Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Freida McFadden: Kućna pomoćnica

Radnja ovog psihološkog trilera prati Millie, mladu ženu koja izlaskom iz zatvora mora započeti novi život. Pretražujući oglase za posao, Millie naleti na jedan koji je predobar da bi bio istinit i postaje kućna pomoćnica bogate obitelji Winchester na Long Islandu. No ubrzo saznaje kako nije sve tako savršeno kako se na prvu činilo: gospođa Winchester pretvara se u noćnu moru, a gospodin Winchester, njena suprotnost, privlači Millie više nego što bi smio. 

Štivo se lako i brzo čita te drži pažnju i povlači na rub stolice. Radnja i karakterizacija likova započinje vrlo klišeizirano, ali ne mora se puno čekati do prvog zaokreta. Prvi dio knjige prepričan je iz perspektive Millie, a drugi dio iz perspektive Nine Winchester koji otkriva istinu o toj ‘savršenoj’ obitelji.

rsz_1kucnapomocnica.jpg


Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

Jeste li znali da odnedavno za posudbu nudimo i zvučne knjige? 

Jedna takva je i Knjiga o jugu - zbirka eseja nostalgičnog prizvuka autora koji je sigurno mnogima poznat po svojim krimićima i smještenosti u Dalmaciju. 

Ovi eseji također govore o Dalmaciji, onakvoj kakva je bila i onakvoj kakva je postala uslijed modernizacije i specifičnih društvenih i političkih promjena. Iako su u žarištu Dalmacija i Split, autor znalački opisuje i analizira ličnosti, procese, pojave i stanje i u drugim mediteranskim zemljama od prošlosti do danas. 
 

rsz_1knjigaojugu.jpg


Jeanine Cummins: Američka prašina

Iz Dalmacije odlazimo ni više ni manje nego u Meksiko. 

Tamo živi Lydia, vlasnica knjižare koja ima sve: malu obitelj i posao koji voli. Jednog dana u njezinu knjižaru ulazi šarmantni Javier i njih dvoje se zbliže razgovarajući o knjigama. Sve se mijenja nakon što je objavljena reportaža Lydijina supruga Sebastiana u kojoj on razotkriva Javiera kao novog jeffe-a narkokartela. 

U tragičnom obratu Lydia gubi sve osim svog sina Luce i prisiljena je pobjeći kako bi sačuvala goli život. Spas odluči potražiti na sjeveru, u SAD-u, i tako postaje jedna od tisuća Meksikanaca koji ilegalno pokušavaju ući u “obećanu zemlju”. 
 

rsz_americkaprasina.jpg


Camilla Lackberg: Ledena princeza (prvi roman iz serijala Fjällbacka)

Još jedan psihološki krimić s današnjeg popisa vodi nas u Fjällbacku, malo selo u Švedskoj. Tamo pratimo živote spisateljice Erice Falck i detektiva Patrika Hedströma koji se ubrzo neraskidivo isprepletu kada zajedno počnu istraživati jedno misteriozno ubojstvo. 

Idila malog mjesta skriva brojne mračne tajne… Osim Patrika i Erice, u prvom romanu iz serijala (koji u hrvatskom prijevodu zasad broji njih devet) upoznajemo mnoštvo drugih likova, pratimo paralelne priče i mijenjamo perspektivu iz sadašnjosti u prošlost i natrag. Preporuka za čitatelje koji traže svoj prvi krimić.

 

rsz_1ledenaprinceza.jpg


Johanna Holmström: Anđeli s asfalta

Ovo je priča o Leili i Samiri, dvije sestre koje se kao mlade muslimanke bore za svoje mjesto u finskom društvu koje na njih i dalje (iako su u njemu rođene) gleda kao na strankinje. 

Leila se ne može uklopiti u srednjoškolske klike pa svakodnevno trpi verbalno i fizičko zlostavljanje; Samira, starija sestra, upisuje fakultet i bježi od kuće kako bi mogla samostalno živjeti. 

Radnja teče nekronološki, ispresjecana perspektivama obiju sestara. Vrlo brzo saznajemo da se Samiri dogodilo nešto tragično, a bar dio odgovora na pitanje što skriva Piter, mladić u kojega se nikako nije smjela zaljubiti. Roman bez zadrške daje glas onima na margini i progovara o problemima modernog finsko-švedskog društva, u prvom redu o ksenofobiji.

rsz_andjelisasfalta.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru