrijeme je berbe, sjetve, žetve, vrijeme bogatih plodova. Vrijeme opojnih mirisa i boja, vrijeme kada uživaju sva naša čula. Jesen je i vrijeme kada želimo još makar malo sačuvati ljeto, ne pustiti ga iz ruku, spremiti ga u staklenku da bi nam zamirisalo usred hladne zime.
Tončika Curkov: Zimnica
Zimnica bez konzervansa i aditiva, zdrava, sočna puna okusa! Mini kuharica s kojom možete pripremiti zalihe omiljenih plodova, ali još i više od toga jer pristup Tončike Cukrov omogućuje vam da spremljena zimnica zadrži maksimalnu hranjivost. Uz poznate recepte pronaći ćete i pregšt novih, poput maslačkovog „meda“ ili ružinog nektara. Što kažete da ove godine možda isprobate nešto novo i drugačije?
Olivera Marčetić: Zimnica
Od kisele zimnice do slatkih delicija, sve ćete pronaći u ovoj knjizi! Ako vas zanima kako sačuvati voće i povrće za zimu, kako napraviti mirisna ulja ili aromatični ocat, ovdje ćete pronaći odgovor, a svi recepti su pisani jasnim i sažetim stilom.
Vera Hruš: Zimnica: što? kako?
Vrlo praktičan priručnik koji vam donosi pregršt ideja i trikova kako možete spremiti ukusnu i slasnu zimnicu! Od ukuhavanja, konzerviranja šećerom bez kuhanja, kiseljenja, konzerviranja soljenjem, sušenja, zamrzavanja do kolinja i mesne zimnice od svinje.
Zlata Nanić: Prirodna zimnica
Prirodno, zdravo, jednostavno, bez šećera, octa bez nepotrebnih konzervansa. Knjiga donosi mnoštvo korisnih savjeta za pasterizaciju, sterilizaciju, skladištenje i čuvanje zimnice te što sve možemo koristiti kao prirodni konzervans. Preporuka!
Elisabeth Lambert Ortiz i Judy Ridgway: Slasno slatko i slano
Tražite li recept za džem, pikantni umak ili ukiseljeno voće i povrće, mirisna ulja i ocat, voće u alkoholu i aromatična pića u ovoj privlačnoj knjizi pronaći ćete obilje ideja! Dodatna vrijednost spremanja zimnice je što se malo koji dar prima s tolikim entuzijazmom kao domaća hrana, a staklenka džema ili voća u likeru, umotana u ukrasni papir, predstavlja predivnu osobnu poruku poklonu. Evo vam prilike i ideja za kreativne poklone!
Adriano Del Fabro: Mjesečev kalendar
Naslov koji odgovara na sva vaša pitanja o sadnji, presađivanju, berbi i pripremanju zimnice. Dobro nam je poznato kako je u prošlosti od presudne važnosti bilo praćenje promjena u prirodi, rastućeg i padajućeg mjeseca kako bi se osigurali kvalitetni prinosi i bogata zimnica za hladne mjesece. U ovom naslovu sakupljeno je znanje sakupljano stotinama generacija i jednostavnim rječnikom pojašnjen poljoprivredni mjesečevi kalendar. Na jednom ćete mjestu pronaći sve najpovoljnije termine u različitim periodima mjesečeve godine za izvođenje radova u povrtnjaku, voćnjaku, vrtu ali i u podrumu i kuhinji.
Ferdinand Vešnik: Domaći ocat i konzerviranje hrane
Rijetko koja prehrambena namirnica obiluje tako brojnim pozitivnim svojstvima kao ocat. Ocat je nezamjenjiv, štiti hranu od kvarenja, djeluje zaštitno i ljekovito na ljudski organizam. Predstavljamo vam naslov u kojem možete pronaći postupke za proizvodnju octa, ali i recepte vinskog, voćnog i delikatesnog octa, konzerviranje i ukiseljavanje povrća, recepte za marinade i razne umake. Ovo je jedinstven priručnik svakom kućanstvu spremnom za pripravljanje vlastitog octa ili konzerviranje hrane na originalan i svojstven način.
Željko Pavičić: Domaće kobasice : od izrade do jela
Mnoštvo recepata sa slikama u boji detaljno i jasno opisuje izradu svježih, trajnih, tradicionalnih, pa čak i vegetarijanskih kobasica! Ova knjiga približava i pojašnjava način i tijek pripravljanja domaćih kobasica svima koji se prvi put susreću s ovom izazovom, ali i onima koji žele upotpuniti i oplemeniti svoje dosadašnje znanje.
Miroslav Banić: Voćne rakije i likeri
Priručnik je namijenjen hobistima i svim ljubiteljima voćnih rakija, likera i travarica. U prvom dijelu opisane su sirovine za proizvodnju voćnih rakija. S mnoštvom slika i pojašnjenjem cijelog procesa autor opisuje osnovne korake proizvodnje te recepte za proizvodnju likera i travarica i daje osnovne naputke o kušanju i serviranju rakija i likera kao i preporuke o kontroli kvalitete sirovina.
Emil Keršek: Ljekovite biljne i voćne rakije
Izvrsna knjiga o ljekovitim biljkama s preporukama za njihovu primjenu kako u liječenju različitih bolesti i tegoba tako i u svakodnevnom životu. U ovom bogato ilustriranom priručniku autor je na vrlo stručan i znanstven način detaljno opisao više od osamdeset ljekovitih biljaka kao i načine njihova djelovanja na naš organizam. Naravno, nije zaobišao ni recepte biljnih i voćnih rakija, likera kao i maceriranih i tradicionalnih dalmatinskih rakija, a važno mjesto u knjizi zauzimaju med i drugi pčelinji proizvodi. Izvrsna, sveobuhvatna, zanimljiva i korisna knjiga!
Dika Marjanović-Radica: Konzerviranje voća
Ako ste ljubitelj slatke zimnice i želite naučiti kuhati prefine marmelade, džemove i pekmeze, ako ste u potrazi za provjerenim receptima za konzerviranje raznih vrsta voća od trešanja, višanja, marelica, breskvi, šljiva, dunja, do raznih agruma, čak i grožđa onako kako su radile naše none i bake, ovo je knjiga za vas! Dika Marjanović-Radica naša je najdraža gastronomska diva svakodnevnog kuhanja i rijetka je kuhinja u Hrvatskoj koja nema njenu kuharicu. Ako ste propustili kako spremiti zimnicu po njenim receptima to svakako morate ispraviti!
Iz Magazina
Lektire za srednju školu u cool strip-izdanju
Knjige petkom: Svježa voda za cvijeće, Četvrto krilo, Norveška šuma...
Najave događanja
Pssst....priča Striborova, pričaonice za predškolce
Striborova škrabaonica: pastele i tempere
Pretplati se!
Prijavite se za primanje "newslettera" Gradske knjižnice Rijeka i saznajte na vrijeme što se događa u našim odjelima i ograncima diljem grada, što se čita, komentira i preporučuje u Magazinu te koje nam se ideje vrte po glavi... I zapamtite - čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici. :)
Vaša e-mail adresa neće biti otkrivena neovlaštenim trećim osobama i koristi se isključivo u svrhu informiranja.