Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Prava stvar je prva knjiga serijala Šetnica srca, autorice Samanthe Young. Mlada liječnica Jessica radi u zatvorskoj knjižnici, u kojoj pronalazi ljubavna pisma te odluči pronaći gospodina kojemu su pisma upućena. Put je nanese u gradić Hartwell, čija je okosnica zbivanja prekrasna šetnica – otud i naziv serijala. U gradiću odmah naleti na Coopera, vlasnika jednog bara. Oboje imaju teret iz prošlosti koji ih koči, ali osjećaju uzajamnu privlačnost. 

Jessica u Harwellu upoznaje tri prijateljice: Baley, Dhaliu i Emery, koje će biti glavni nosioci radnje u sljedećim nastavcima serijala. Knjiga je prožeta ljubavlju, humorom, prijateljstvom, tugom, srećom, odanošću i izdajom. Uz dozirane laganoerotske momente, pravo je (pred)ljetno štivo.

1.jpg

Knjiga o knjižnici autorice Susan Orlean tekst je koji je teško svrstati u publicistiku, a još teže u književnost (ili je jednako lagano i jedno i drugo). Kako bilo, knjižničari preporučuju od srca, a kao obveznu lektiru stavljaju na popis svim kolegama. Okosnicu čini požar koji se dogodio u losanđeleskoj središnjoj knjižnici 1986. godine. Gotovo je milijun knjiga tada stradalo, a autorica opisuje načine njihova spašavanja i volontere koji su sudjelovali, ali i svakodnevno funkcioniranje knjižnica, osebujne djelatnike i još osebujnije korisnike, postupke knjižničara u raznim radnim izazovima. Za proces pisanja autorica se izvrsno istraživački pripremila. 

Autorica kaže da su knjižnice mjesto koje nam je dom, kad nismo kod kuće. Osim ako nismo na poslu, dodali bismo mi knjižničari.

2.jpg

Knjiga Bosanska lista: sjećanje na rat, progonstvo i povratak autora Kenana Trebinčevića nastala je u suradnji sa Susan Shapiro. Kao dječak, za vrijeme rata napustio je Bosnu i Hercegovinu te otišao s obitelji u Ameriku. Postao je fizioterapeut i na poslu upoznao Susan Shapiro kojoj je ispričao svoju životnu priču. Susan je najprije napisala esej o njegovu životu koji je objavljen u New York Timesu i nije prošao nezamijećeno te im se ponudio izdavač Penguin da objavi knjigu. 

Radi se o dvanaest natuknica, Kenanovih želja koje želi ostvariti pri povratku u Bosnu. To su naoko sitne stvari, ali Kenanu puno znače: „ponovno obući kimono u Sportskoj dvorani Partizan“ (koja je, za vrijeme rata, bila logor). Kroz ispunjavanja želja s liste, prožimaju se prošlost i sadašnjost, Kenanova razmišljanja o mirenju sa sobom i nekim osobama iz ratnoga vremena. Ovo je jedan prikaz Kenanovog suočavanja s prošlošću te predstavljanje oprosta kao najbolje vrste osvete.

3.jpg

Knjiga Klanjam se Ivice Ivaniševića je zabavni prikaz svakodnevice jednog srednjoeuropskog provincijskog gradića tridesetih godina 20. stoljeća. 

Likovi su vrlo osebujni: načelnik, kojega je napustila žena, ima ljubavnicu (kao i pola gradića), podmitljivi policajac, svećenik… Gradić proizvodi pivo Medvjeđa pjena, a odlasci u krčmu su svakodnevni obvezni folklor. Pučani dignu bunu te pratimo vojni udar. Policajac, u sprječavanju načelnikova uhićenja, privodi učiteljicu. Naravno, pučani gube u tom malom ratu i bivaju svrgnuti. Duhovit prikaz ljudi i ljudskog shvaćanja postojanja te prihvaćanje zbilje na vedar način, primjenjivo na svako vrijeme i na naše podneblje. 

4.jpg

Danas smo razgovarali i o jednoj zbirci poezije: Usijavanje, autorice Ivane Bodrožić. Budući da je u tijeku stvaranja mnogih pjesama Ivana bila u procesu razvoda i selidbe, kroz mnoge pjesme provlači se motiv oporavka i osobne promjene, majčinstva i odrastanja djece. Dio pjesama reminiscencija je na ratna zbivanja, jer je to za autoricu Vukovarku nezaobilazna tema. 

Naslov označava točku pucanja i odnos između nje i svijeta koji je okružuje. Zbirka ima šest cjelina, od kojih prva i zadnja cjelina imaju po jednu pjesmu bez naslova. U cjelini Muški opisuje razne majstore koji su joj pomogli u selidbi. 

5.jpg

Majstori kao zanimljiva tema u književnosti asocirali su nas na još jednu knjigu iste tematike: Majstori u mojoj kući, autorice Milane Vuković Runjić.

6.jpg

Biografski roman Mitcha Alboma naziva Morrie utorkom topla je priča o prijateljstvu i međuljudskim odnosima. 

Mitch je sportski novinar. Šesnaest godina nakon studija sretne svoga profesora sociologije, koji boluje od neizlječive amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Četrnaest utoraka se nalaze i pričaju o životnim temama: braku, novcu, smrti te nas na emotivan i duhovit način podsjećaju na ono najbitnije u životu. Knjiga je jednostavna, a lijepa. Hvalevrijedna je i činjenica da su od zarade knjige plaćeni Morriejevi troškovi liječenja.

7.jpg

Pedro Almodóvar napisao je zbirku priča naslovljenu Posljednji san u namjeri da napiše nešto nalik biografiji. Religija, seks, droga, antidepresivi, samoća osnovni su motivi koji stvaraju ove priče. Ujedno su i obilježili i obilježavaju Pedrov život. Priče nisu povezane niti kronološki poredane. Mnoge su poslužile kao osnovica za poznate filmske scenarije, a nastajale su tijekom autorova života.

Susrećemo likove iz autorova stvarnog okruženja, poput Chavele Vargas, ali i izmišljene poput Patty Diphuse (seks ikone na Amodóvarov način), Miguela (koji je prethodnik Benjamina Buttona - a zapravo autor), Ivane Kastiljske (stvarne povijesne ličnosti) pa i samoga Isusa (ili almodovarske inačice Isusa). Posljednji san je priča posvećena njegovoj majci, u kojoj se, njoj u čast, potpisuje kao Pedro Almodóvar Caballero. Knjižničarima je zanimlljivo autorovo osvrtanje na suvremenu književnicu Leilu Slimani i njezine knjige, Upavanka i Miris cvijeća noću. Eklektične, kao i on sam, priče su prožete autorovom osobom. Zapravo ga kroz njih jako dobro upoznajemo. Neknjiževne su i stilski različite, ali pogođene. Kontradiktorne i začudne, kao i on sam.

8.jpg

Objavljeno  | Autor/ica: